Η ζωνή του Chernobyl στην Ουκρανίας, αποτελεί σημείο μηδέν τρεις δεκαετίες τώρα, από την μεγάλη πυρηνική καταστροφή. Όμως με δεκάδες χιλιάδες ρωσικά στρατεύματα να προσεγγίζουν τα σύνορα της Ουκρανίας και την Λευκορωσία μόλις μερικά μίλια μακριά, η πόλη – φάντασμα φιλοξενεί σήμερα τις δυνάμεις ασφαλείας που εκπαιδεύονται για έναν πιθανό πόλεμο. Η Ουκρανία χρησιμοποιεί την περιοχή, με σκοπό να προετοιμαστεί για ακόμη έναν κατακλυσμό.

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin, έχει αρνηθεί επανειλημμένως πως το Κρεμλίνο σκοπεύει να εισβάλει στην Ουκρανία. Οι ασκήσεις ετοιμότητας των Ουκρανών ωστόσο, που θα ξεκινήσουν την Πέμπτη, σχετίζονται άμεσα με τις πιθανές προθέσεις της Ρωσίας για εισβολή.

Η ατμόσφαιρα είναι βαριά και τεταμένη καθώς εθνικά στρατεύματα φύλαξης, προχωρούν σε επιχειρήσεις σκούπα από πιθανά αντίπαλα στρατεύματα, εκτοξεύοντας εκατοντάδες πυρομαχικά στα γύρω κτίσματα.

Περισσότερο από 35 χρόνια πριν, μια έκρηξη στο Vladimir Lenin Nuclear Power Plant, προκάλεσε την εκκένωση μιας ολόκληρης περιοχής και στέλνοντας ραδιοενεργά κύματα σε όλη την Ευρώπη. 31 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της έκρηξης και εκατομμύρια εκτέθηκαν σε επικίνδυνη ραδιενέργεια. Ο τελικός αριθμός θανάτων εξαιτίας των θεμάτων υγείας που προκλήθηκαν σε βάθος χρόνου από την ραδιενέργεια, υπολογίζεται στους 200.000.

Ρωσία: Έτοιμες κατά 70% οι δυνάμεις της για να εισβάλλουν στην Ουκρανία – Μέχρι και 50.000 οι απώλειες αμάχων

O Denys Monastyrsky, υπουργός εσωτερικών υποθέσεων της Ουκρανίας, είπε στους δημοσιογράφους πως οι δυνάμεις ασφαλείας, χρησιμοποιούσαν τις ασκήσεις του Chernobyl, για να δείξουν πόσο πολύ έχουν εξελιχθεί από τότε που η Ρωσία άνοιξε παράρτημα στην Κριμαία και διαχωριστές υπέρ της Ρωσίας έκοψαν  την ζώνη της ανατολικής Ουκρανίας, περίπου οχτώ χρόνια πριν.

Επίσημα μέλη της Ουκρανίας, πέρασαν τις τελευταίες εβδομάδες, προσπαθώντας να καταλαγιάσουν τους υπολογισμούς της Αμερικής πως η εισβολή μπορεί να είναι επικείμενη, αφού τέτοιου είδους δηλώσεις μπορούν να προκαλέσουν πανικό και ανισορροπία στην οικονομία της χώρας.

Ο πόλεμος ωστόσο είναι πολύ μακριά από το μυαλό αρκετών Ουκρανών που ζουν κοντά στα σύνορα Ουκρανίας, Λευκορωσίας και Ρωσίας. «Λένε εδώ και πέντε χρόνια πως πως έρχεται πόλεμος. Μόνο ένας ανόητος θα ξεκινούσε πόλεμο. Δεν πρόκειται να υπάρξουν νικητές».

Ο Macron ελπίζει σε συμφωνία Ρωσίας-ΝΑΤΟ για την Ουκρανία

O Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron, έιχε πει πως πιστεύει ότι μπορεί να αποφευχθεί ένας πόλεμος στην Ουκρανία και πως είναι λογικό για την Ρωσία να έχει τις δικές της αμφιβολίες σχετικά με την ασφάλεια της χώρας.

Πριν τις συζητήσεις στην Μόσχα, με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin την Δευτέρα, ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε για νέες ισορροπίες.

Η Μόσχα, προχώρησε σε μια σειρά απαιτήσεων, οι οποίες περιλάμβαναν και την θέσπιση κανόνα για την ένταξη της Ουκρανίας ως μέλος στην συμμαχία προστασίας του ΝΑΤΟ και για την μείωση της στρατιωτική παρουσία της στην ανατολική Ευρώπη.

Οι ανατολικές χώρες απέρριψαν τα αιτήματα και αντιπρότειναν διαφορετικού τύπου διαπραγματεύσεις, όπως για παράδειγμα τις περικοπές στα πυρηνικά όπλα.

Είπε πως ήλπιζε ότι ο διάλογος με τον Ρώσο πρόεδρο θα ήταν αρκετός για να αποφευχθεί στρατιωτική διαμάχη και ότι πίστευε πως ο Putin θα ήταν ανοιχτός στο να συζητήσει ευρύτερα θέματα.

Ο Γάλλος πρόεδρος, επιθυμεί ανανέωση στις σχέσεις της χώρας με την Ρωσία και τον Ιανουάριο δήλωσε πως η Ευρώπη πρέπει να ανοίξει δικό της διάλογο με την Μόσχα και να μην επαναπαυτεί στις κινήσεις της Washington.

Πηγή: CNN,  BBC