Τις τελευταίες ώρες, γίνεται όλο και πιο επικρατέστερο το σενάριο μιας εισβολής της Ρωσίας προς την Ουκρανία, με τα πράγματα να είναι πλέον σε οριακό σημείο. Οι διαβουλεύσεις καταλήγουν στο κενό και οι ΗΠΑ είναι πεπεισμένοι πως θα υπάρξει τις επόμενες ημέρες εισβολή.

Η Ουκρανία ζήτησε συνάντηση με τη Ρωσία, με τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Dmytro Kuleba, να λέει ότι ο Putin είχε αγνοήσει επίσημα αιτήματα για να εξηγηθεί η συγκέντρωση στρατευμάτων. Όπως είπε, το επόμενο βήμα ήταν να ζητηθεί συνάντηση εντός των επόμενων 48 ωρών για «διαφάνεια» ως προς τα σχέδια της Ρωσίας.

Ο Kuleba είπε πως η Ουκρανία είχε απαιτήσει απαντήσεις από τη Ρωσία για τις προθέσεις της στο πλαίσιο των κανόνων του Εγγράφου της Βιέννης, μιας συμφωνίας για ζητήματα ασφαλείας που υιοθετήθηκε από τα μέλη του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη), όπου συμμετέχει και η Ρωσία. «Αν η Ρωσία σοβαρολογεί όταν μιλά για το αδιαίρετο της ασφάλειας στον χώρο του ΟΑΣΕ, πρέπει να εκπληρώσει τη δέσμευσή της για στρατιωτική διαφάνεια προκειμένου να αποκλιμακώσει εντάσεις και να βελτιώσει την ασφάλεια για όλους».

Ωστόσο ο πρόεδρος Volodymyr Zelensky της Ουκρανίας, που επέκρινε τον «πανικό» που μπορεί να εξαπλωθεί από τέτοιους ισχυρισμούς, είπε ότι δεν είχε δει αποδείξεις πως η Ρωσία σχεδιάζει εισβολή τις επόμενες ημέρες.

Με τη σειρά της, η Ρωσία αρνείται την εισβολή, παρά τη συγκέντρωση περίπου 100.000 στρατιωτών στα σύνορα της Ουκρανίας. Ωστόσο, δυτικές χώρες έχουν προειδοποιήσει ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για στρατιωτική δράση, με τις ΗΠΑ να λένε ότι η Μόσχα θα μπορούσε να αρχίσει με αεροπορικούς βομβαρδισμούς «ανά πάσα στιγμή».

Συστάσεις προς ξένους πολίτες να φύγουν από τη χώρα

Πολλές χώρες έχουν καλέσει τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, και κάποιοι έχουν αποσύρει προσωπικό πρεσβειών από την πρωτεύουσα. Μάλιστα οι ΗΠΑ προετοιμάζονται να αποσύρουν όλο το προσωπικό τους από το Κίεβο εντός των επόμενων 48 ωρών, επικαλούμενο τρεις πηγές.

Στο μεταξύ, ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz ταξιδεύει στην Ουκρανία και στη Ρωσία αυτή την εβδομάδα, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση των κλιμακούμενων εντάσεων καθώς Δυτικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία φαίνεται όλο και πιο πιθανή και η Γερμανία καλεί τους πολίτες της να εγκαταλείψουν την Ουκρανία το συντομότερο δυνατόν.

«Είναι δουλειά μας να διασφαλίσουμε πως θα αποτρέψουμε έναν πόλεμο στην Ευρώπη, από την άποψη ότι στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα στη Ρωσία πως οποιαδήποτε στρατιωτική επίθεση θα είχε συνέπειες που θα ήταν πολύ σοβαρές για τη Ρωσία και τις προοπτικές της, και ότι είμαστε ενωμένοι με τους συμμάχους μας» είπε ο Scholz στη γερμανική άνω βουλή.

Η Μόσχα θέλει εγγυήσεις από τη Δύση πως το ΝΑΤΟ δεν θα επιτρέψει στην Ουκρανία και άλλες πρώην σοβιετικές χώρες να ενταχθούν, και πως η Συμμαχία θα σταματήσει να αναπτύσσει όπλα στην Ουκρανία και θα αποσύρει τις δυνάμεις της από την ανατολική Ευρώπη. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ απορρίπτουν αυτές τις απαιτήσεις.

