Ένα νέος στρατηγός επιβλέπει τον πόλεμο του Vladimir Putin στην Ουκρανία και οι στρατιωτικοί του διοικητές σηματοδοτούν μια νέα φάση στον πόλεμο, στην διατήρηση της περιοχής Ντονμπάς. Μετά από ισχυρές εκρήξεις σε πόλεις στα νότια και ανατολικά της χώρας, οι Ουκρανοί περιμένουν ένα νέο «γύρο» φρικαλεοτήτων.

Στις ανατολικές περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, τοπικοί αξιωματούχοι παροτρύνουν τους κατοίκους να εκκενώσουν, ανοίγοντας δρόμους διαφυγής για τους αμάχους προς ασφαλέστερα μέρη της Ουκρανίας. Στη βορειοανατολική περιοχή του Χάρκοβο, οι αρχές εκκενώνουν τις πόλεις Barvinkove και Lozova.

Στο Ντνίπρο, μια περιφερειακή πρωτεύουσα στην ανατολική-κεντρική Ουκρανία, ο δήμαρχος, Borys Filatov, ζήτησε να φύγουν οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, πύραυλοι υψηλής ακρίβειας κατέστρεψαν το αρχηγείο του ουκρανικού τάγματος του Ντίπρο, στην πόλη Ζβονέτσκι.  Μάλιστα, ακούστηκαν σειρήνες σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας, μεταξύ άλλων στο Κίεβο, τη Λβιβ, την Οδησσό, το Ντνίπρο, τη Σούμι και τη Ζαπορίζια, σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ.

Για ένα «νέο κύμα αυτού του πολέμου» στα νότια και τα ανατολικά της χώρας, ετοιμάζεται η Ουκρανία, όπως δήλωσε ο Volodymyr Zelensky σε συνέντευξη στο CBS. «Η Ρωσία θα φοβάται περισσότερο. Θα φοβάται να χάσει. Τα ρωσικά στρατεύματα θα μετακινηθούν σε ακόμη μεγαλύτερες επιχειρήσεις στα ανατολικά της χώρας μας. Μπορεί να χρησιμοποιήσουν ακόμη περισσότερους πυραύλους εναντίον μας και περισσότερες βόμβες. Προετοιμαζόμαστε για τις ενέργειές τους και θα απαντήσουμε.

Όλα εξαρτώνται από το πόσο γρήγορα θα μας βοηθήσουν οι ΗΠΑ. Για να είμαι ειλικρινής, το αν θα τα καταφέρουμε εξαρτάται από αυτό. Έχω 100% εμπιστοσύνη στον λαό και τις ένοπλες δυνάμεις μας. Αλλά δυστυχώς δεν έχω τη σιγουριά ότι θα πάρουμε ό,τι χρειαζόμαστε», τόνισε. Παράλληλα, υπενθύμισε ότι δεν είναι διατεθειμένος να παραδώσει περιοχές στους Ρώσους, με αντάλλαγμα την ειρήνη, αφού αυτό θα σήμαινε ότι τόσες ζωές χάθηκαν άδικα.

Οι τελευταίες δορυφορικές εικόνες που συλλέχθηκαν από τη Maxar Technologies δείχνουν μια ρωσική στρατιά μήκους 8 μιλίων να πηγαίνει νότια μέσω της πόλης Velkyi Burluk της ανατολικής Ουκρανίας, στα ανατολικά της πόλης Χάρκοβο. Πόσο πιθανό είναι να ξεκινήσει ο νέος γύρος πολέμου;

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες και δυτικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι οι στρατηγοί πιέζονται να επιτύχουν κάποιου είδους νίκη πριν από τις 9 Μαΐου, που σηματοδοτεί την Ημέρα της Νίκης για την Ρωσία, την ήττα της Ναζιστικής Γερμανίας το 1945. Ωστόσο το Ινστιτούτο για Μελέτη του Πολέμου (ISW) με έδρα τις ΗΠΑ, αμφιβάλλει για την ικανότητα της Ρωσίας να συγκεντρώσει τις δυνάμεις που χρειάζονται για να πετύχει αυτό που επιδιώκει στο Ντονμπάς.

Κι άλλοι στρατιωτικοί αναλυτές λένε ότι η Ρωσία μπορεί να μην μπορέσει να αναδιοργανώσει τις δυνάμεις που έχουν χτυπηθεί από τον ουκρανικό στρατό, ιδιαίτερα στην άμυνα του Κιέβου και της βόρειας Ουκρανίας, ενώ υπολογίζεται ότι καταγράφηκαν τεράστιες απώλειες.

Πηγή: Cnn.com

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Γαλλία: Στον β’ γύρο Emmanuel Macron και Marine Le Pen – Τι λένε οι πρώτες δημοσκοπήσεις

Ουκρανία: Βρέθηκε νέος ομαδικός τάφος με δεκάδες πτώματα κοντά στο Κίεβο

Vladimir Putin, ο καρδιοκατακτητής: Όλες οι γυναίκες που «κρύβει» από τον κόσμο