Έκτη μέρα πολέμου. Η Ουκρανία συνεχίζει να αντιστέκεται, καθώς η δύναμη της Ρωσίας γιγαντώνεται. Εικόνες από δορυφόρους κατέγραψαν ότι ρωσική στρατιωτική οχηματοπομπή βόρεια του Κιέβου εκτείνεται σε μήκος 64 χιλιομέτρων, είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι αναφέρθηκε νωρίτερα, όταν γινόταν λόγος για 27 χλμ, σύμφωνα με την αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar Technologies.

«Εκτείνεται από τα περίχωρα του αεροδρομίου Αντόνοφ (περίπου 25 χλμ. από το κέντρο του Κιέβου) στον νότο, ως τα περίχωρα του Πριμπίρσκ» στον βορρά, ανέφερε η Maxar.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας σε ενημέρωση της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στο Κίεβο έχει σημειώσει μικρή πρόοδο κατά το τελευταίο 24ωρο πιθανόν ως αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων υλικοτεχνικών δυσκολιών» και προσθέτει:

«Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αυξήσει τη χρήση του πυροβολικού βορείως του Κιέβου και στα περίχωρα του Χάρκοβο και του Τσερνιχίβ. Η χρήση βαρέος πυροβολικού σε πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές αυξάνει κατά πολύ τον κίνδυνο θυμάτων μεταξύ των αμάχων. Η Ρωσία έχει αποτύχει να λάβει τον έλεγχο του εναέριου χώρου της Ουκρανίας και έχει έτσι αναγκαστεί να στραφεί σε νυχτερινές επιχειρήσεις σε μια προσπάθεια να μειώσει τις απώλειές της».

Η Maxar έδωσε επίσης στη δημοσιότητα εικόνες που καταγράφουν νέες συγκεντρώσεις ρωσικών χερσαίων δυνάμεων, οχημάτων και πτερύγων επιθετικών ελικοπτέρων στη νότια Λευκορωσία, σε απόσταση μικρότερη των 30 χλμ. από τα σύνορα της Ουκρανίας.

10 νεκροί από την έκρηξη στο Χάρκοβο

Μία ημέρα μετά τις πρώτες συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, οι μάχες συνεχίζονται στην Ουκρανία. Σήμερα, 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 35 τραυματίστηκαν από ρουκέτες στο Χάρκοβο, δήλωσε ο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Τα ερείπια καθαρίζονται και θα υπάρξουν και άλλα θύματα και τραυματίες», πρόσθεσε.

Νωρίτερα το πρωί η Ρωσία στόχευσε και χτύπησε με ρουκέτα κυβερνητικό κτίριο προκαλώντας μια τεράστια έκρηξη της οποίας το βίντεο κάνει το γύρο του κόσμου. Ένα συγκλονιστικό, αλλά και ανατριχιαστικό βίντεο έρχεται στο φως από την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία και συγκεκριμένα από επίθεση με ρουκέτα στο Χάρκοβο.

Στο βίντεο -από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης- που αναδημοσίευσε ο ανταποκριτής του Economist, Oliver Carroll, φαίνεται ένα κυβερνητικό κτίριο στο Χάρκοβο να πλήττεται πιθανότατα από πύραυλο και να προκαλείται μια ισχυρότατη έκρηξη.

Τουλάχιστον 136 άμαχοι έχουν σκοτωθεί, μεταξύ των οποίων 13 παιδιά, και 400 έχουν τραυματιστεί από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών (OHCHR).

Καταχειροκροτήθηκε ο Zelensky στην ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Προ ολίγων λεπτών, ολοκληρώθηκε η ομιλία του Volodymyr Zelensky στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Όλες οι πόλεις μας δέχονται επίθεση, χωρίς την ΕΕ η Ουκρανία θα είναι μόνη της. Είναι μια τραγωδία αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας. Εδώ ζούμε με την πραγματικότητα, με τη ζωή και το θάνατο. Σήμερα χάνονται ζωές για τις αξίες και την ελευθερία. Οι καλύτεροί μας άνθρωποι φεύγουν. Θα νικήσουμε. Χαίρομαι που εκφράστηκε αυτή η ευρωπαϊκή επιλογή της Ουκρανίας.

Θα ήθελα να ακούσω και από εσάς ότι αυτή η επιλογή που κάναμε ως Ουκρανοί προς την Ευρώπη είναι καλοδεχούμενη. Σήμερα το πρωί δύο πύραυλοι κρουζ χτύπησαν το κέντρο του Χάρκοβου, την πλατεία Ελευθερίας με αποτέλεσμα να υπάρξουν δεκάδες νεκροί. Είναι η πόλη με τα περισσότερα πανεπιστήμια στη χώρα μας γεμάτη νέους ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και πολλούς Ρώσους. Μαχόμαστε για την Ελευθερία μας. Κανείς δεν θα μας λυγήσει», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος και κατέληξε:

«Θέλουμε τα παιδιά μας να ζήσουν. Μόλις χθες 16 παιδιά έχασαν την ζωή τους και ο Πούτιν για ακόμη μια φορά θα μας μιλήσει για επιχείρηση που χτυπά στρατιωτικές υποδομές. Ο λαός μας έχει υψηλό ηθικό. Δίνουμε μάχη για την επιβίωση και τα δικαιώματά μας. Θέλουμε να είμαστε ισότιμα μέλη της Ευρώπης. Πιστεύω ότι σήμερα δείχνουμε σε όλους το τι είμαστε. Ότι μαζί θα είμαστε πολύ πιο ισχυροί. Nα ζήσει η Ουκρανία. Τιμή και δόξα».

Με πληροφορίες από Guardian