Το ξημέρωμα της 23ης Φεβρουαρίου, θα ήταν το τελευταίο που οι Ουκρανοί θα ξυπνούσαν φυσιολογικά, θα έφτιαχναν τον καφέ τους, θα συνόδευαν τα παιδιά στο σχολείο, θα πήγαιναν στη δουλειά και στη σχολή, θα έβλεπαν φίλους σε κάποιο καφέ ή σε σπίτι και ίσως να έλεγαν ακόμα μία μέρα, πόσο τυχεροί είναι που ο Vladimir Putin δεν έχει εισβάλει ακόμα στη χώρα τους.

Το ξημέρωμα της 24ης, όμως, έμελλε να αλλάξει αυτή την ιστορία μια και καλή. Ο Ρώσος Πρόεδρος έκανε πράξη τα υποθετικά σενάρια και ένας πόλεμος, εν έτη 2022 ξεκίνησε. Για 6η ημέρα, η Ουκρανία παλεύει να μείνει όρθια, ενώ πάρα πολύς κόσμος κρύβεται στα καταφύγια ή έχει βρει τρόπο να φύγει για Ρουμανία, Πολωνία, Ελλάδα, Ουγγαρία και όπου ο δρόμος τους έβγαλε.

Πώς αλλάζει τον εναέριο χάρτη ο πόλεμος στην Ουκρανία

Είναι πολλές οι ιστορίες που έχουμε ακούσει γι’αυτούς τους ανθρώπους, που μας έχουν συγκινήσει και μας προκαλούν θλίψη, όπως κι αυτή του 24χρονου Sviatoslav Fursin και της 21χρονης Yaryna Arieva. Λίγες ώρες μετά την εισβολή της Ρωσίας, οι δυο τους παντρεύτηκαν και στη συνέχεια πήραν τα όπλα για να αγωνιστούν, αν χρειαστεί.

Το ζευγάρι ήταν να παντρευτεί τον Μάιο, άλλα έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, αποφάσισε να σφραγίσει την αγάπη του με τα ιερά δεσμά του γάμου, νωρίτερα. Και μπορεί η τελετή να μην ήταν αυτή που σχεδίαζαν και ονειρεύονταν, αλλά ήταν το ίδιο συγκινητική.

Φορώντας μπουφάν παραλλαγής και κρατώντας ένα τουφέκι, το ζευγάρι είπε στον Don Lemon του CNN ότι πέρασαν το μήνα του μέλιτος ζώντας σε μια πόλη υπό πολιορκία και πήραν τα όπλα για να πολεμήσουν ενάντια στα ρωσικά στρατεύματα που εισέβαλαν στην πατρίδα τους. «Είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσουμε αυτή τη νέα πραγματικότητα που έχουμε», είπε η Arieva, η οποία κατάγεται από το Κίεβο.

Είπε ότι είναι η πρώτη μέρα της άνοιξης και συνήθως οι άνθρωποι σπέρνουν ηλίανθους, το εθνικό λουλούδι της Ουκρανίας, αντ ‘αυτού, η φετινή άνοιξη τους βρίσκει να αντιστέκονται στην επίθεση της Ρωσίας. «Κανείς εδώ δε λέει ότι θα χάσουμε, ούτε κλαίει. Όλοι εδώ πιστεύουν ότι θα κερδίσουμε. Όλα είναι θέμα χρόνου. Έτσι, είμαι πολύ χαρούμενη που βλέπω αυτόν τον μεγάλο αριθμό ανθρώπων, που είναι πραγματικά έτοιμοι να πολεμήσουν. Είναι έτοιμοι να σκοτώσουν για τη γη τους. Δεν έχω καμία αμφιβολία για τη νίκη μας σε αυτόν τον πόλεμο», πρόσθεσε.

Ο σύζυγός της, πια, Fursin, γεννήθηκε στη δυτική πόλη Λβιβ και είπε ότι «οι άνθρωποι του θέλουν να είναι ελεύθεροι. Αυτοί οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να πολεμήσουν για την ελευθερία τους».

Πηγαίνοντας σε μάχιμες αποστολές, ανησυχεί για την ασφάλεια της οικογένειάς του – της συζύγου, των γονιών και της αδερφής του – αλλά είπε ότι «θα κάνει τα πάντα για να τους προστατεύσει».

Η Arieva εξήγησε ότι εργάζεται καθημερινά και αν και «είναι δύσκολο να περιμένω τον σύζυγό μου να επιστρέψει από τις μάχιμες αποστολές», όλοι βοηθούν ο ένας τον άλλον. «Η ζωή εδώ είναι διαφορετική, αλλά δεν παύει να είναι ζωή. Οι άνθρωποι αστειεύονται και γελούν. Αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον να το βλέπεις. Είναι ένα άλλο είδος ζωής που άλλαξε με την έναρξη του πολέμου, αλλά είναι ζωή», πρόσθεσε.

Το μεγάλο λάθος του Vladimir Putin

Το ζευγάρι κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει την Ουκρανία με χρήματα, τρόφιμα, όπλα και ιατρική βοήθεια και να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία. Ο Fursin είπε ότι ελπίζει ότι θα έρθει σύντομα η στιγμή που θα μπορέσει να μαζέψει την οικογένεια και τους φίλους του «σε ένα μέρος και να πιει ένα καλό ποτήρι κρασί. Και να πει σε όλους, “Hurray, ο πόλεμος τελείωσε, κερδίσαμε».

Πριν από αυτό, ωστόσο, είπε ότι θέλει «όλοι σε αυτόν τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και του ρωσικού λαού, να θυμούνται» ότι αγωνίζονται «για την ελευθερία του κόσμου».

Με πληροφορίες από CNN