Ο ρωσικός και ο λευκορωσικός στρατός έκαναν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στη Λευκορωσία, οι οποίες θα διαρκέσουν δέκα ημέρες, ανακοίνωσε η Μόσχα. Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσία και της Δύση παραμένουν τεταμένες, καθώς γίνεται όλο και πιο πιθανή η εισβολή στην Ουκρανία. «Οι ασκήσεις διεξάγονται με στόχο να προετοιμαστούμε να σταματήσουμε και να απωθήσουμε μια εξωτερική επίθεση στο πλαίσιο μιας αμυντικής επιχείρησης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Οι στρατιωτικές ασκήσεις διεξάγονται σε πέντε πεδία ασκήσεων, τέσσερις αεροπορικές βάσεις και διάφορες τοποθεσίες στη Λευκορωσία, κυρίως στην περιοχή της Μπρεστ, που βρίσκεται στα σύνορα με την Ουκρανία, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Δεν έχει διευκρινιστεί ο αριθμός των ρωσικών στρατιωτών και του εξοπλισμού που μετέχουν στις ασκήσεις αυτές.

Σύμφωνα με τη Δύση  30.000 Ρώσοι στρατιωτικοί έχουν αναπτυχθεί στη Λευκορωσία σε αυτό το πλαίσιο. Οι ασκήσεις θεωρούνται ως μοχλός πίεσης της Μόσχας, η οποία έχει συγκεντρώσει από τον Νοέμβριο περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα σύνορά της με την Ουκρανία και στη Λευκορωσία.

Το Κρεμλίνο, αρνείται μια ενδεχόμενη εισβολή στην Ουκρανία, ενώ δηλώνει αντιθέτως ότι θέλει να εγγυηθεί την ασφάλειά του απέναντι στη συμπεριφορά που κρίνει εχθρική του Κιέβου και του ΝΑΤΟ. Οι εντάσεις αυτές οδήγησαν σε μια σειρά από διπλωματικές επαφές ανάμεσα στη Μόσχα και τις δυτικές πρωτεύουσες σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κρίσης.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετέβη τη Δευτέρα στη Μόσχα και την Τρίτη στο Κίεβο. Επίσης, Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας αναμένεται να έχει και αυτή συνομιλίες στη Μόσχα με τον Ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ.

Η Βρετανία στέλνει ενισχυτική βοήθεια

Σε κατάσταση επιφυλακής τέθηκαν 1.000 Βρετανοί στρατιώτες, προκειμένου να παρέχουν υποστήριξη στην Ουκρανία. Η απόφαση ελήφθη λίγο πριν από τη συνάντηση που θα έχει ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον με τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ και τον πρωθυπουργό της Πολωνίας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες και τη Βαρσοβία, προκειμένου να επισημάνει την ανάγκη της προσήλωσης στο πλαίσιο αρχών του ΝΑΤΟ. Επίσης, θα συζητήσει για το πώς η χώρα του μπορεί να παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία και για την ενίσχυση της συμμαχίας.

Συγκεκριμένα, θα προχωρήσει στην αποστολή 350 στρατιωτών στην Πολωνία, μετά την αποστολή 100 στρατιωτών την προηγούμενη χρονιά, προκειμένου να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. Η Πολωνία έχει προετοιμαστεί να υποδεχθεί μεταναστευτικές ροές.

Η Ρωσία ζητά τη διακοπή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία

Η Ρωσία, από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι έχει αναπτύξει στρατεύματα για να προστατευθεί. Επίσης, θεωρεί ότι η διακοπής της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία και η απομάκρυνση των στρατιωτικών συμβούλων της Δύσης θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση της κρίσης, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. Παράλληλα κάλεσε την Δύση να επισκεφθεί και την άλλη πλευρά της γραμμής επαφής στον Ντονμπάς (ανατολική Ουκρανία).

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι αποκλιμάκωση της κατάστασης γύρω από την Ουκρανία, για την οποία τόσο πολύ μιλάνε και γράφουν οι δυτικοί μας εταίροι, μπορεί να επιτευχθεί πολύ γρήγορα. Για να γίνει αυτό πρέπει να σταματήσουν οι προμήθειες όπλων προς την Ουκρανία και να ανακληθούν από το έδαφός της οι δυτικοί στρατιωτικοί σύμβουλοι, να σταματήσουν οι κοινές ασκήσεις των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και του ΝΑΤΟ και να απομακρυνθούν οι εξοπλισμοί που είχαν δοθεί νωρίτερα στο Κίεβο εκτός της ουκρανικής επικράτειας», δήλωσε η Ζαχάροβα.

Σχετικά με τις πρόσφατες επισκέψεις που πραγματοποίησαν στις 7-8 Φεβρουαρίου στη γραμμή επαφής στο Ντονμπάς, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Σλοβακίας και της Τσεχίας, είπε ότι «μοιάζει με μια ‘ευγενική αποστολή’, ‘αλλά υπάρχει και άλλη πτυχή: (επισκέφθηκαν) μόνο τη μία πλευρά, την πλευρά που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Κιέβου. Για κάποιο λόγο δεν προχώρησαν περαιτέρω».