Η κατάσταση κρίνεται όλο και πιο τεταμένη στην Ουκρανία, με τον Vladimir Putin να προχωρά σε κινήσεις που δηλώνουν ξεκάθαρα τις προθέσεις του για πόλεμο. Σε αυτή τη γεωπολιτική κρίση, βρίσκεται στη μέση ολόκληρη η Δύση, με την Ελλάδα να μην αποτελεί εξαίρεση. Μετά την οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία, οι χώρες της Ε.Ε βρίσκονται αντιμέτωπες με μια νέα κρίση, οι διαστάσεις της οποίας είναι ακόμα απροσδιόριστες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η προσδοκία για υποχώρηση του πληθωρισμού και των ανατιμήσεων στο άμεσο μέλλον, μάλλον δεν επιβεβαιώνεται.
Ενεργειακή κρίση
Από την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου, η προσοχή των κυβερνήσεων, των αναλυτών και των ίδιων των καταναλωτών, είναι στραμμένη στις τιμές της Ενέργειας. Τα θετικά νέα είναι ότι η Ευρώπη δεν βίωσε μια ακόμα τρελή κούρσα του φυσικού αερίου, ανάλογη με αυτή της παραμονής Χριστουγέννων, όταν είχε ανέλθει στα 180 ευρώ.
Παρά την αρχική άνοδο, κατά +12%, η τιμή του φυσικού αερίου, υποχώρησε και διατηρήθηκε κάτω από τα 80 ευρώ. Ακόμα κι έτσι, βέβαια, παραμένει περίπου 400% ακριβότερο από πέρυσι.
Το απειλητικό tweet, του Medvedev για διπλασιασμό της τιμής του, μετά το πάγωμα του ρωσικού Nord Stream 2, ενισχύει την εικόνα του ανελέητου μπρα- ντε- φερ με θύματα τους ίδιους τους καταναλωτές.
Τα δυσάρεστα νέα, δεν εξαντλούνται στην ανοδική πορεία του φυσικού αερίου. Η τιμή του πετρελαίου, σκαρφάλωσε στα υψηλότερα της τελευταίας εφταετίας, φτάνοντας τα 100 δολάρια, με τις εκτιμήσεις να προβλέπουν άνοδο ακόμα και πάνω από τα 110- 120 δολάρια, αποδεικνύοντας πως ο εφιάλτης των 2 και πλέον ευρώ στην αμόλυβδη είναι πραγματικός.
Ραγδαία άνοδος και στην τιμή του σιταριού
Τα κράτη της Ε.Ε και οι καταναλωτές ανησυχούν και για την ανοδική πορεία που καταγράφει η τιμή ενός βασικού αγαθού: του σιταριού. Η τιμή του, σημείωσε τα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας εννιαετίας, μόλις γνωστοποιήθηκαν οι διαταραχές στον εφοδιασμό της αγοράς λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.
Συν τοις άλλοις, τα χαμηλά αποθέματα σε Καναδά και ΗΠΑ επέκτειναν τον προβληματισμό και κάπως έτσι ένας νέος κύκλος ανατιμήσεων σε δημητριακά κι ό,τι άλλο σχετίζεται με το σιτάρι, είναι προ των πυλών.
Επιπλέον, η ουκρανική κρίση, το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της, αλλά και η επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, εκτιμάται ότι μπορεί να εκτοξεύσουν τις τιμές, όλων των σιτηρών, δηλαδή και της σόγιας και του καλαμποκιού, σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.
Πως επηρεάζεται η Ελλάδα
Σύμφωνα με την ανάλυση της ειδικής ομάδας εργασίας της Τράπεζας Πειραιώς, ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων κατέγραψε ήδη σημαντικά κέρδη σε μηνιαίο επίπεδο (+7,52%), αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας. Η αυξημένη ζήτηση, η ενεργειακή κρίση, αλλά και οι εντάσεις στο γεωπολιτικό πεδίο μπορούν να αυξήσουν περαιτέρω τις τιμές.
Ένα ακόμη βασικό αγροτικό προϊόν αναμένεται να ακριβύνει. Αν και μέχρι στιγμής τα φορτία καλαμποκιού εξακολουθούν να μετακινούνται ελεύθερα, χωρίς να φαίνονται ενδείξεις διακοπών, μια συνεχής και παρατεταμένη διαμάχη στις διμερείς σχέσεις Ρωσίας-Ουκρανίας, μπορεί να επιφέρει σημαντικές αλλαγές, όπως ελλείψεις βασικών λιπασμάτων και πρώτων υλών στην παραγωγή, πιθανή διακοπή της εφοδιαστικής αλυσίδας και εκτίναξη των διεθνών ενεργειακών τιμών.
Η τιμή και του καλαμποκιού, ως αποτέλεσμα, θα μπορούσε επίσης να εκτοξευθεί στα ύψη.
Ανησυχητικά είναι τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία κατέγραψαν αύξηση κατά 7,8% μέσα σε μόλις ένα μήνα σε αλεύρια και δημητριακά, ενώ σε ετήσια βάση καταγράφεται αύξηση 5% στο ψωμί, 7,1% στα ζυμαρικά, 3,2% σε άλλα είδη αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής.