Ακόμα και με τα σύγχρονα μέσα του 21ου αιώνα, ο πόλεμος επηρεάζεται από τον καιρό. Ο συγκεκριμένος παράγοντας, δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει την πιθανή εισβολή στην Ουκρανία. Ένα φαινόμενο που ενδεχομένως να δυσκολέψει τα ρωσικά στρατεύματα, είναι το φαινόμενο Rasputitsa, ένας είδος λάσπης που εμποδίζει σημαντικά το οδικό ταξίδι σε Ρωσία και Ουκρανία. Συνήθως, παρατηρείται εντονότερα κατά την διάρκεια του Μαρτίου, όταν το χιόνι του χειμώνα αρχίζει να λιώνει.

Μέχρι στιγμής, ο χειμώνας είναι εξαιρετικά ήπιος στο μεγαλύτερο τμήμα της Ουκρανίας.

Στρατιωτικοί αναλυτές, διχάζονται σχετικά με το αν η συνέχεια του ήπιου χειμώνα, πιθανώς επηρεάσει οποιοδήποτε πλάνο εισβολής. Το Κρεμλίνο συνεχίζει εν τω μεταξύ να αρνείται οποιαδήποτε πρόθεση επίθεσης κατά της Ουκρανίας, ωστόσο τα 100.000 ρωσικά στρατεύματα γύρω από τα ουκρανικά σύνορα, σε συνδυασμό με κατοχή όπλων, τανκ και βαλλιστικών πυραύλων, μάλλον διαψεύδουν τις δηλώσεις τους.

Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από διάφορες περιοχές στις οποίες βρίσκονται ρωσικές δυνάμεις – μερικά έχουν δημοσιευτεί μάλιστα από τους ίδιους τους στρατιώτες – απεικονίζουν το έδαφος μαλακό και βρεγμένο και τον σχηματισμό αρκετής λάσπης.

Δεδομένα του Προγράμματος Παρατήρησης της Γης, Copernicus, δείχνουν πως μεγάλο κομμάτι της ανατολικής Ευρώπης, βίωσε θερμοκρασίες ανώτερες του κανονικού, κατά την διάρκεια του Ιανουαρίου. Η Ουκρανία συγκεκριμένα, κυμάνθηκε ανάμεσα στους 1 με 3 βαθμούς Κελσίου (πάνω από την μέση θερμοκρασία των τελευταίως 30 ετών) – μία από τις πολλές μεταβολές που παρατηρούνται εξαιτίας της κλιματικής κρίσης.

Το πρόγραμμα Copernicus, σημειώνει επίσης πως το κλίμα στην ανατολική Ευρώπη, ήταν πιο υγρό από το κανονικό και το χώμα της Ουκρανίας, πιο λασπώδες από το συνηθισμένο. Ο παραπάνω συνδυασμός σημαίνει, λιγότερος πάγος και περισσότερη λάσπη.

Οι προβλέψεις των Αμερικανών είναι πως η ρωσική εισβολή θα είναι πιο εύκολη αν η θερμοκρασία σημειώσει πτώση.

«Ο Vladimir Putin, θα πρέπει να περιμένει λίγο μέχρι να παγώσει το έδαφος, ώστε να μπορέσει να περάσει τα σύνορα», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, Joe Biden, σε δελτίο τύπου τον περασμένο μήνα. Μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης, επίσης τόνισαν, πως ο Ρώσος πρόεδρος, θα μπορέσει να πραγματοποιήσει μια πιθανή εισβολή κατά τον Μάρτιο.

Οι ρωσικές δυνάμεις, έχουν ισχυροποιηθεί την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με την Dara Massicot, ερευνήτρια πολιτικής στο RAND Corporation. Οι αεροπορικές της δυνάμεις έχουν πια καλύτερους μηχανισμούς στόχου και επικοινωνίας και πολλοί από τους πιλότους τους έχουν αποκτήσει εμπειρία μάχης, από τον πόλεμο στην Συρία.

Ουκρανική κρίση: Στο κενό οι συζητήσεις Macron και Putin – Να φύγουν οι Αμερικανοί από την Ουκρανία συστήνει ο Biden

Ρωσικά τανκ επίσης, εκατοντάδες από τα οποία βρίσκονται στα ουκρανικά σύνορα, δεν επηρεάζονται πολύ από το λασπώδες μαλακό έδαφος, αν και η διαδικασία θα γινόταν ταχύτερα όταν είναι παγωμένο.

Οι συνθήκες του εδάφους, επηρεάζουν την πιθανή εισβολή, περισσότερο ή λιγότερο, ανάλογα με την περιοχή. Η ανατολική Ουκρανία που αποτελείται κυρίως από αγρούς, είναι ιδανική για το πέρασμα των τανκ. Τα βόρεια σύνορα με την Λευκορωσία όμως, περιλαμβάνουν χιλιάδες τετραγωνικά μίλια λάσπης που καθιστούν την επίθεση εξαιρετικά δύσκολη.

Φυσικά, οι καιρικές συνθήκες δεν αποτελούν τον μοναδικό παράγοντα που μπορεί να ληφθεί υπόψη για την εισβολή στο Κρεμλίνο. Η εξέλιξη των συμβιβασμών με τα ρωσικά αιτήματα προς την Αμερική και το ΝΑΤΟ, θα διαδραματίσουν σίγουρα σημαντικό ρόλο. Σημαντικές είναι επίσης οι πληροφορίες που θα δοθούν για τον επικείμενο πόλεμο, οι οποίες θα επηρεάσουν την στρατηγική των Ρώσων.

Πηγή: CNN