Η Μαριούπολη έπεσε. Οι τελευταίοι μαχητές του της χαλυβουργίας Azovstal αφήνουν την πόλη. Οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν και επίσημα το τέλος της στρατιωτικής επιχείρησης μετά από 83 μέρες.

Ο στρατός διέταξε να σταματήσουν οι προσπάθειες μπροστά από το εργοστάσιο χάλυβα για να «σωθούν ζωές». Την κίνηση αυτή προμήνυε η δήλωση υψηλόβαθμου διοικητή των ουκρανικών δυνάμεων στο χαλυβουργείο Azovstal, ο οποίος ανακοίνωσε σήμερα ώρες πτιν την επίσημη ανακοίνωση ότι εκτελεί την απόφαση της ανώτατης στρατιωτικής διοίκησης να σώσει τις ζωές των στρατιωτών, χωρίς ωστόσο να κάνει οποιαδήποτε αναφορά σε παράδοσή τους. Η δήλωση αυτή ερμηνεύεται από το Reuters ως ένδειξη ότι η «πολιορκία» 83 ημερών φτάνει στο τέλος της.

«Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να σώσουμε τις ζωές των ανδρών μας», είπε ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε χθεσινό του βίντεο. Ακόμη, το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας είπε ότι η υπεράσπιση της Μαριούπολης «εκπλήρωσε την αποστολή μάχης της».

Αυτήν την στιγμή μεταφέρονται με ρωσικά λεωφορεία.

Ανάμεσα στους μαχητές που μεταφέρονται συγκαταλέγονται και 53 «σοβαρά τραυματίες» σύμφωνα με την υφυπουργό Άμυνας της Ουκρανίας Anna Malyar. Μεταφέρθηκαν σε μια ιατρική μονάδα στη περιοχή Novoazovsk, μια ουκρανική πόλη κοντά στα ρωσικά σύνορα που ελέγχεται από φιλορώσους αυτονομιστές. Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο του ουκρανικού στρατού, άλλα 211 άτομα απομακρύνθηκαν μέσω ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου προς την Olenivka, επίσης υπό τον έλεγχο της Ρωσίας, και στη συνέχεια θα επιστραφούν στην ουκρανική επικράτεια «με διαδικασία ανταλλαγής».

Η έξοδος των μαχητών του Azovstal δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Δεν ήταν σαφές πόσοι στρατιώτες παρέμειναν μέσα στο εργοστάσιο. Αξιωματούχοι και συγγενείς των μαχητών σημείωναν ότι μπορεί να είναι έως και 2.000, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων που τραυματίστηκαν.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες της «Washington Post», αυτήν την στιγμή η Μόσχα και το Κίεβο βρίσκονται σε συνομιλίες για ανταλλαγή κρατουμένων.

«Η ανθρωπιστική επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη. Για να σωθούν ζωές, 52 βαριά τραυματισμένοι Ουκρανοί στρατιωτικοί απομακρύνθηκαν χθες» ανέφερε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεσούκ. «Αφού σταθεροποιηθεί η κατάσταση της υγείας τους, θα τους ανταλλάξουμε με Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου» πρόσθεσε.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ουκρανικές αρχές έλεγαν ότι πάνω από 1.000 ουκρανοί στρατιωτικοί, ανάμεσά τους 600 τραυματίες, σύμφωνα με έναν από τους διοικητές τους, κρατούσαν την αντίσταση στην Μαριούπολη.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr: