Η κατάσταση στην Ουκρανία κλιμακώνεται καθημερινά, Ουκρανοί στρατιώτες επιδίδονται διαρκώς σε ασκήσεις, πολίτες εκπαιδεύονται στη σκοποβολή και δεν χρειάζονται πολλά για να πυροδοτηθούν εντάσεις που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στο θάνατο. Αυτό συνέβη και στα βόρεια της Ουκρανίας, όπου τέσσερις Έλληνες ομογενείς στο χωριό Γράνιτνα ενεπλάκησαν με Ουκρανούς στρατιώτες οι οποίοι τους πυροβόλησαν, με αποτέλεσμα οι δύο να πεθάνουν ακαριαία και οι άλλοι δύο να τραυματιστούν βαριά.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ και οι εξηγήσεις που θα ζητηθούν από την Ουκρανία

Αυτό το περιστατικό ήρθε μόλις λίγες ώρες μετά την εντολή που στάλθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών και τον Νίκο Δένδια προς τους Έλληνες της Ουκρανίας, ώστε να εγκαταλείψουν τη χώρα. Το ΥΠΕΞ έκανε μια ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι όλα έγιναν για ασήμαντο λόγο και αναμένεται να γίνει διάγγελμα όπου θα ζητούνται εξηγήσεις από την ουκρανική πλευρά.

«Εκφράζουμε την βαθύτατη θλίψη μας για τον αιφνίδιο θάνατο δύο ομογενών και τον βαρύ τραυματισμό άλλων δύο στο χωριό Γράνιτνα, το οποίο βρίσκεται πλησίον της γραμμής επαφής στην Ανατολική Ουκρανία.

Ουκρανία: Το ΥΠΕΞ καλεί τους Έλληνες πολίτες να εγκαταλείψουν την Ουκρανία

Εκφράζουμε επίσης τα ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων, καθώς και ευχές για ταχεία ανάρρωση των τραυματισμένων. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, υπεύθυνοι της διπλής ανθρωποκτονίας είναι τρεις στρατιώτες του oυκρανικού στρατού, οι οποίοι συνεπλάκησαν με τους ανωτέρω ομογενείς για ασήμαντη αιτία.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έχει ζητήσει να μιλήσει τηλεφωνικώς με τον Ουκρανό ομόλογό του Dmytro Kuleba, προκειμένου να τονιστεί, εκ νέου, η ανάγκη προστασίας της Ελληνικής Κοινότητας στην Ουκρανία.