Η περιοχή του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία υπήρξε σημείο αναζωπύρωσης στην κλιμακούμενη κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, η οποία εξαρτάται από τα χερσαία σύνορα και τη στρατηγική επιρροή.

Κρίσιμες είναι οι επόμενες ώρες στην Ανατολική Ουκρανία, μετά την παρουσία των ρωσικών στρατευμάτων με εντολή του Vladimir Putin. Ο Ρώσος πρόεδρος, από χθες έδειξε τις μη φιλικές του διαθέσεις, αφού αναγνώρισε την ανεξαρτησία δύο περιοχών, που υποστηρίζονται από τη Μόσχα, το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ. Εκνευρισμός και ανησυχία επικρατεί στη Δύση, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο θα ανακοινώσει σήμερα οικονομικές κυρώσεις προς τη Ρωσία.

Η παρουσία των ρωσικών στρατευμένων για «ειρηνευτικούς» σκοπούς, σηματοδοτεί και το τέλος της της επταετούς ειρηνευτικής συμφωνίας, γνωστής ως Συμφωνία του Μινσκ. Θεωρείται, επίσης, ως κάτι που θα μπορούσε να δώσει στον Ρώσο ηγέτη ένα πρόσχημα για να εισβάλει στην Ουκρανία. Οι ηγέτες της Δύσης πραγματοποίησαν έκτακτες συνεδριάσεις και εξαπολύουν κατηγορίες προς τη Μόσχα, για παραβίαση διεθνούς δικαίου.

Ουκρανία: «Η εισβολή έχει ήδη ξεκινήσει, μαύρη μέρα στην Ευρώπη» – Έρχονται κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο

 

Τι συμβαίνει στο Ντόνετσκ και στο Λουχάνσκ στην περιοχή του Ντονμπάς;

Πριν τον πόλεμο, η περιοχή του Ντονμπάς ήταν γνωστή ως βιομηχανική δύναμη, με ικανότητα εξόρυξης και παραγωγής χάλυβα, καθώς και μεγάλα αποθέματα άνθρακα. Από τις συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας, το 2014, και την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας, η περιοχή χωρίστηκε σε ξεχωριστά εδάφη υπό διαφορετικό έλεγχο.

Τα ελεγχόμενα από το Κίεβο τμήματα των περιφερειακών Ντόνετσκ και Λουχάνσκ και τις υποστηριζόμενες από τη Ρωσία αυτονομιστικές δημοκρατίες Ντόνετσκ και Λουχάνσκ, γνωστές ως DPR και LPR. Οι αυτονομιστές διεκδικούν όλες τις περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ ως έδαφός τους, αλλά ελέγχουν περίπου το ένα τρίτο της περιοχής – δηλαδή 6.500 τετραγωνικά μίλια, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις – κατά μήκος των συνόρων με τη Ρωσία.

Οι θύλακες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ έχουν αποκοπεί σε μεγάλο βαθμό από την Ουκρανία, μετά το ξέσπασμα των συγκρούσεων, με αποκορύφωμα να αναγνωρίζονται από τον Putin ως ανεξάρτητες δημοκρατίες. Ο ακριβής πληθυσμός τους είναι δύσκολο να προσδιοριστεί, αλλά ορισμένοι εκτιμούν ότι φιλοξενούννται περίπου 2,3 εκατομμύρια και 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους, αντίστοιχα, πολλοί εκ των οποίων συγκαταλέγονται στους μεγάλους ρωσικούς και ρωσόφωνους πληθυσμούς της περιοχής.

Οι μάχες στην Ανατολική Ουκρανία μεταξύ των αυτονομιστών και της ουκρανικής κυβέρνησης συνεχίζονται από το 2014, οδηγώντας στον θάνατο 14.000 ανθρώπους. Η βία, ο διχασμός και η οικονομική ύφεση έχουν βλάψει την περιοχή. Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν τραπεί σε φυγή. Πρόσφατα, οι εκτεταμένοι βομβαρδισμοί στην ανατολική Ουκρανία γιγάντωσαν τους φόβους στη Δύση και στο Κίεβο για μια πιθανή επίθεση, καθώς η Ρωσία συνεχίζει να ενισχύει τις δυνάμεις της, που τώρα υπολογίζεται σε 150.000 στρατιώτες.

