Η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα το πρωί την έναρξη της απομάκρυνσης των αμάχων από την Μαριούπολη. Για να γίνει αυτό, προηγήθηκε συμφωνία μεταξύ Ουκρανίας – Ρωσίας για προσωρινή κατάπαυση του πυρός.  Από τις 09:00 (τοπική ώρα) «η ρωσική πλευρά κήρυξε καθεστώς σίγασης (των όπλων) και ανακοίνωσε το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση των πολιτών» των δύο πόλεων, όπως ανέφερε νωρίτερα σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ο στόχος είναι να διασωθούν περίπου 9.000 άνθρωποι από τη Μαριούπολη. Ο αντιδήμαρχος της πόλης είπε ότι έχει κανονίσει 50 λεωφορεία με τα οποία πιστεύει πως μπορούν να διαφύγουν μέχρι και 6.000 άνθρωποι. Συνολικά, η Ουκρανία σχεδιάζει να απομακρύνει περίπου 200.000 ανθρώπους, από τη νότια πόλη. Όσον αφορά την Βολνοβάκα, εκφράζονται ελπίδες ότι 15.000 θα ξεφύγουν από τον πόλεμο.

Zelensky: «Όσοι μπορούν να μείνουν και να πολεμήσουν»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Volodymyr Zelensky, επιβεβαιώνει την κατάπαυση του πυρός στις δύο πόλεις της Ουκρανίας, προτρέπει, ωστόσο, όσους μπορούν «να μείνουν και να πολεμήσουν». Ο Ζελένσκι επιβεβαίωσε πως υπάρχουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για να επιτρέψουν σε όσους βρίσκονται στη Μαριούπολη και τη Βολνοβάκα να διαφύγουν. Ωστόσο, κάλεσε όσοι μπορούν να «να συνεχίσουν να μάχονται».

Ο Ουκρανός πρόεδρος, χρησιμοποίησε την ομιλία του για να απευθυνθεί απευθείας στις ΗΠΑ, ρωτώντας «τι άλλο χρειάζεται» o Joe Biden για να πειστεί να εφαρμόσει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Υποστήριξε μάλιστα, πως το 74% των Αμερικανών συμφωνεί ότι αυτό είναι απαραίτητο. Χαιρέτισε επίσης τις προσπάθειες της Πολωνίας, η οποία έχει δεχθεί περισσότερους από 600.000 πρόσφυγες από τότε που τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Δήμαρχος  Μαριούπολης: «Δεν έχουμε άλλη επιλογή από την εκκένωση των αμάχων»

Συγκινημένος μετά την ανακοίνωση της δημιουργίας ανθρωπιστικού διαδρόμου από την Μαριούπολη, ο δήμαρχος της πόλης, Vadym Boichenko, τόνισε ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την εκκένωση του άμαχου πληθυσμού εξαιτίας των ανελέητων ρωσικών βομβαρδισμών.

«Η Μαριούπολη δεν είναι οι δρόμοι και τα σπίτια. Είναι οι κάτοικοί της», είπε. «Υπό αυτές της συνθήκες των διαρκών, αδίστακτων βομβαρδισμών από τις δυνάμεις κατοχής, δεν υπήρχε άλλη επιλογή αλλά να δώσουμε στους κατοίκους την ευκαιρία να εγκαταλείψουν με ασφάλεια τη Μαριούπολη».

Ουκρανία: «Τα ρωσικά στρατεύματα δεν τηρούν τη συμφωνηθείσα κατάπαυση του πυρός»

Ωστόσο, το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης προειδοποίησε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν τηρούν τη συμφωνηθείσα εκεχειρία σε όλη τη διαδρομή του ανθρωπιστικού διαδρόμου. Όπως μεταφέρει η εφημερίδα Guardian, τοπικοί αξιωματούχοι λένε ότι «διεξάγονται μάχες» στην περιοχή Ζαπορίζια.

Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης αναφέρει: «Διαπραγματευόμαστε με τη ρωσική πλευρά για να επιβεβαιώσουμε την κατάπαυση του πυρός σε όλη τη διαδρομή εκκένωσης».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov, συζήτησε με τον Λευκορώσο ομόλογo του Vladimir Makei, σχέδια για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων στην Ουκρανία, από τους οποίους θα μπορέσουν να φύγουν από τη χώρα οι αλλοδαποί, μετέδωσε το πρακτορείο RIA, επικαλούμενο το λευκορωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Εν αναμονή του τρίτου γύρου διαπραγματεύσεων

Η ανακοίνωση περί απομάκρυνσης των αμάχων από τη Μαριούπολη, η οποία να σημαίνει την κατάκτηση της πόλης από τους Ρώσους, έγινε την ώρα που Κίεβο και Μόσχα ετοιμάζονται για έναν τρίτο γύρο διαπραγματεύσεων στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Την ίδια ώρα σφοδρές μάχες μαίνονται γύρω από το Κίεβο. Σήμερα το πρωί ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Oleksii Reznikov, σε ανάρτηση του στο Facebook, παραδέχθηκε ότι οι Ρώσοι έχουν σημειώσει προόδους σε πολλές κατευθύνσεις, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ελέγχουν «ένα μικρό κομμάτι» της χώρας και προσθέτοντας ότι οι Ουκρανοί μαχητές «τους απωθούν».

Άγνωστος ο αριθμός των νεκρών

Να σημειωθεί πως μετά από δέκα ημέρες πολέμου, ο απολογισμός των νεκρών είναι αδύνατο να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές. Το Κίεβο κάνει λόγο για τουλάχιστον 350 αμάχους νεκρούς, όπως και περισσότερους από 9.000 Ρώσους στρατιώτες, χωρίς να αναφέρεται στις απώλειες μεταξύ του ουκρανικού στρατού.

Η Μόσχα από την πλευρά της έχει ανακοινώσει ότι 2.870 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την ουκρανική πλευρά και 498 από τη ρωσική.

Διακόπτεται η εκκένωση των πόλεων εξαιτίας της αθέτησης της συμφωνίας από μεριάς Ρώσων

Η απομάκρυνση αμάχων από την Μαριούπολη διακόπτεται λόγω αθέτησης της εκεχειρίας, ανακοίνωσε το δημαρχείο της πόλης της Ουκρανίας. Λίγο νωρίτερα, το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης στην Ουκρανία κατήγγειλε πως οι ρωσικές δυνάμεις δεν τηρούν τη συμφωνηθείσα κατάπαυση του πυρός κατά μήκος όλης της διαδρομής απομάκρυνσης των αμάχων.

Την είδηση της διακοπής της εκκένωσης επιβεβαίωσε και ο Pavlo Kirilenko, ο διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων της περιοχής του Ντονέτσκ με ανάρτησή του στο Twitter: «ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΙΡΗΝΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΡΙΟΥΠΟΛΗ!».

Σχολιάζοντας την δυσάρεστη αυτή εξέλιξη στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov, υποστήριξε ότι οι ουκρανικές Αρχές αρνήθηκαν να επιτρέψουν την αποχώρηση αμάχων, για να τους χρησιμοποιήσουν ως ανθρώπινες ασπίδες.

Όπως μεταφέρει η εφημερίδα Guardian, τοπικοί αξιωματούχοι λένε ότι «διεξάγονται μάχες» στην περιοχή Ζαπορίζια, ενώ το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης προσθέτει: «Διαπραγματευόμαστε με τη ρωσική πλευρά για να επιβεβαιώσουμε την κατάπαυση του πυρός σε όλη τη διαδρομή εκκένωσης».

Το δημοτικό συμβούλιο κάλεσε τους κατοίκους να βρουν καταφύγιο λέγοντας ότι θα δώσει σύντομα νέες οδηγίες. Πριν από λίγο ο αντιδήμαρχος της Μαριούπολης, δήλωσε στο BBC ότι συνεχίζονται οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στην πόλη, αλλά και κατά μήκος της συμφωνηθείσας διαδρομής εκκένωσης κοντά στην πόλη Ορικχίβ. «Δεν είναι ασφαλής η απομάκρυνση από αυτό τον δρόμο λόγω των μαχών», είπε.