Το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας απέκρουσαν τους ρωσικούς ισχυρισμούς, χαρακτηρίζοντάς τους ως «ψευδείς». Ο στρατός της Ρωσίας προηγουμένως είχε ανακοινώσει ότι σκότωσε πέντε Ουκρανούς στρατιώτες που μπήκαν επί ρωσικού εδάφους, κάτι που το Κίεβο διέψευσε. «Δεν είναι αλήθεια», είπε ένας εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι μια πλήρης δήλωση θα δημοσιοποιηθεί σύντομα.

Ο ουκρανικός στρατός απέρριψε κατηγορηματικά τους ρωσικούς ισχυρισμούς για αποτυχημένη συνοριακή επιδρομή στη Ρωσία, κάνοντας λόγο για fake news. Ουκρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι λένε ότι οι δυνάμεις τους δεν είναι παρούσες στην περιοχή του Ροστόφ της Ρωσίας, αναφέρει το Reuters.

Συγκεκριμένα, η Μόσχα υποστήριξε ότι συνοριοφύλακες της FSB εντόπισαν «ομάδα αναγνώρισης» κοντά στο χωριό Μιτιακίνσκαγια, στην περιοχή του Ροστόφ στις 06:00 το πρωί. Στην συνέχεια ζήτησαν ενισχύσεις από τον στρατό. Έκανε λόγο για σαμποτέρ, που αντέκρουσαν οι ρωσικές δυνάμεις. Ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας, FSB, είπε στον Vladimir Putin, ότι η κατάσταση σε δύο αποσχισμένες δημοκρατίες στην ανατολική Ουκρανία επιδεινώνεται, σύμφωνα με το Reuters.

«Ούτε ένας στρατιώτης μας δεν πέρασε τα σύνορα με τη Ρωσία και ούτε ένας δεν σκοτώθηκε σήμερα», ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών. Επίσης, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας, Alexey Reznikovich, δήλωσε ότι ο στρατός δεν ενεπλάκη σε καμία ενέργεια σαμποτάζ. Τόνισε ότι δόθηκαν αυστηρές οδηγίες να μην απαντήσουν σε πυρά.

To Κίεβο προειδοποιεί ότι η Μόσχα ψάχνει ένα πρόσχημα

Το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του προειδοποιούν ότι η Ρωσία ψάχνει μια αφορμή για να πραγματοποιήσει την εισβολή, ενώ η Μόσχα υποστηρίζει ότι προσπαθεί να προστατευθεί από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Ένα πρόσχημα θα μπορούσε να αποτελεί η υποτιθέμενη επίθεση της Ουκρανίας στα ρωσικά στρατεύματα.

Κάτι που αναμένεται να οξύνει τις εντάσεις, είναι η επιθυμία που εξέφρασαν οι ηγέτες των αυτοανακηρυγμένων λαϊκών δημοκρατιών. Ζήτησαν επίσημα από τον Putin να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία τους, μια κίνηση που θα δυσχεράνει περαιτέρω την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία.

«Η αναγνώριση του Λουχάνσκ από τη Ρωσία θα επιτρέψει την πρόληψη της απώλειας ζωής πολιτών, 300.000 από τους οποίους είναι Ρώσοι», δήλωσε ο ηγέτης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ, Leonid Pasechnik, σε ένα βίντεο που μεταδόθηκε στη ρωσική κρατική τηλεόραση. Η Ρωσία έχει εκδώσει διαβατήρια σε εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους των αποσχισμένων περιοχών.

Την ίδια ώρα, ο Denis Pushilin, ο επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, εμφανίστηκε στη ρωσική κρατική τηλεόραση για να ζητήσει επίσης από τον Putin να τους αναγνωρίσει ως ανεξάρτητο κράτος.