Το Κίεβο κατηγόρησε τη Ρωσία πως έκλεψε 400.000 τόνους σιτηρών από περιοχές της χώρας που κατέλαβαν οι ένοπλες δυνάμεις της, από την 24η Φεβρουαρίου όταν και ξεκίνησε ο πόλεμος. Επί της ουσίας, πρόκειται για το ένα τρίτο των αποθεμάτων σιτηρών στη Χερσώνα, στη Ζαπορίζια, στο Ντονέτσκ και στο Λουγκάνσκ, συνόψισε ο υπουργός Γεωργίας της Ουκρανίας, ο Τάρας Βισότσκι.

Πριν γίνει η ρωσική εισβολή, στις εν λόγω περιοχές ήταν αποθηκευμένοι 1,3 εκατ. τόνοι σιτηρών για τον καθημερινό εφοδιασμό και για σπορά. Δεν υπήρχαν στρατηγικά αποθέματα», δήλωσε ο υπουργός, προειδοποιώντας πως εάν οι διαθέσιμες ποσότητες μειωθούν περαιτέρω, υπάρχει κίνδυνος λιμού.

Ο φόβος του «Μεγάλου Λιμού»

Περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι λιμοκτόνησαν στην Ουκρανία την περίοδο 1932-1933, όταν ο τότε ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, Ιωσήφ Στάλι, πέβαλε κολεκτιβοποίηση των αγροτών και διέταξε να κατάσχονται τα σιτηρά. Ωστόσο, θάνατοι από πείνα είχαν επίσης καταγραφεί στη νότια Ρωσία και στο Καζακστάν την ίδια περίοδο. Για την Ουκρανία, επρόκειτο για «γενοκτονία» διατεταγμένη από τη Μόσχα, την οποία αποκαλεί Γολοντομόρ, «Μεγάλο Λιμό».

Την ίδια ώρα, τα ρωσικά στρατεύματα συσπειρώνονται στο Ντονμπάς από τον βορρά, για να περικυκλώσουν τις ουκρανικές δυνάμεις. Οι ρωσικές δυνάμεις επιτίθενται επίσης στις πόλεις Λίμαν, Σεβεροντονιέτσκ, Ποπάσνα, Αβντιίβκα και Κουράχοβα, συνεχίζοντας την έφοδό τους προς τη Λίμαν, τη Σίβερσκ και τη Σλοβιάνσκ, ανέφερε ακόμη η ενημέρωση του επιτελείου, κατά το οποίο δεν είναι σαφές εάν σημείωσαν εδαφικά κέρδη.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Ο Putin συνδέθηκε με τον κόσμο από Internet Explorer: Στις 9 Μαΐου θα κηρύξει πόλεμο στην Ουκρανία

Τι είναι το LNG για το οποίο πανηγυρίζει σήμερα η ελληνική κυβέρνηση – Γιατί η Ισπανία είναι κυρίαρχη