Συνεχίζει να είναι ζόρικη η κατάσταση στα σύνορα της Ουκρανίας, αναμένοντας για την επόμενη κίνηση της Ρωσίας. Ο Vladimir Putin έχει το παιχνίδι στα χέρια του, συγκεντρώνοντας στρατιώτες και βαρύ πυροβολικό, έτοιμοι όλοι να εκτελέσουν την εντολή του. Οι διαβουλεύσεις με τις ΗΠΑ πέφτουν κυριολεκτικά στο κενό, με την Ουκρανία να είναι ένας απλός παρατηρητής.

Οι μνήμες από την πρόσφατη ιστορία, αυτή του 2014 δηλαδή στη Κριμαία, είναι ακόμα ζωντανές. Τουλάχιστον 13.οοο άνθρωποι σκοτώθηκαν, τόσο μαχητές όσο και άμαχοι. Οι ηγέτες της Δύσης, ωστόσο, προειδοποιούν πως σε μια ενδεχόμενη ρώσικη εισβολή τώρα, τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα.

Ρωσία: Πώς θα έμοιαζε μια ενδεχόμενη ρωσική εισβολή – Ποια η δυναμική της Ουκρανίας

Ποια είναι η ικανότητα του ουκρανικού στρατού;

Την ώρα που όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Ρωσία και στις διαπραγματεύσεις με τη Δύση, είναι εύλογο το ερώτημα για το τι συμβαίνει στην πλευρά που βρίσκεται σε μειονεκτική θέση. Και σε αυτή τη θέση βρίσκεται η Ουκρανία.

Η χώρα επιμένει ότι οι δυνάμεις της είναι καλά προετοιμασμένες. Οι δυτικοί σύμμαχοι, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου, έχουν εντείνει την παροχή στρατιωτικής εκπαίδευσης, εξοπλισμού και προμηθειών στην Ουκρανία.

Σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας είπε στο CNN την Τετάρτη ότι οι ΗΠΑ παρέχουν τώρα «άνευ προηγουμένου επίπεδο υποστήριξης» στην Ουκρανία, τόσο στρατιωτική όσο και διπλωματική.

Ουκρανία

«Ο στρατός μας είναι πολύ καλά προετοιμασμένος. Και έχετε έναν πληθυσμό που έχει πολύ καλά κίνητρα”, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Ιαπωνία Sergiy Korsunsky. Εν τω μεταξύ, ο Zelensky έχει επανειλημμένα προτρέψει τους Ουκρανούς να παραμείνουν ήρεμοι και να μην πανικοβληθούν. Σύμφωνα με τον Cranny-Evans, οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας βρίσκονται σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι ήταν το 2014 και το 2015, όταν η κατάσταση ετοιμότητάς τους ήταν υποδυέστερη.

«Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν πραγματικά πιεστεί σκληρά για τον εκσυγχρονισμό τους, έχουν κάνει ό,τι μπορούν για να βελτιώσουν τις δυνατότητές τους και να σκληρύνουν τις άμυνές τους», είπε. «Αλλά τελικά, πολλά από αυτά που πέτυχαν είναι τακτικής φύσεως. Ο τρόπος με τον οποίο αγωνίζονται οι Ρώσοι είναι πολλά επίπεδα πάνω από αυτό».

Ουκρανία

Επί της ουσίας, 0 ουκρανικός στρατός έχει εμπειρία μαχών σε χαρακώματα, με στατικό πολεμικό μέτωπο, όπως αυτό κατά των αυτονομιστών του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, ενώ δεν έχει εκπαιδευθεί σε τακτικές πολέμου κίνησης που θα απαιτούνταν σε περίπτωση ρωσικής εισβολής. Ο απόστρατος αντιστράτηγος Ben Hodges, πρώην διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, λέει ότι οι Ουκρανοί θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τους Ρώσους στο έδαφος, αλλά όχι στον αέρα.

