11η ημέρα πολέμου στην Ουκρανία. Δυστυχώς, η κατάπαυση πυρός από τη Ρωσία, διήρκησε μόλις λίγες ώρες το Σάββατο, με την κατάσταση από εκεί και έπειτα, να κλιμακώνεται περισσότερο. Και κάπως έτσι, σβήνουν σιγά-σιγά και οι ελπίδες για μια κάποια ειρηνευτική συμφωνία στις συνομιλίες της Δευτέρας, αφού ο Vladimir Putin διαμήνυσε εκτός των άλλων, πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν.

Ωστόσο, να σημειωθεί πως και σήμερα ανακοινώθηκε νέα κατάπαυση πυρός στη Μαριούπολη. Το δημοτικό συμβούλιο ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει σήμερα στις 12:00 (ώρα Ελλάδας) νέα επιχείρηση για την απομάκρυνση των αμάχων από την πόλη. Για τον σκοπό αυτό θα υπάρξει προσωρινή κατάπαυση του πυρός από τις 10:00 ως τις 21:00, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Συνεχίζονται οι σκληρές μάχες

Το ξημέρωμα βρήκε τους Ρώσους να πολιορκούν τη Μαριούπολη και το Κίεβο, έχοντας ήδη πάρει τον έλεγχο της Μποροντιάνκα, η οποία έχει «καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς» σύμφωνα με ουκρανικές πηγές ενημέρωσης, ενώ σε έκθεση του ουκρανικού στρατού «δίνονται σκληρές μάχες για να διατηρήσουν ορισμένα σύνορα». Πρόσθεσε μάλιστα πως οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να επικεντρώνονται στο Κίεβο ενώ προχωρούν με επιθέσεις στο Χάρκοβο, το Μικολάιβ και τη δημιουργία χερσαίου διαδρόμου από την Κριμαία. Η ενημέρωση ανέφερε, επίσης, πως αεροσκάφη από αεροδρόμια της Λευκορωσίας συμμετείχαν σε αεροπορικές επιδρομές, χτυπώντας στρατιωτικές και πολιτικές υποδομές στο Κίεβο και το Ζιτομίρ.

«Στο χείλος ανθρωπιστικής καταστροφής η Μαριούπολη»

Στη Μαριούπολη, πάντως, η κατάσταση είναι δραματική και όπως δήλωσε ο Ουκρανός κυβερνητικός παράγοντας στο Ukraine-24 TV channel, βρίσκεται «στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής». Τόνισε ότι ο κόσμος υποφέρει από το κρύο, ενώ σημείωσε ότι δεν λειτουργούν τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και έχει σταματήσει και η υδροδότηση. Ο δήμαρχος κατήγγειλε πως ο ρωσικός στρατός ενήργησε με ιδιαίτερη μεθοδικότητα για να κόψει όλες τις υπηρεσίες στην πόλη και να εντείνει την πίεση στους κατοίκους.

Νέο μήνυμα Zelensky στον λαό της Ουκρανίας

Ο Volodymyr Zelensky με νέο μήνυμά του κάλεσε τους πολίτες και τον στρατό να αντισταθούν με όλες τους τις δυνάμεις για να μην πάει η χώρα στον εχθρό. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Ουκρανοί! Σε όλες τις πόλεις μας, όπου εισέβαλε ο εχθρός, προχωρήστε στην επίθεση. Βγείτε στους δρόμους. Πρέπει να παλεύουμε κάθε φορά που έχουμε μια ευκαιρία. Οι Ουκρανοί δεν θα δώσουν τη χώρα τους σε έναν εχθρό και θέλω να επαινέσω όλους όσοι αντιστέκονται και πιστεύουν σε αυτόν τον αγώνα» και συνέχισε:

«Όταν δεν έχεις όπλο, αλλά σου απαντούν με πυροβολισμούς και δεν τρέχεις… Αυτός είναι ο λόγος που η κατάληψη είναι προσωρινή. Ο λαός μας δεν κάνει πίσω. Κάθε μέτρο της ουκρανικής γης μας που ανακτάται από διαμαρτυρίες είναι ένα βήμα μπροστά, ένα βήμα προς τη νίκη. Σε όλους όσοι μπορούν να μας ακούσουν, που η μνήμη τους δεν έχει σβήσει από την προπαγάνδα, που δεν τους έκλεισε τα μάτια ο φόβος, που η ψυχή τους δεν παραμορφώθηκε από τον κυνισμό — Πολέμησε. Παλέψτε για τα δικαιώματά σας! Για την ελευθερία σας, για την Ουκρανία! Μαζί με την Χερσώνα, μαζί με το Μπερντιάνσκ, μαζί με το Κίεβο και όλες τις υπόλοιπες ουκρανικές πόλεις που εκτιμούν τη ζωή και δεν φοβούνται τίποτα. Ξέρω ότι πολλοί από εσάς πιστέψατε ότι η Ουκρανία σας μισεί. Υποτίθεται ότι θα σας επιτεθεί. Υποτίθεται ότι θα σας καταστρέψει. Οι ψεύτες στη ρωσική τηλεόραση μιλούν γι’ αυτό κάθε μέρα. Ψεύτες. Είναι δουλειά τους να σου λένε ψέματα κάθε μέρα. Αλλά αυτό δεν πρέπει να είναι το πεπρωμένο σου. Σας είπαν ότι καταστρέφουμε πόλεις. Κοιτάξτε το Χάρκοβο. Το Τσερνίβιν… Μας σκότωναν. Σκότωναν παιδιά. Το έκαναν μπροστά στα μάτια σας. Προστάτευστε τον εαυτό σας! Διαφορετικά, θα πάρει και τη ζωή σας. Τα σπίτια σας».

Με πληροφορίες από Guardian