Οι Ουκρανοί στρατιώτες στο Φιδονήσι, που δεν παραδόθηκαν και βομβαρδίστηκαν αφού είπαν σε ένα ρωσικό πολεμικό πλοίο «να πάει να  γ@@θεί», μπορεί να είναι ακόμα ζωντανοί, σύμφωνα με την κρατική συνοριακή φρουρά της Ουκρανίας. Αρχικά, είχαν αναφέρει ότι οι 13 συνοριοφύλακες έχασαν τη ζωή τους ηρωικά αφού αρνήθηκαν να παραδώσουν το νησί, το οποίο βρίσκεται 300 χιλιόμετρα δυτικά της Κριμαίας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Volodymyr Zelenskiy, ανακοίνωσε ότι θα απονείμει μεταθανάτια σε όλους η τιμή «Ήρωας της Ουκρανίας». «Όλοι οι συνοριοφύλακες πέθαναν ηρωικά, αλλά δεν τα παράτησαν», είπε. Τώρα, όμως, η Κρατική Υπηρεσία Συνοριοφυλακής της Ουκρανίας έγραψε στο Facebook ότι μπορεί να μην έχουν πεθάνει. «

«Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, στις 24 Φεβρουαρίου, ο επιτιθέμενος πυροβόλησε από ναυτικά όπλα και χρησιμοποίησε μαχητικά αεροσκάφη εναντίον συνοριοφυλάκων και στρατιωτών των Ενόπλων Δυνάμεων στο νησί. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες τότε, καταστράφηκε και κατελήφθη. Έχουμε την πεποίθηση ότι όλοι οι Ουκρανοί στρατιώτες του νησιού Zmiinyi (Φιδονήσι) μπορεί να είναι ζωντανοί.

Μετά από πληροφορίες σχετικά με την πιθανή τοποθεσία τους, η συνοριακή υπηρεσία μαζί με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας διεξάγουν εργασίες για τον εντοπισμό των στρατιωτών μας». Οι προκαταρκτικές πληροφορίες μετέδωσαν ότι οι συνοριοφύλακες μπορεί να είναι νεκροί, πριν χάσουν την επαφή τους. Ελπίζουμε ειλικρινά ότι θα επιστρέψουν στο σπίτι το συντομότερο δυνατό. Δόξα στους Ουκρανούς υπερασπιστές!» πρόσθεσε.

Το ρωσικό πλοίο, αφού ζήτησε από τους στρατιώτες να παραδοθούν και αυτοί το αρνήθηκαν, φέρεται να βομβάρδισε το νησί προτού στείλει στρατιώτες να πάρουν τον έλεγχο, σύμφωνα με το Maritime Executive.