Ίσως οι μελλοντικές γενιές στην Ουκρανία, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, να μιλάνε για ένα έπος. Ένας Δαυίδ που μπορεί, όχι να νικήσει, αλλά σίγουρα να καταστρέψει τα σχέδια του Γολιάθ. Η Ρωσία είναι η 2η χώρα σε στρατό στον κόσμο, η Ουκρανία είναι στην 22η θέση και τους χωρίζει μια μεγάλη απόσταση σε επίπεδο εξοπλισμού. Όμως, εδώ και ένα 24ωρο, καθώς οι Ρώσοι έχουν προσεγγίσει τον πυρήνα του ουκρανικού στρατού στο Χάρκοβο και έξω από το Κίεβο, βλέπουν ότι δε θα πέσει κανείς αμαχητί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκαλύπτει η Guardian, Ρωσία και Ουκρανία έχουν τεράστιες διαφορές στα κριτήρια στρατιωτικής δύναμης. Η πιο σημαντική απόσταση είναι στα τανκς, με τους Ρώσους να διαθέτουν συνολικά 2.957 και τους Ουκρανούς 858. Αυτοί οι αριθμοί δεν είναι γενικά η δύναμή τους, αλλά η δύναμη που έχουν διαθέσει στη συγκεκριμένη εισβολή και άμυνα.

Σε επίπεδο στρατιωτών, οι Ρώσοι που έχουν εξαπλωθεί στην Ουκρανία, είναι 280.000 μαζί με 34.000 από τους Ουκρανούς αυτονομιστές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, ενώ απέναντι τους βρίσκουν 125.600 Ουκρανούς. Στρατιωτικά οχήματα άλλου τύπου εκτός τανκς, οι Ουκρανοί έχουν 1.212 και οι Ρώσοι 5.180. Μεγάλη διαφορά κι εδώ.

Στα πυρομαχικά είναι επίσης χαοτική η απόσταση, με τους Ρώσους να έχουν σχεδόν 5.000 όπλα ρίψης μεγάλων αποστάσεων και τους Ουκρανούς μόλις 1.818. Το μόνο σημείο που δεν έχουν μεγάλη διαφορά, είναι στους βαλλιστικούς πυραύλους, που είναι 150 για τους Ρώσους και 90 για τους Ουκρανούς.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη The Guardian (@guardian)

Η Ουκρανία κάνει λόγο για χιλιάδες νεκρούς Ρώσους στρατιώτες

Παρόλα αυτά λοιπόν, οι Ρώσοι έχουν απώλειες σε στρατιώτες μεγαλύτερες από τους Ουκρανούς, αν λάβουμε υπ΄όψιν την πληροφόρηση από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Οι Ρώσοι υποστηρίζουν πως δεν έχει πεθάνει ούτε ένας στρατιώτης, οι Βρετανοί κάνουν λόγο για 450, οι Ουκρανοί αναφέρουν σχεδόν 3.000 νεκρούς Ρώσους.

Όσοι και να είναι οι νεκροί, οι αναφορές δείχνουν πως οι Ουκρανοί έχουν αναχαιτίσει τους Ρώσους σε διάφορες πόλεις και έχουν το μομέντουμ, σύμφωνα με το Πεντάγωνο και τη βρετανική κατασκοπεία. Ο Volodymyr Zelensky ανέφερε σε βίντεο ότι οι ήρωες της Ουκρανίας έχουν απωθήσει με επιτυχία τους εχθρούς κι ίσως γι΄αυτό ο Putin να στέλνει το φλογοβόλο τανκ και μια πλειάδα από τανκς για να πάνε προς το Χάρκοβο, ένα από τα τρία βασικά μέτωπα, με το Κερσόν στα νότια και τις βόρειες περιοχές έξω από το Κίεβο να είναι τα άλλα δύο.

Η Ρωσία θα ετοιμαστεί για ένα all in πάντως, με το Υπουργείο Άμυνας να έχει δώσει εντολή για επίθεση προς πάσα κατεύθυνση, μετά και την ακύρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Putin και του Zelensky.

Ο Putin πάντως έχει να αντιμετωπίσει, εκτός της σθεναρής αντίστασης των Ουκρανών, και τις διαμαρτυρίες στη Ρωσία. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 2.692 πολίτες που συμμετείχαν σε διαδηλώσεις κατά του πολέμου, με τους μισούς να είναι στη Μόσχα και συνολικά 27 πόλεις να είναι σε αντιπολεμικό αναβρασμό. Γι΄αυτό η κυβέρνηση έχει κηρύξει παράνομες τις διαδηλώσεις και έχει προειδοποιήσει πως θεωρούνται ποινικό αδίκημα που θα καταγραφεί στα μητρώα των πολιτών και θα τους σημαδέψει για τη συνέχεια της ζωής τους. Και όλοι αντιλαμβάνονται τι σημαίνει πάνω-κάτω αυτό.