Μέρα με την ημέρα ανεβαίνει η θερμοκρασία στα σύνορα της Ουκρανίας, αλλά και στις πολιτικές δηλώσεις. Η Ρωσία μέχρι τώρα, κρατάει μια πιο αμέτοχη στάση στις απειλές που εξαπολύουν ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο για οικονομικές κυρώσεις, αφήνοντας φυσικά τους 100.000 στρατιώτες έτοιμους για ενδεχόμενη ρωσική εισβολή.

Η Μόσχα συνεχίζει να υποστηρίζει πως βρίσκονται εκεί για στρατιωτικές ασκήσεις, αλλά η Ουκρανία και οι χώρες της Δύσης, συνεχίζουν να ανησυχούν. Στο μεταξύ, ο Vladimir Putin δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως οι ΗΠΑ αγνόησαν τις θεμελιώδεις ανησυχίες της Ρωσίας, κι αυτή ήταν και η μοναδική δήλωση του Ρώσου προέδρου.

Πρόσχημα για εισβολή κατηγορούν την Ρωσία

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πως έχουν στα χέρια τους πληροφορίες βάσει των οποίων η Μόσχα θα στήσει σκηνικό προβοκάτσιας προκειμένου να το χρησιμοποιήσει ως αφορμή για να εισβάλει στην Ουκρανία. «Έχουμε πράγματι πληροφορίες ότι οι Ρώσοι είναι πιθανό να θέλουν να κατασκευάσουν πρόσχημα για εισβολή», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου John Kirby.

Το σχέδιο περιλαμβάνει τη σκηνοθεσία και τη μαγνητοσκόπηση μιας κατασκευασμένης επίθεσης από τον ουκρανικό στρατό είτε σε ρωσικό έδαφος είτε εναντίον ρωσόφωνων στην ανατολική Ουκρανία. «Στο πλαίσιο αυτής της ψεύτικης επίθεσης, πιστεύουμε ότι η Ρωσία θα παράγει ένα προπαγανδιστικό βίντεο, το οποίο θα περιλαμβάνει πτώματα και ηθοποιούς που θα απεικονίζουν σκοτωμένους, καθώς και εικόνες βομβαρδισμένων τοπίων», πρόσθεσε.

Η Ρωσία, είπαν οι αξιωματούχοι, σκόπευε να χρησιμοποιήσει το βίντεο για να κατηγορήσει την Ουκρανία για γενοκτονία κατά των ρωσόφωνων. Στη συνέχεια, θα χρησιμοποιούσε την οργή για το βίντεο για να δικαιολογήσει μια επίθεση ή θα ζητούσε από τους αυτονομιστές ηγέτες στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας να καλέσουν μια ρωσική επέμβαση.

Ωστόσο, ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το βίντεο είναι μόνο μία από τις πολλές ιδέες που έχει η Ρωσία για να δώσει το πρόσχημα για να εισβάλει στη γείτονά της.

Να σταματήσουν οι ΗΠΑ να τροφοδοτούν εντάσεις

Οι ΗΠΑ, επί καθημερινής βάσεως κάνουν λόγο για πιθανή ρωσική εισβολή, ενώ και ο Joe Biden είχε κάνει λόγο για αντίστοιχες προβλέψεις. Η Ρωσία ζήτησε ωστόσο να πάψουν να επιδεινώνουν την κρίση, ειδικά μετά την απόφαση της Ουάσινγκτον να αποστείλει επιπλέον 3.000 στρατιώτες στην ανατολική Ευρώπη.

«Ζητούμε συνεχώς από τους Αμερικανούς εταίρους μας να πάψουν να τροφοδοτούν τις εντάσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov.  Σύμφωνα με τον ίδιο, «η ανησυχία της Ρωσίας είναι ξεκάθαρη και απολύτως δικαιολογημένη», δεδομένου ότι «στέλνουν Αμερικανούς σε ευρωπαϊκές χώρες».

Το Κρεμλίνο αντιτάσσει ότι το ΝΑΤΟ απειλεί την ασφάλεια της Ρωσίας και ζητεί για να υπάρξει άμβλυνση των εντάσεων να δοθεί τέλος στην πολιτική διεύρυνσης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και την απόσυρσή της από την ανατολική Ευρώπη. Το αίτημα αυτό απορρίπτουν Ευρωπαίοι και Αμερικανοί.

Η Ουάσινγκτον αντιπρότεινε οι αντίπαλοι να δεσμευτούν να μην αναπτύσσουν επιθετικά στρατιωτικά μέσα στην Ουκρανία, η Μόσχα να επιθεωρεί ορισμένες στρατιωτικές υποδομές που της προκαλούν ανησυχία στην Ευρώπη και επίσης οι δύο χώρες να συμφωνήσουν σε μέτρα ελέγχου των εξοπλισμών.

Με πληροφορίες από BBC