Η συμμαχία του Ιράν με τη Ρωσία έχει προκαλέσει ανησυχία στη Δύση, θέτοντας επίσης έναν ακόμη πονοκέφαλο για τις ΗΠΑ, αφού οι δύο χώρες αποτελούν τον βασικό τους εχθρό. Παρόλα αυτά ο στρατός της Ουκρανίας συνεχίζει να αντιστέκεται και όπως ανακοίνωσε, κατέρριψε 13 μη επανδρωμένα drones-καμικάζι, πάνω από την περιοχή του Μικολάιβ κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο εχθρός επιτέθηκε δύο φορές στην περιοχή του Μικολάιβ με drones καμικάζι «Shahed-136», αναφέρει η ανακοίνωση και προσθέτει: «Έντεκα καταρρίφθηκαν από την αεροπορική διοίκηση «Νότος» και δύο από στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας και της Κρατικής Συνοριακής Υπηρεσίας της Ουκρανίας».

Τις τελευταίες ημέρες, πάντως, η Ουκρανία έχει κληθεί να αντιμετωπίσει μια ευρεία επίθεση σε βασικές υποδομές και πήγες ενέργειας, με drones και πυραύλους κρουζ.

Διαβάστε ακόμη: Bloomberg: Μυστική δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου έκανε η Τουρκία – Το μικρού βεληνεκούς όπλο διένυσε 561 χιλιόμετρα

Τι είναι τα drones-καμικάζι;

Σε αντίθεση με τα μεγαλύτερα και ταχύτερα στρατιωτικά drones που επιστρέφουν στη βάση μετά τη ρίψη πυραύλων, τα drones καμικάζι έχουν σχεδιαστεί για να συντρίβουν έναν στόχο και μετά να εκρήγνυνται.

Ο ουκρανικός στρατός και οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ υποστηρίζουν πως αυτά τα drones προέρχονται από το Ιράν. Μάλιστα, αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει πως τον Ιούλιο πως το Ιράν είχε αρχίσει να επιδεικνύει drones Shahed στη Ρωσία, στο αεροδρόμιο Kashan νότια της Τεχεράνης.

Ένα μήνα αργότερα, υποστήριξαν πως η Ρωσία αγόρασε αυτά τα drones και εκπαιδεύει τις δυνάμεις της για το πώς να τα χρησιμοποιήσουν. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky, η Ρωσία έχει παραγγείλει 2.400 drones Shahed-136 από το Ιράν.