Ο Scholz έχει πει επανειλημμένα πως η Μόσχα θα πλήρωνε «μεγάλο τίμημα» σε περίπτωση επίθεσης, μα η άρνηση της κυβέρνησής του να προμηθεύσει θανατηφόρα όπλα στην Ουκρανία ή να παρουσιάσει ποιες κυρώσεις θα υποστήριζε σε βάρος της Ρωσίας έχουν προκαλέσει επικρίσεις στο εξωτερικό και στο εσωτερικό, καθώς και ερωτήματα ως προς την αποφασιστικότητα του Κρεμλίνου για αντίσταση στη Ρωσία.

Όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία

Στο μεταξύ, η Ουκρανία παρέλαβε την Κυριακή ένα φορτίο αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων Stinger και πυρομαχικών γι’ αυτά από τη Λιθουανία αεροπορικώς , ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

Νωρίτερα την Κυριακή έφθασαν άλλα δύο αεροσκάφη με περίπου 180 τόνους πυρομαχικά από τις ΗΠΑ, ανέφερε ο υπουργός Άμυνας, Η Ουκρανία έχει λάβει μέχρι τώρα κάπου 1.500 τόνους πυρομαχικών με 17 πτήσεις, διευκρίνισε μέσω Twitter.

Σύμφωνα με στρατιωτικούς αξιωματούχους, η Ουκρανία έχει ενισχύσει σημαντικά τις ένοπλες δυνάμεις της με τη βοήθεια συμμάχων, εξοπλίζοντας τον στρατό της ιδιαιτέρως με αμερικανικά και βρετανικά αντιαρματικά συστήματα και τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Το υπουργείο Εξωτερικών καλεί του Έλληνες πολίτες να αποχωρήσουν από την Ουκρανία

Την ίδια ώρα, με ανακοίνωσή του, το ελληνικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «αποθαρρύνει έντονα όλα τα ταξίδια στο σύνολο της επικράτειας της Ουκρανίας». Συνιστά επίσης στους Έλληνες πολίτες που δεν έχουν αναχωρήσει ήδη, να δηλώσουν άμεσα τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην Ελληνική Πρεσβεία στο Κίεβο.

Σε περίπτωση που οι εξελίξεις στο θέμα της Ουκρανίας είναι αρνητικές, η κυβέρνηση προετοιμάζεται για όλα τα πιθανά σενάρια, ιδίως ως προς την ασφάλεια της τροφοδοσίας.

Η ανακοίνωση:

Συνεκλήθη σήμερα το πρωί σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών υπό τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, στην οποία συμμετείχαν οι Υπουργοί Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη των εν λόγω Υπουργείων.

Το Υπουργείο Εξωτερικών αποθαρρύνει έντονα όλα τα ταξίδια στο σύνολο της επικράτειας της Ουκρανίας, και παράλληλα συνιστάται στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην χώρα να αναχωρήσουν από τη χώρα άμεσα.

Συνιστάται επίσης στους Έλληνες πολίτες που δεν έχουν αναχωρήσει ήδη, να δηλώσουν άμεσα τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην Ελληνική Πρεσβεία στο Κίεβο.

Επισημαίνεται εν προκειμένω ότι το προσωπικό της Πρεσβείας Κιέβου έχει μειωθεί στο απαραίτητο.

Παράλληλα θα ενισχυθεί το προσωπικό του Γενικού Προξενείου Μαριούπολης.

Στο μεταξύ, εξηγήσεις θα πρέπει να δώσει η Ουκρανία για τους τέσσερις Έλληνες ομογενείς στο χωριό Γράνιτνα που ενεπλάκησαν με Ουκρανούς στρατιώτες, οι οποίοι τους πυροβόλησαν, με αποτέλεσμα οι δύο να πεθάνουν ακαριαία και οι άλλοι δύο να τραυματιστούν βαριά.

Στη Μόσχα ο Δένδιας

Ο Νίκος Δένδιας αναμένεται να μεταβεί στην ρωσική πρωτεύουσα την Πέμπτη. Την επομένη, έχει ήδη προγραμματιστεί συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον ομόλογό του της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Sergey Lavrov.

Οι συνομιλίες Δένδια- Lavrov στην Μόσχα γίνονται σε μια περίοδο που η κλιμακούμενη ένταση στις σχέσεις της Ρωσίας με την Δύση δημιουργεί προβληματισμό, όχι μόνο για το ουκρανικό πρόβλημα αλλά και για μια σειρά άλλα θέματα στα οποία οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν εξάρτηση από την Ρωσία, όπως το φυσικό αέριο, οι τιμές του οποίου έχουν σκαρφαλώσει στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Με πληροφορίες από BBC