Περιεχόμενα
Τα τελευταία δύο χρόνια, τα ταξίδια έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό. Η πανδημία πάτησε «φρένο» σε ταξιδιωτικά γραφεία και αεροπορικές εταιρείες. Κι εκεί που τα πράγματα φαινόταν να πηγαίνουν καλύτερα, ο πόλεμος στην Ουκρανία ήρθε να αποδείξει πως το αύριο είναι εξαιρετικά αβέβαιο.
Περισσότερες από 30 χώρες έχουν κλείσει, μέχρι στιγμής, τον εναέριο χώρο τους στη Ρωσία, με τη Μόσχα να αντιδρά με τον ίδιο τρόπο. Ο εναέριος χώρος πάνω από την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τμήματα της Λευκορωσίας παραμένει επίσης κλειστός. Βραχυπρόθεσμα αυτό σημαίνει ακυρώσεις πτήσεων ή εκτροπή αεροπορικών δρομολογίων. Αλλά οι μακροπρόθεσμες συνέπειες για την ταξιδιωτική βιομηχανία θα μπορούσαν να είναι πολύ πιο εκτεταμένες. Εξηγούμε γιατί:
Η αύξηση στη τιμή των καυσίμων
Φρενίτιδα έχει προκαλέσει η τιμή των καυσίμων, γεγονός που σηματοδοτεί μια σειρά από προβλήματα, όπως το ότι οποιοδήποτε είδος ταξιδιού θα γίνει πιο ακριβό. Σε συνδυασμό, δε, με τις μεγαλύτερες αποστάσεις και άρα περισσότερης διάρκειας πτήσεις, τα καύσιμα θα πρέπει να είναι παραπάνω, ειδικά αν παρακάμπτουν τον εναέριο χώρο της Ρωσίας, επομένως και οι υψηλότερες τιμές στα εισιτήρια θα είναι αναπόφευκτες.
Απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ενημέρωσης κερδών, ο οικονομικός διευθυντής της Lufthansa, Remco Steenbergen, είπε ότι η εταιρεία θα πρέπει να αυξήσει τις τιμές των εισιτηρίων για να αντισταθμίσει την αύξηση των τιμών των καυσίμων και άλλων δαπανών. Μια άνοδος των ναύλων θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλότερη ζήτηση και αυτό σημαίνει άσχημα νέα για έναν κλάδο που ήδη αγωνίζεται να αναπληρώσει τις απώλειες που σχετίζονται με την πανδημία.
Οι φόβοι για την ασφάλεια θα μπορούσαν να μειώσουν τη ζήτηση εισιτηρίων
Ο Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει προειδοποιήσει για τον υψηλό κίνδυνο που αντιμετωπίζουν τα πολιτικά αεροσκάφη, που πετούν κοντά στα ουκρανικά σύνορα. Ο εναέριος χώρος πάνω από τη Ρωσία, τη Λευκορωσία, την Πολωνία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Μολδαβία είναι επίσης στη λίστα κινδύνου.
«Είναι πιθανό ότι οι προορισμοί κοντά στη Ρωσία θα υποφέρουν, καθώς οι καταναλωτές θα φοβούνται την εγγύτητα του πολέμου, ακόμα κι αν αυτό είναι παράλογο, με βάση τη μη δηλωμένη απειλή από τη Ρωσία», είπε στο CNN ο Olivier Ponti, αντιπρόεδρος πληροφοριών στην εταιρεία ταξιδιωτικών αναλύσεων ForwardKeys. «Η αγορά των ΗΠΑ είναι πιθανό να αποθαρρύνεται σημαντικά από την επίσκεψη στην Ανατολική Ευρώπη, αν και δεν ισχύει στον ίδιο βαθμό, στη δυτική Ευρώπη», πρόσθεσε.
Η πανδημία εξακολουθεί να υπάρχει και η προσφυγική κρίση θα μπορούσε να κάνει χειρότερα τα πράγματα
Εξακολουθούμε να ζούμε μέσα σε μια παγκόσμια πανδημία με περιορισμούς ταξιδιών και καραντίνας για συγκεκριμένες χώρες. Οι ταξιδιωτικοί οργανισμοί καλούσαν τις κυβερνήσεις να άρουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που σχετίζονται με τον Covid-19, καθώς οι εμβολιασμένοι ήλπιζαν σε κάποιου είδους επιστροφή στην «κανονικότητα». Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι οι συνθήκες στο έδαφος στην Ουκρανία και η προσφυγική κρίση που προκύπτει, θα διευκολύνουν την εξάπλωση του κορωνοϊού.
Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες αναφέρει ότι περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και εκτιμά ότι «έως και τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τις επόμενες εβδομάδες αν συνεχιστεί η σύγκρουση». Οι επιπτώσεις μιας πιθανής εξάπλωσης του ιού σε γειτονικές χώρες θα μπορούσαν να καταστήσουν λιγότερο πιθανό τις κυβερνήσεις να χαλαρώσουν τους περιορισμούς του Covid-19, γεγονός που θα διατηρήσει την πίεση στην ταξιδιωτική βιομηχανία.
