Ενώ η παγκόσμια επισιτιστική κρίση συνεχίζεται, 25 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών βρίσκονται αποκλεισμένοι στην Ουκρανία χωρίς δυνατότητα μεταφοράς για την τροφοδοσία της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου. Την πληροφορία αυτή έδωσε στην δημοσιότητα ο αξιωματούχος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του Ο.Η.Ε., ο οποίος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Την μεταφορά των σιτηρών εκτός χώρας καθιστά αδύνατος ο αποκλεισμός των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας και της Μαριούπολης. Ως αποτέλεσμα, η τιμή των σιτηρών έχει ανέβει κατακόρυφα, προκαλώντας ένα «ντόμινο» ακρίβειας.
Η Ουκρανία ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη στον κόσμο χώρα εξαγωγής αραβοσίτου την περίοδο 2020/21 και η έκτη μεγαλύτερη στις εξαγωγές σίτου, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Σιτηρών. «Είναι μια σχεδόν αλλόκοτη κατάσταση που βλέπουμε αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία με σχεδόν 25 εκατ. τόνους σιτηρών, που θα μπορούσαν να εξαχθούν, αλλά δεν μπορούν να βγουν εκτός χώρας λόγω έλλειψης υποδομών και αποκλεισμών των λιμανιών», δήλωσε ο Γιόσεφ Σμιντχούμπερ, αναπληρωτής επικεφαλής της διεύθυνσης Αγορών και Εμπορίου του FAO σε διαδικτυακή ενημέρωση των δημοσιογράφων από τη Γενεύη, όπως μετάδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ακόμη, ο Σμιντχούμπερ αναφέρει ότι οι γεμάτες αποθήκες θα δημιουργήσουν έλλειψη σε αποθηκευτικούς χώρους κατά την επόμενη συγκομιδή τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. «Παρά τον πόλεμο οι συνθήκες συγκομιδής δεν φαίνονται τόσο τρομερές. Αυτό θα μπορούσε πραγματικά να σημαίνει ότι δεν υπάρχει επαρκής αποθηκευτική δυναμικότητα στην Ουκρανία, ιδίως εάν δεν ανοίξει διάδρομος σίτου για εξαγωγή από την Ουκρανία», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Ακόμη, γίνονται αναφορές ότι πολλοί αποθηκευτικοί χώροι σιτηρών έχουν καταστραφεί κατά τις συγκρούσεις.
Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:
Candida Auris: Το «μικρόβιο των ΜΕΘ» η νέα απειλή μετά τον Covid19 – Γιατί πρέπει να μας ανησυχεί;