Ο Vladimir Putin τραβάει το σχοινί στο ακρότατο άκρο, αν μπορεί να γραφτεί αυτό το αδόκιμο σχήμα, αφού η αναγνώριση του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ ως αυτόνομες περιοχές, φαντάζει ως κίνηση που προμηνύει εισβολή στην Ουκρανία, αφού πλέον μεταφέρονται τα σύνορα της χώρας και μπορεί να φέρει τον στρατό του πιο κοντά στο Κίεβο από τα ρωσικά σύνορα. Ο Joe Biden είχε 35λεπτη συνομιλία με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας μετά απ΄αυτή την κίνηση του Putin και ολόκληρη η Ευρώπη στέκεται απέναντι στον Ρώσο ολιγάρχη.

Στο διάγγελμα που έκανε ο Putin το απόγευμα της Δευτέρας, είχε πάνω του στραμμένα τα βλέμματα όλου του κόσμου. Και η ανακοίνωση του κινητοποίησε τους πάντες. Ο υπουργός Εσωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken υποσχέθηκε μια άμεση απάντηση από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους και ήδη ο Joe Biden έχει θέσει σε εφαρμογή οικονομικές και εμπορικές κυρώσεις στις δύο περιφέρειες που κήρυξε αυτόνομες ο Putin.

Οι δύο περιοχές που από το 2014 και τον πόλεμο στην Κριμαία αποτελούν ένα ιδιαίτερο καθεστώς για την Ουκρανία, είναι πλέον αναγνωρισμένες στη Ρωσία ως Δημοκρατία του Ντόνετσκ και Δημοκρατία του Λουχάνσκ. Το DPR (Donetsk People’s Republic) είναι και το κόμμα της αντιπολίτευσης του οποίου ηγείται ο στενός φίλος του Putin και αποκλεισμένος από την περιουσία του από τον περασμένο Γενάρη, Viktor Medvedchuk.

Σύμφωνα με τις συμφωνίες του Μινσκ και ειδικά το Minsk II του 2015, στις δύο αυτές περιοχές υπήρξε κατάπαυση πυρός και διευθετήθηκε η σύγκρουση, το πολεμικό κλίμα όμως παρέμεινε ανάμεσα στους αυτονομιστές και την ουκρανική κυβέρνηση. Οι δύο συμφωνίες του Μινσκ κατάφεραν να μειώσουν την κλιμάκωση απαγορεύοντας τη χρήση βαρέος οπλισμού στη Γραμμή Επαφής του Ντόνετσκ και του Λούχανσκ με την Ουκρανία.

Από το 2014 μέχρι σήμερα έχουν πεθάνει 14.000 άνθρωποι στο Ντόνμπας από τις συγκρούσεις, με την ουκρανική κυβέρνηση να υποστηρίζει πως 1.5 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στην περιοχή που είναι υπό ρωσική επιρροή και 200.000 έχουν μεταφερθεί στην περιφέρεια του Κιέβου.

Η Ουκρανία ζητά την άμεση αντίδραση της Δύσης και του ΝΑΤΟ

Ο Volodymyr Zelensky, Πρόεδρος της Ουκρανίας, έκανε μια ανάρτηση στο Twitter όπου επιβεβαίωσε πως είχε μια τηλεφωνική συνομιλία με τον Joe Biden για 35 λεπτά. «Συζήτησα τα γεγονότα των τελευταίων ωρών με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Ξεκινάμε συνάντηση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας. Έχουμε προγραμματίσει επίσης μια συζήτηση με τον Boris Johnson».

Μετά τη συνομιλία με τον Zelensky, ο Joe Biden αναμένεται να ανακοινώσει οικονομικές κυρώσεις στις δύο περιοχές. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Biden θα υπογράψει μια διαταγή που θα απαγορεύει οποιαδήποτε επένδυση, εμπόριο και οικονομικές συναλλαγές των ΗΠΑ με πολίτες των δύο περιοχών και θα έχουν οι ΗΠΑ το δικαίωμα να επιβάλλουν κυρώσεις σε οποιονδήποτε παραβεί αυτή τη διαταγή.  Αυτές οι κυρώσεις είναι κάτι το ξεχωριστό από τα μέτρα που θα αφορούν στη Ρωσία.

