Μια πολωνική φιλοζωική οργάνωση, πραγματοποιεί συχνές επισκέψεις στην πληγείσα από τον πόλεμο Ουκρανία, με σκοπό να σώσει δεκάδες εγκαταλελειμμένα κατοικίδια ζώα και αδέσποτα. Ο Konrad Kuzminski, είναι ένα από τα μέλη ενός καταφυγίου ζώων, κοντά στα σύνορα Πολωνίας – Ουκρανίας, τα οποία έχουν δεχτεί έναν καταιγισμό τηλεφωνημάτων από απεγνωσμένους Ουκρανούς που ζητούν τη βοήθεια τους. Μετά την έξαρση των επιθέσεων από την περασμένη εβδομάδα, ο Konrad και οι συνεργάτες του, από το φιλοζωικό ίδρυμα Dioz, έχουν σώσει πάνω από 100 σκύλους, γάτες, κουνέλια, χάμστερ, ακόμη και χαμαιλέοντες.
Ο ίδιος λέει: «Υπάρχουν πολλά fake news πως οι Ουκρανοί σκοτώνουν τα εγκαταλελειμμένα ζώα. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Έχουμε συμμετάσχει σε πολλές αποστολές διάσωσης ζώων στην περιοχή, σώζοντας ζώα που μας έχουν ενημερώσει ότι χρειάζονται βοήθεια και τα οποία φέρνουμε πίσω στο καταφύγιο για να τα περιθάλψουμε. Πολλά από αυτά βρίσκονται σε κακή κατάσταση. Είναι άρρωστα, πεινούν ή υποφέρουν από σπασμένα πλευρά. Περισυλλέγουμε οποιοδήποτε ζώο βρούμε».
Οι εθελοντές του καταφυγίου, πραγματοποιούν καθημερινές αποστολές, περνώντας τα ουκρανικά σύνορα κάθε μέρα. Εργάζονται υπερωρίες την τελευταία εβδομάδα και έχουν αναγκαστεί ακόμη και να περάσουν τη νύχτα μέσα στο βαν της αποστολής, αφού είχαν πετύχει απαγόρευση κυκλοφορίας.
«Έχουν έρθει (στο καταφύγιο) σκυλιά, με τα πλευρά τους να διαφαίνονται. Σκυλιά που ζούσαν μέσα στα κόπρανα τους. Ζώα που έχουν υποστεί ανεπανόρθωτα ψυχολογικά τραύματα»
Όσα ζώα θεραπευτούν με επιτυχία, μπαίνουν προς υιοθεσία. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί Ουκρανοί πολίτες που τους έχουν ζητήσει να τους φυλάξουν το ζωάκι τους, μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος.
Οι Αρχές της Πολωνίας, έχουν καταστήσει δυνατό στους πρόσφυγες πολέμου, που εγκαταλείπουν την Ουκρανία για να περάσουν τα πολωνικά σύνορα, να έχουν μαζί τα κατοικίδια τους, χωρίς κρίνεται απαραίτητο να έχουν εμβολιαστεί, να έχουν μικροτσίπ ή να έχουν προβεί σε αιματολογικές εξετάσεις.
Η ΜΟΚ PΕΤΑ UK δήλωσε: «Συνιστούμε στους Ουκρανούς πολίτες να μην αφήσουν τα κατοικίδια τους πίσω. Όπως ακριβώς με τους ανθρώπους που φεύγουν από τον πόλεμο, έτσι και τα ζώα συντροφιάς φοβούνται, νιώθουν άγχος και εξαρτώνται απόλυτα από τους ανθρώπους – κηδεμόνες τους για να νιώσουν ασφάλεια και ζεστασιά».
Πηγή: DailyMail