John Sullivan: Ο τελευταίος των…Αμερικανών στη μάχη κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Τι θέλει ο Vladimir Putin με το Ντονμπάς και τι οι κάτοικοι;

Ο Putin έχει περιγράψει τους Ρώσους και τους Ουκρανούς ως έναν λαό, γράφοντας σε δοκίμιο που κοινοποιήθηκε στον ιστότοπο του Κρεμλίνου, τον Ιούλιο, ότι «η πραγματική κυριαρχία της Ουκρανίας είναι δυνατή μόνο με συνεργασία με τη Ρωσία», τονίζοντας επίσης πως «η Ουκρανία δεν είχε ποτέ το δικό της αυθεντικό κράτος».

Με βάση την πρόσφατη επίσημη απογραφή, το 2001, διαπίστωσε ότι περισσότερο από τον μισό πληθυσμό στην Κριμαία και το Ντόνετσκ αναγνώριζε τα ρωσικά ως μητρική του γλώσσα. Αλλά το να χαρακτηρίζουμε την ανατολική Ουκρανία ως συνολικά ρωσόφωνη και τη δυτική ως απόλυτα κυριαρχούμενη από την Ουκρανική κυβέρνηση, μπορεί να θεωρηθεί ως υπεραπλούστευση. Πολλοί κάτοικοι στις ανατολικές επαρχίες μιλούν ουκρανικά ή ένα ρώσο-ουκρανικό μείγμα που ονομάζεται Surzhyk.

Ωστόσο, ο Putin έχει επανειλημμένα επικαλεστεί την ιδέα της χαρακτηριστικής περιφερειακής ταυτότητας του Ντονμπάς ως βάση για να υπερασπιστεί τον ρωσόφωνο λαό του, από μια υποτιθέμενη μισαλλόδοξη Ουκρανία. Οι αυτονομιστές έχουν επίσης κεφαλαιοποιήσει αυτή την ταυτότητα για να τροφοδοτήσουν την υποστήριξη και την εξέγερση ενάντια στο Κίεβο.

Στο Ντονμπάς, που ελέγχεται από το Κίεβο, η πλειοψηφία θέλει οι αυτονομιστικές περιοχές να επιστρέψουν στην Ουκρανία. Στην ελεγχόμενη από τους αυτονομιστές περιοχή, περισσότεροι από τους μισούς θέλουν να ενταχθούν στη Ρωσία, είτε με είτε χωρίς κάποιο αυτόνομο καθεστώς, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2021. Τη Δευτέρα, οι ηγέτες των δύο αυτονομιστικών περιοχών ζήτησαν από τον Πούτιν αναγνώριση και στρατιωτική βοήθεια, αυξάνοντας την προοπτική ώστε να μπορέσουν να προσκαλέσουν ρωσικές δυνάμεις, επιτρέποντας στη Μόσχα το πρόσχημα μιας «νόμιμης» στρατιωτικής επέμβασης.

Την περασμένη εβδομάδα, η Κρατική Δούμα της Ρωσίας έκανε έκκληση στον Πούτιν να αναγνωρίσει τους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία θύλακες Ντόνετσκ και Λουχάνσκ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε τη Μόσχα να μην ακολουθήσει, ωστόσο χθες ο Πούτιν προχώρησε στην αναγνώριση.

Η Μόσχα βλέπει επίσης την Ουκρανία ως ζώνη ασφαλείας για το ΝΑΤΟ, το οποίο ιδρύθηκε το 1949 για να προστατεύσει από τη σοβιετική επιθετικότητα. Ο Πούτιν έχει δηλώσει εδώ και καιρό ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά ήταν για αυτόν κόκκινη γραμμή.

Με πληροφορίες από Washington Post