Απώλεια εσόδων από τον τουρισμό
Σύμφωνα με την Ένωση Τουριστικών Πρακτορείων της Ρωσίας, οι Ρώσοι πραγματοποίησαν περισσότερα από 10,1 εκατομμύρια ταξίδια που σχετίζονται με τον τουρισμό στο εξωτερικό, το 2021. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία από την εταιρεία ταξιδιωτικών αναλύσεων ForwardKeys, έδειξαν ότι οι ρωσικές κρατήσεις εξερχόμενων πτήσεων για τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο είχαν ανακάμψει στο 32% των επιπέδων πριν την πανδημία και πριν την εισβολή στην Ουκρανία. Η Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι Μαλδίβες και η Ταϊλάνδη αποτελούν τους προορισμούς με τις περισσότερες κρατήσεις.
Μετά την εισβολή, οι προορισμοί που υπέστησαν τα υψηλότερα ποσοστά ακύρωσης την περίοδο 24-26 Φεβρουαρίου ήταν η Κύπρος (300%), η Αίγυπτος (234%), η Τουρκία (153%), το Ηνωμένο Βασίλειο (153%), η Αρμενία (200%) και οι Μαλδίβες ( 165%), δείχνουν τα στοιχεία της εταιρείας. Η απουσία Ρώσων τουριστών θα επιφέρει μεγάλο πλήγμα σε αυτούς τους τουριστικούς προορισμούς, που πόνταραν για την ανάκαμψη τους.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν έχουν διακόψει όλες οι χώρες τους δεσμούς τους με τη Ρωσία. Οι πτήσεις από τη χώρα εξακολουθούν να προσγειώνονται σε χώρες όπως η Τουρκία, η Ταϊλάνδη και η Αίγυπτος προς το παρόν, αλλά οι οικονομικές προοπτικές για τη Ρωσία κρατά τους τουριστικούς πράκτορες, σε αυτές τις χώρες, ξύπνιους τη νύχτα.
Καθώς οι αποταμιεύσεις των Ρώσων μειώνονται σε αξία, θα δυσκολεύονται επίσης να χρησιμοποιήσουν παγκοσμίως αναγνωρισμένες πιστωτικές κάρτες στο εξωτερικό, όταν καταφέρουν να ταξιδέψουν. Εταιρείες όπως η Visa και η Mastercard δήλωσαν αυτή την εβδομάδα ότι και αυτές εργάζονται για την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Και, σε ένα άλλο πιθανό πλήγμα για τη χώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού πραγματοποιεί έκτακτη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου την επόμενη εβδομάδα για να αποφασίσει αν θα αναστείλει την ένταξη και τη συμμετοχή της Ρωσίας στον οργανισμό.
Σε κανέναν δεν αρέσει η αβεβαιότητα
Από τους επενδυτές μέχρι τους ταξιδιώτες, σε κανέναν δεν αρέσει η αβεβαιότητα. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αυξήσει την αβεβαιότητα σχετικά με το αν το κλείσιμο των λιμανιών και οι καθυστερήσεις στη ναυτιλία θα περιορίσουν τις παραδόσεις προϊόντων, από σιτάρι μέχρι μαγειρικό λάδι. Οι αεροπορικές βλέπουν και τις τιμές των μετοχών τους να πέφτουν. Ο όμιλος International Consolidated Airlines, ιδιοκτήτης της British Airways, έχασε 5% τον Φεβρουάριο. Οι μετοχές της Lufthansa έχουν υποχωρήσει 14% από τότε που οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία, με την βρετανική αεροπορική εταιρεία EasyJet να παρουσιάζει παρόμοια εικόνα.
Η αβεβαιότητα για το τι θα συμβεί στη συνέχεια κάνει επίσης τους ανθρώπους να σκεφτούν δύο φορές σχετικά με τα προγραμματισμένα ταξιδιωτικά σχέδια. Φυσικά, οι προγραμματισμένες διακοπές δεν είναι σε καμία περίπτωση συγκρίσιμες με τα δεινά του ουκρανικού λαού και την τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή που εκτυλίσσεται κατά μήκος των συνόρων του αυτή τη στιγμή, αλλά ο αντίκτυπος που θα μπορούσε να έχει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία σε μια ήδη εύθραυστη ταξιδιωτική βιομηχανία είναι κάτι που θα μπορούσε να γίνει αισθητός στο μέλλον.
Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr
Το Facebook θα επιτρέπει στους χρήστες να καλούν σε βία κατά των Ρώσων
Πολωνία και Βαλτική: Η Δύση αγνοούσε επί 15 χρόνια τις προειδοποιήσεις τους για τον Putin
Με πληροφορίες από CNN Travel