Τουλάχιστον ένας ρωσικός πύραυλος έπληξε τοποθεσία στο Lviv τα ξημερώματα, όπως αναφέρει ο δήμαρχος της πόλης. Πολλές εκρήξεις ακούστηκαν στην πόλη Lviv, στη δυτική Ουκρανία, σύμφωνα με το ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 24 μέσω της πλατφόρμας Telegram.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι χτυπήθηκε το αεροδρόμιο της πόλης, ενώ ήχησαν σειρήνες για αεροπορική επιδρομή τις πρωινές ώρες, όπως ανέφερε ανταποκριτής του BBC. Ένα σύννεφο καπνού φαίνεται να έρχεται από την κατεύθυνση του αεροδρομίου, 6 χιλιόμετρα, από το κέντρο της πόλης, όπως αποκαλύπτουν εικόνες στα social media.

Οι εκρήξεις ακούστηκαν και σε Οδησσό και στη Ζαπορίζια ενώ συναγερμός έχει σημάνει σε Κίεβο, Ternopil και στο Volyn στο Λουγκάνσκ, όπως μεταδίδει το Channel 4. Το Lviv έχει γίνει σημείο μηδέν για τους εκτοπισμένους Ουκρανούς, φιλοξενώντας 200.000 εκτοπισμένους σε μια πόλη με λίγο περισσότερους από 700.000 κατοίκους. Ψάχνουν σχετική ασφάλεια στην πόλη, που λειτουργεί και σαν γέφυρα εφοδιασμού όπλων, ενώ πολλοί τη χρησιμοποιούν ως σημείο στάσης πριν φτάσουν στα σύνορα.

Ενώ τα ανελέητα ρωσικά πλήγματα σε πόλεις της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου του Τσερνίχιβ και της Μαριούπολης προκαλούν εκτεταμένες ζημιές, η προέλαση στο Κίεβο φαίνεται να έχει σταματήσει. Περισσότεροι από 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 25 τραυματίστηκαν όταν μια ρωσική αεροπορική επιδρομή κατέστρεψε σχολείο και κοινοτικό κέντρο στη Μερέφα, κοντά στην πόλη Χάρκοβο της βορειοανατολικής Ουκρανίας, δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι.

Στην πολιορκημένη Μαριούπολη, περίπου 130 άνθρωποι διασώθηκαν από το υπόγειο ενός θεάτρου που χτυπήθηκε από ρωσική αεροπορική επιδρομή, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι. Εκατοντάδες άνθρωποι κρύβονταν κάτω από το θέατρο, που είχε μετατραπεί σε καταφύγιο. Ο  Serhiy Taruta, πρώην κυβερνήτης της περιοχής του Ντόνετσκ, είπε ότι οι προσπάθειες διάσωσης παρεμποδίστηκαν από την πλήρη κατάρρευση των κοινωνικών υπηρεσιών.

Κλήση Biden – Jinping

Εν μέσω των επιθέσεων, αναμένεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, και ο Κινέζος ηγέτης, Xi Jinping, να συζητήσουν την Παρασκευή για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με δήλωση του Λευκού Οίκου.

Θα μιλήσουν για τις πιθανές συνέπειες της παροχής στρατιωτικής βοήθειας στη Ρωσία, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, μετά από τους πρόσφατους ισχυρισμούς Αμερικανών αξιωματούχων ότι η Ρωσία ζήτησε από την Κίνα στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία. Το Πεκίνο και η Μόσχα έχουν αρνηθεί τους ισχυρισμούς.

Ο Volodymyr Zelensky διαβεβαίωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις διατηρούν των έλεγχο αρκετών περιοχών-κλειδιών της χώρας, όπως το Lviv, που συνεχίζουν να χτυπούν οι ρωσικές δυνάμεις. Ακόμα, καθησύχασε τους κατοίκους πόλεων όπως η Μαριούπολη, Χάρκοβο και Τσερνιχίβ, που πολιορκούνται από τα ρωσικά στρατεύματα, ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δεν θα τους εγκαταλείψουν, τονίζοντας ότι «θα είσαστε ελεύθεροι».

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Biden – Jinping: Οι λόγοι για τους οποίους η κλήση τους είναι τόσο σημαντική

Ουκρανία: Οι λόγοι που το προτεινόμενο ειρηνευτικό σχέδιο θα αποτύχει – Τόσο κοντά και τόσο μακριά από το τέλος του πολέμου

Arnold Schwarzenegger: Το μήνυμα του προς τον Putin – «Εσύ το ξεκίνησες, εσύ θα βάλεις τώρα ένα τέλος»