Σε «κόκκινο» συναγερμό βρίσκεται η Δύση καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για άμεση ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με το ΝΑΤΟ να μιλά ανοιχτά για υπαρκτό κίνδυνο σύγκρουσης στην Ευρώπη. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, έχουν νέες πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες τους, που υποδηλώνουν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εξαπολύσει επίθεση στην Ουκρανία, ακόμη και πριν από τη λήξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που διεξάγονται στο Πεκίνο, δηλαδή πριν από τις 20 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με διαφορετικές πηγές που επικαλείται το CNN.

Μετά την τηλεδιάσκεψη του Αμερικανού προέδρου, Joe Biden, με τους βασικούς συμμάχους των ΗΠΑ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, ανέφερε σε δήλωση του πως «ο κίνδυνος σύγκρουσης στην Ευρώπη είναι υπαρκτός».

«Οι συμμετέχοντες κατέστησαν σαφές πως οποιαδήποτε περαιτέρω ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας θα είχε υψηλό κόστος, ενώ επανέλαβαν ότι είναι έτοιμοι να συνεχίσουν τον διάλογο με τη Ρωσία», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΝΑΤΟ.

Στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου, συμμετείχαν ο Καναδός πρωθυπουργός Justin Trudeau, ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Σε δήλωση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπογράμμισε την υποστήριξη της προς την Ουκρανία και την τελική υιοθέτηση ενός πακέτου έκτακτης οικονομικής βοήθειας ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Joe Biden: Τα πράγματα μπορούν να ξεφύγουν γρήγορα – «Έχουμε να κάνουμε με τον μεγαλύτερο στρατό στον κόσμο»

Η επικεφαλής της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, δήλωσε ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα αφορούν τους χρηματοοικονομικούς και ενεργειακούς τομείς, καθώς και τις εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας. Η ίδια, τόνισε επίσης «την ανάγκη να συνεχιστεί η καταπολέμηση της ρωσικής παραπληροφόρησης μέσω αποτελεσματικών στρατηγικών προσπαθειών επικοινωνίας».

Εν τω μεταξύ, πρεσβείες σε όλο τον κόσμο, συμβουλεύουν τους πολίτες τους να απομακρυνθούν από την Ουκρανία. Εκτιμάται ότι 130.000 Ρώσοι στρατιώτες, πλήρως εξοπλισμένοι και συνοδευόμενοι από άρματα μάχης και αεροπορική δύναμη, βρίσκονται κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, εκ των οποίων οι περίπου 30.000, συμμετέχουν σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ρωσίας – Λευκορωσίας.

Oυκρανία

Οι πρεσβείες στην Ουκρανία εγκαταλείπουν τη χώρα

Οι ΗΠΑ, έδωσαν εντολή στο προσωπικό της πρεσβείας τους στην Ουκρανία, που δεν σχετίζεται με επείγουσες υπηρεσίες, να εγκαταλείψει τη χώρα λόγω φόβου για ρωσική εισβολή. Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Jake Sullivan, είπε ότι οι Αμερικανοί θα πρέπει να φύγουν εντός 48 ωρών και επίσης δεν πρέπει να περιμένουν στρατιωτική εκκένωση εάν δεν λάβουν υπόψη αυτές τις συμβουλές.

Αποφάσισαν επίσης να αποσύρουν το προσωπικό τους στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη από την Ουκρανία άμεσα, σύμφωνα με πληροφορίες δύο διπλωματικών πηγών, στο Reuters. Μία από τις πηγές, η οποία δεν θέλησε να κατονομαστεί, είπε ότι η απόφαση περί απόσυρσης του προσωπικού των ΗΠΑ στον ΟΑΣΕ έχει άμεση ισχύ και ότι αναμένεται και άλλα κράτη να προβούν σε ανάλογες ενέργειες σύντομα.

H Βρετανία, επίσης αποφάσισε να μετακινήσει τα μέλη της στον ΟΑΣΕ από τις περιοχές της Ουκρανίας που ελέγχονται από αντάρτες, σε σημεία που τελούν υπό τον έλεγχο της ουκρανικής κυβέρνησης.

Η Ρωσία, άρχισε να μειώνει την παρουσία των διπλωματών της στην Ουκρανία, καθώς δήλωσε πως φοβάται προκλήσεις από την πλευρά των ουκρανικών αρχών ή τρίτων χωρών.

Και η Λιθουανία απομακρύνει το προσωπικό της πρεσβείας της στο Κίεβο, ωστόσο θα συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες της. Σήμερα, η χώρα ανακοίνωση πως οι υπήκοοι της στην Ουκρανία, θα πρέπει να αξιολογήσουν εάν η συνεχής παρουσία τους στη χώρα, κρίνεται απαραίτητη.

