«Η πόλη είναι πια σε φάση άμυνας. Πυροβολισμοί και εκρήξεις ακούγονται σε κάποιες γειτονιές. Οι σαμποτέρ έχουν ήδη εισχωρήσει στο Κίεβο. Ο εχθρός θέλει να γονατίσει την πρωτεύουσα και να μας διαλύσει». Με αυτά τα λόγια ο δήμαρχος του Κιέβου, της πρωτεύουας στην Ουκρανία, που σύντομα θα βρεθεί σε πολιορκητικό κλοιό, ανακοίνωσε πως περιμένουν από στιγμή σε στιγμή να εισβάλλει στην πόλη ο ρωσικός στρατός.

Ο Vladimir Putin πάντως θέλησε να στρέψει αλλού την ευθύνη και γι΄αυτό, μετά το κάλεσμα του Volodymyr Zelensky για συνάντηση και συζήτηση γύρω από το καθεστώς ουδετερότητας στην Ουκρανία, απηύθυνε κάλεσμα στους Ουκρανούς στρατιώτες και τους ζήτησε να πάρουν τον έλεγχο από την κυβέρνησή τους και να εκλέξουν νέους εκπροσώπους. Κι αν συμβεί αυτό, όλο και κάποιο τρόπο θα βρει, αυτοί οι εκπρόσωποι να είναι πιο κοντά στο…γούστο του.

Καθώς οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει το αεροδρόμιο Hostomel και έχουν σκοτώσει 200 Ουκρανούς στρατιώτες, η κυβέρνηση στην Ουκρανία είναι αναγκασμένη να βάλει στη μάχη τους πολίτες της και γι΄αυτό έχουν μοιραστεί σε εθελοντές 18.000 όπλα μαζί με οδηγίες για το πώς να φτιάξουν μολότοφ.

Μέχρι στιγμής, η καταμέτρηση νεκρών θέλει 450 Ρώσους στρατιώτες, 194 Ουκρανούς στρατιώτες και 57 πολίτες να έχουν σκοτωθεί στο πεδίο της μάχης. Αυτή η πληροφορία έρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο. Από την Ουκρανία κάνουν λόγο για 1.000 νεκρούς Ρώσους σε ένα 24ωρο από την εισβολή.

Ο Zelensky κατηγορεί τη Δύση για αδράνεια – «Παγώνουν» τα περιουσιακά στοιχεία Putin και Lavrov

Εμμένει ο Putin στα περί Ναζιστών στην Ουκρανία

Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει και την αλλαγή στάσης του Putin τις τελευταίες ώρες, ο οποίος θα δει την περιουσία του να «παγώνει» και γι΄αυτό ο εκπρόσωπός Τύπου, Dmitry Peskov, δήλωσε πως είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Zelensky στη Λευκορωσία, στο Μινσκ, εκεί όπου έγιναν δύο συμφωνίες το 2015, για να υπογραφεί ένα ρωσοουκρανικό New Deal που θα παύσει άμεσα τις εχθροπραξίες. Η Ουκρανία δεν φαίνεται όμως διατεθειμένη να διαπραγματευτεί την αποστρατιωτικοποίηση και την απομάκρυνση της από τη Δύση.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ο Peskov δήλωσε τη διαθεσιμότητα του Putin να στείλει αξιωματούχους από το Κρεμλίνο, από τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών πιο συγκεκριμένα, ώστε να αρχίσουν συζητήσεις με Ουκρανούς αξιωματούχους για την ουδετερότητα της Ουκρανίας. Αυτή η ουδετερότητα αφορά την αποστρατιωτικοποίηση και η «αποναζικοποίηση». Αυτή είναι μια ακόμα φορά που η Μόσχα κατηγορεί αβάσιμα την Ουκρανία πως έχει περιέλθει στην εξουσία Ναζιστών, κάτι που προφανώς εξυπηρετεί τη συνέχεια της εισβολής.

«Μια συμμορία ναρκομανών και νεοναζιστών έχουν αρπάξει την εξουσία στο Κίεβο και κρατούν ομήρους όλους τους Ουκρανούς πολίτες», είπε στο μίνι διάγγελμα του προς τους στρατιώτες. «Θα είναι ευκολότερο να συμφωνήσουμε μαζί σας παρά με αυτή τη συμμορία. Η ουκρανική ηγεσία έχει διαπράξει γενοκτονία στο Ντόνμπας. Πολεμάμε εθνικιστές που είναι υπεύθυνοι για το αιματοκύλισμα σε ειρηνικούς πολίτες των δύο δημοκρατιών (Ντόνετσκ και Λουχάνσκ)».

Πλέον όμως, ακόμα και ο ίδιος του ο λαός δεν τον πιστεύει. Το βράδυ της Πέμπτης περίπου 2.000 Μοσχοβίτες βγήκαν να διαδηλώσουν στην πρωτεύουσα και αρκετοί εξ αυτών συνελήφθησαν.

Οι χώρες που βρίσκονται γύρω από το πεδίο της μάχης, ξεκινούν με απαγορεύσεις προς τη Ρωσία. Η Πολωνία έχει αποκλείσει από τον εναέριο χώρο της τις πτήσεις των ρωσικών αερογραμμών.

Τέλος, τα Ηνωμένα Έθνη μέσω του τμήματος προσφύγων τους, εκτιμούν ότι ήδη 100.000 άνθρωποι έχουν αφήσει τα σπίτια τους και σχεδόν 5 εκατομμύρια επιχειρούν να διαφύγουν στο εξωτερικό για να προλάβουν την περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης.

* Με πληροφορίες από BBC και Guardian