Ένας συνταξιούχος Ουκρανός ναυτικός, ο Yuri Golodov, είναι ο αναπληρωτής διοικητής μιας μονάδας των ουκρανικών αμυντικών δυνάμεων που ειδικεύεται στην συλλογή και τον επανατοποθέτηση ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού.  Ο Golodov, πριν αποσυρθεί από το ναυτικό, λέει ότι πέρασε χρόνο με τον βόρειο στόλο της Σοβιετικής Ένωσης στο Mursmansk, στη βορειοδυτική Ρωσία, για αυτό και γνωρίζει καλά τις δυνάμεις και τα όπλα του εχθρού.

Τώρα, καθοδηγεί μια ομάδα που εργάζεται σε μια άγνωστη τοποθεσία στο Κίεβο. Επισκευάσουν και επαναχρησιμοποιούν τον ρωσικό εξοπλισμό που ήρθε στην κατοχή τους, όπως αναφέρει στο CNN. Μεγάλο μέρος του ρωσικού εξοπλισμού είναι ίδιος ή παρόμοιος με αυτόν των Ουκρανών, που ξέρουν πώς να τον χρησιμοποιούν. «Χθες το βράδυ στείλαμε στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις 24 πυραύλους Uragan που προορίζονταν για να πετάξουν πάνω από τις πόλεις μας» αναφέρει από την άλλη, ο Yuri Golodov.

Η ουκρανική σημαία είχε ζωγραφιστεί πάνω από ρωσικά στρατιωτικά σύμβολα σε ένα όχημα υποστήριξης πυροβολικού και η μονάδα του Golodov αφαίρεσε τον εξοπλισμό επικοινωνίας πριν τον ξαναστείλει στην πρώτη γραμμή. Ένα τέτοιο όχημα μπορεί να φανεί χρήσιμο για τους Ουκρανούς, καθώς «θα το χρησιμοποιήσουν για να μεταφέρουν τους τραυματίες».

Η μονάδα που «ξαναζωντανεύει» τα ρωσικά όπλα

«Χρονολογείται από τη Σοβιετική Ένωση και είναι αξιόπιστο», λέει ο Golodov. «Όλα είναι σε λειτουργική κατάσταση. Φαίνεται παλιό όπλο, αλλά στην πραγματικότητα αν το χρησιμοποιήσουμε σωστά, θα είναι χρήσιμο για πολύ καιρό. Είμαστε τάγμα ειδικών δυνάμεων που εργάζεται πίσω από την γραμμή του εχθρού. Το καθήκον μας είναι να καταστρέψουμε τις προμήθειες του ρωσικού στρατού, δηλαδή τα πυρομαχικά, καύσιμα και τρόφιμα», προσθέτει.

Στο ίδιο μέρος, στρατιώτες οπλισμένοι με AK-47 εκπαιδεύονται για τις συγκρούσεις με ρωσικά στρατεύματα. Κινούνται σε ομάδες με οργανωμένο τρόπο και ο διοικητής τους πυροβολά δήθεν προς το μέρος τους. «Η δύναμη του ρωσικού στρατού δεν είναι παρά ένας μύθος», λέει ο Golodov που πιστεύει ότι ο ουκρανικός στρατός θα διαπρέψει.

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Τι είναι οι υπερηχητικοί πύραυλοι Kinzhal – Γιατί τους χρησιμοποιεί η Ρωσία

Ρωσία – Ουκρανία: Το ρίσκο που παίρνει η Δύση πιέζοντας για συμφωνία

Zelenksy: «Αν οι συζητήσεις με τον Putin αποτύχουν, θα έχουμε Γ΄Παγκόσμιο»