«Το 2014 μπορούσαμε να καταγράψουμε κάθε κίνηση μονάδας του ρωσικού στρατού, χάρη στην απροσεξία νεαρών υπαξιωματικών και ανδρών που χρησιμοποιούσαν συνεχώς τα κινητά τους τηλέφωνα. Το 2019 η Ρωσία ψήφισε αυστηρό νόμο απαγορεύοντας τη χρήση κινητών από στρατεύσιμους και τη δημοσίευση περιεχομένου σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Η μπάλα, αυτή τη στιγμή, παραμένει στο γήπεδο του Putin, καθώς ο ηγέτης του Κρεμλίνου εξετάζει τις γραπτές απαντήσεις τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και του ΝΑΤΟ. Όπως παρατήρησε πρόσφατα η Fiona Hill, η οποία υπηρέτησε ως εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Ρωσία στην κυβέρνηση Trump σε ένα άρθρο των New York Times, ο Putin έχει ταλέντο στο να δημιουργεί κρίσεις και μπορεί να προκαλέσει προβλήματασε όλο τον κόσμο, αν θέλει.

Ουκρανία

Η ατμόσφαιρα στην Ουκρανία

Την ώρα που οι Ουκρανοί στρατιώτες περνούν από εκπαίδευση για μια ενδεχόμενη εισβολή, η ατμόσφαιρα δεν θυμίζει και πολύ μπαρούτι. Κοινωνική λειτουργός που δεν έχει ονομαστεί, μίλησε στο BBC και είπε πως «δεν πιστεύω ότι θα έρθουν οι Ρώσοι. Πιστεύω στα μάτια και στα αυτιά μου. Είναι στην πραγματικότητα πιο ήσυχο εδώ τώρα από τον περασμένο μήνα».

Αλλά κάποιοι φοβούνται. «Κάθε φορά που ακούω έναν θόρυβο η καρδιά μου χτυπάει δυνατά», είπε η Ludmilla Momot, μια 64χρονη προγιαγιά με ένα μπροστινό δόντι με χρυσή άκρη. Η Momot ξέρει πολύ καλά τι μπορεί να κάνει η Μόσχα και οι σύμμαχοί της. Το επί 30 χρόνια σπίτι της, στο χωριό Nevilske, καταστράφηκε τον περασμένο Νοέμβριο από βομβαρδισμούς. Επέστρεψε στο Nevilske, τώρα μια πόλη-φάντασμα, για να μας δείξει τα συντρίμμια.

«Αυτή είναι μια πληγή που θα κρατήσει για το υπόλοιπο της ζωής μου», είπε με δάκρυα, ρίχνοντας μια ματιά στην ανοιχτή τρύπα όπου ήταν η εξώπορτά της. «Έπρεπε να συρθώ πάνω από τα ερείπια με το νυχτικό μου. Τα πόδια μου ήταν ματωμένα. Είναι ο όγδοος χρόνος του πολέμου, πόσο καιρό μπορεί να συνεχιστεί η ταλαιπωρία μας;».

Τα ουκρανικά στρατεύματα επιμένουν ότι αν εισβάλουν οι Ρώσοι, δεν θα είναι τόσο εύκολο όσο η προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας το 2014. «Είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι αυτή τη φορά», είπε ένας Ουκρανός στρατιώτης και πρόσθεσε: «Αμφιβάλλω ότι οι Ρώσοι θα εισβάλουν. Θέλουν να δημιουργήσουν πανικό και να το χρησιμοποιήσουν ως μοχλό».

Η ζημιά της Ρωσίας έχει ήδη γίνει

Ακόμα κι αν υπάρξει εισβολή, η Ρωσία έχει φροντίσει να κάνει τη ζημιά της. Ήδη η ανησυχία που έχει προκαλέσει είναι έντονη. Χωρίς ούτε έναν πυροβολισμό, ο Putin έχει πετύχει ήδη μια σημαντική νίκη, αποδυναμώνοντας το γειτονικό κράτος. Η διεθνής κοινότητα κολλάει σε κάθε του λέξη.

Οι ηγέτες της Δύσης βέβαια, φοβούνται πως αυτή η νίκη δεν είναι αρκετή για να τον ικανοποιήσει και θα επιδιώξει περισσότερα.