«Για να είμαστε ξεκάθαροι: αυτά τα μέτρα δεν σχετίζονται, αλλά θα είναι πρόσθετα προς τα άμεσα και σκληρά οικονομικά μέτρα που ετοιμάζουμε με τους συμμάχους και συνεργάτες μας στη Ρωσία, εφόσον εισβάλλει στην Ουκρανία», τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου, Jen Psaki.

Από τη βρετανική πλευρά, η υπουργός Εξωτερικών, Liz Truss έγραψε στην ανακοίνωση της ότι «η αναγνώριση του DPR και του LPR από τον Πρόεδρο Putin ως ανεξάρτητα κράτη, δείχνει μια ξεκάθαρη ασέβεια της Ρωσίας προς τις δεσμεύσεις της στις 2 συμφωνίες του Μινσκ. Αυτό το βήμα αποτυπώνει μια περαιτέρω επίθεση στην αυτονομία της Ουκρανίας και στην εδαφική της ακεραιότητα, τελειώνει τις διεργασίες στο Μινσκ και παραβιάσει τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Δείχνει την απόφαση της Ρωσίας να ακολουθήσει ένα μονοπάτι σύγκρουσης και όχι διαλόγου. Θα συνεργαστούμε με τους συμμάχους για την απάντηση μας. Δε θα επιτρέψουμε στη Ρωσία να παραβιάζει τις διεθνείς δεσμεύσεις της δίχως τιμωρία».

 

Μετά το διάγγελμα του Putin, η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε σε καταδίκη της στάσης του. «Αυτή η αναγνώριση αποτελεί μια ωμή παραβίαση των διεθνών νόμων και της εδαφικής ακεραιότητας που έχει η Ουκρανία, αλλά και των συμφωνιών του Μινσκ», έγραψε σε tweet η Ursula von der Leyen.

Ο Charles Michel, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υποσχέθηκε για μια απάντηση της Ε.Ε. που θα είναι ενωμένη, στιβαρή και με γνώμονα την αλληλεγγύη. Ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας, Edgars Rinkevics καταδίκασε με τη σειρά του μια επιθετική πράξη και απηύθυνε κάλεσμα για δυναμική αντίδραση και άμεσες κυρώσεις.

Το ΝΑΤΟ απαιτεί από τη Ρωσία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο

Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, επιτέθηκε στη Ρωσία και στον Putin για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ και έκανε λόγο για υπονόμευση της ουκρανικής ακεραιότητας.

«Καταδικάζω την απόφαση της Ρωσίας να επεκτείνει την αναγνώριση των αυτόκλητα ανεξάρτητων DPR και LPR. Αυτό υπονομεύει την εδαφική ακεραιότητα και αυτονομία της Ουκρανίας και καταστρέφει τις προσπάθειες να βρεθεί μια λύση στη σύγκρουση. Παραβιάζει επίσης τις συμφωνίες του Μινσκ που υπέγραψε η Ρωσία. Η Ρωσία ενισχύει τη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία προσφέροντας οικονομική και στρατιωτική στήριξη στους αυτονομιστές. Στήνουν ένα σκηνικό για να εισβάλουν στην Ουκρανία και πάλι.

Το 2015 του Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου συμμετέχει και η Ρωσία, δήλωσε τον πλήρη σεβασμό στην αυτονομία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Το Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ ανήκουν στην Ουκρανία. Το ΝΑΤΟ απαιτεί από τη Ρωσία να ακολουθήσει το μονοπάτι της διπλωματίας και να αποσύρει την στρατιωτική της εξάπλωση γύρω και μέσα στην Ουκρανία, σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις και δεσμεύσεις της».

Πηγή: CNN