Πολλές δυτικές πρεσβείες έχουν λάβει παρόμοια μέτρα, ενώ ορισμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία κάλεσαν τους πολίτες τους να φύγουν από την Ουκρανία το ταχύτερο δυνατό.

«Eξαιρετικά σημαντικό να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας»

Σήμερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας, δήλωσε πως είναι εξαιρετικά σημαντικό για την χώρα να διατηρηθεί ψυχραιμία. Την ίδια ώρα που οι ΗΠΑ ανακοινώνουν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εισβάλλει στην Ουκρανία «ανά πάσα στιγμή».

«Αυτή την ώρα, είναι εξαιρετικά σημαντικό να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας, να παραμείνουμε ενωμένοι μέσα στη χώρα και να αποφύγουμε ενέργειες που υπονομεύουν τη σταθερότητα και σπέρνουν τον πανικό».

Πρόσθεσε επίσης πως οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας παρακολουθούν συνεχώς την κατάσταση και είναι έτοιμες να απωθήσουν οποιαδήποτε καταπάτηση της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας.

Το Κίεβο σημείωσε ότι βρίσκεται σε επαφή, 24 ώρες το 24ωρο, με όλους τους σημαντικούς εταίρους και λαμβάνει γρήγορα πληροφορίες για θέματα ασφαλείας.

Der Spiegel: Ρωσική εισβολή στις 16 Φεβρουαρίου

H CIA, αναμένει ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας την επόμενη Τετάρτη, μεταδίδει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Σύμφωνα με το περιοδικό, η CIA εξέδωσε την πλέον επείγουσα μέχρι τώρα προειδοποίηση προς τους συμμάχους του ΝΑΤΟ για επικείμενη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τόσο η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών όσο και οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, ενημέρωσαν σήμερα την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και άλλα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ ότι – με βάση νέες πληροφορίες – υπάρχει ο φόβος ότι μια επίθεση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ήδη την ερχόμενη Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου.

Το Spiegel ανέφερε ακόμη, ότι οι ΗΠΑ έδωσαν πολλές λεπτομέρειες για τα στοιχεία τους, περιγράφοντας από τις διαδρομές μιας ρωσικής εισβολής έως και τα καθήκοντα που θα αναλάβει κάθε ρωσική μονάδα, ενώ σημειώνει ότι δυτικοί στρατιωτικοί και διπλωμάτες, μετέφεραν στοιχεία που αποδεικνύουν πως η ρωσική ηγεσία έχει προετοιμάσει τον στρατό για την ερχόμενη Τετάρτη, χωρίς όμως να μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα αν αυτό συνιστά απόφαση επίθεσης.

Όπως αναμετέδωσε το Αθηναϊκο-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η γερμανική κυβέρνηση δεν γνώριζε σήμερα σε ποιες πληροφορίες βασίζεται η αμερικανική εκτίμηση, ωστόσο η παρουσίαση των Αμερικανών ήταν πολύ λεπτομερής και υποστηριζόταν από πολλές πηγές. Παρόλα αυτά, δεν είναι εύκολο να εκτιμήσει και να προβλέψει κανείς μόνος του εάν επίκειται οπωσδήποτε επίθεση.

Παράγοντες που γνωρίζουν το θέμα πιστεύουν ότι είναι πιθανό, οι ΗΠΑ, να διέδωσαν συνειδητά την πληροφορία, προκειμένου να τορπιλίσουν τα ρωσικά σχέδια επίθεσης, γράφει το περιοδικό.

Ουκρανία

Διαψεύδει η Μόσχα το ενδεχόμενο εισβολής

Εν τω μεταξύ, η Μόσχα, συνεχίζει να αρνείται ότι σχεδιάζει να εισβάλλει στην Ουκρανία, λέγοντας ότι υπερασπίζεται μόνον τα δικά της συμφέροντα ασφαλείας έναντι της επιθετικότητας των συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής ότι οι δυτικές χώρες, με τη βοήθεια μέσων ενημέρωσης, διαδίδουν παραπληροφόρηση υποδηλώνοντας ότι η Μόσχα μπορεί να σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία.

Το υπουργείο, ανέφερε σε ανακοίνωση που ανάρτησε στην ιστοσελίδα του πως οι δυτικές χώρες προσπαθούν να αποσπάσουν την προσοχή από τις δικές τους επιθετικές ενέργειες.