Ένα φως στο αδιέξοδο και μια ελπίδα για διπλωματική λύση στην ουκρανική κρίση, προσφέρει η πρόταση της Γαλλίας για Σύνοδο Κορυφής, με τον Joe Biden και τον Vladimir Putin να λένε ένα ηχηρό «ναι». Η εν λόγω πρόταση ήρθε μετά τα δύο τηλεφωνήματα του Emmanuel Macron και του Vladimir Putin, που διήρκεσαν σχεδόν τρεις ώρες. Το να πείσει τις δύο υπερδυνάμεις να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι, ίσως είναι μια αρχή του τέλους για πιθανή ρωσική εισβολή.

Ο Λευκός Οίκος, βέβαια, τόνισε πως η Σύνοδο Κορυφής θα γίνει μόνο αν η Ρωσία δεν εισβάλει στην Ουκρανία. Σημειώνεται πως Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρωσία είναι έτοιμη να ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση, με τη Μόσχα να το αρνείται. Στον απόηχο όλων αυτών, ήρθε και ο Boris Johnson να βάλει το κερασάκι στην τούρτα, λέγοντας πως η χώρα του Putin, «ετοιμάζει τον μεγαλύτερο πόλεμο που έχει γίνει από το 1945».

Το γαλλικό προεδρικό γραφείο ανέφερε με ανακοίνωση του, πως στη κρίσιμη συζήτηση θα τεθεί το θέμα της ασφάλειας και της στρατηγικής σταθερότητας στην Ευρώπη, ακολουθούμενη από μια δεύτερη σύνοδο κορυφής με τους σχετικούς ενδιαφερόμενους φορείς. Περισσότερες λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές, μετά τη συζήτηση που θα έχουν την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken με τον Ρώσο ομόλογό του, Sergei Lavrov.

Ο Vladimir Putin, πάντως, ο οποίος κίνει τα νήματα, σύμφωνησε στην ανάγκη «να δοθεί προτεραιότητα σε μια διπλωματική λύση» για την κρίση, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία. Ανέφερε ότι θα πραγματοποιηθεί «εντατική δουλειά» για να καταστεί δυνατή μια συνάντηση «τις επόμενες ώρες» με στόχο την κατάπαυση του πυρός.

Επιπλέον, το γαλλικό προεδρικό γραφείο είπε ότι και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να επαναλάβουν τις συνομιλίες μέσω του Normandy Format, μιας ομάδας που δημιουργήθηκε για να επιλύσει τη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία που περιλαμβάνει τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Boris Johnson, είπε πως οι δεσμεύσεις του Putin προς τον Macron ήταν ένα «σημάδι καλωσορίσματος». Ωστόσο, ο Boris κάλεσε τον Putin «να υποχωρήσει από τις τρέχουσες απειλές του και να αποσύρει τα στρατεύματα από τα σύνορα της Ουκρανίας».

Κρεμλίνο: «Πρόωρη» η σύνοδος κορυφής

Νωρίτερα, το Κρεμλίνο χαρακτήρισε «πρόωρη» τη σύνοδο κορυφής, ενώ ρωσική πολιτική αναλύτρια, Tatiana Stanovaya, δήλωσε πως οι δυτικοί ηγέτες δείχνουν «απίστευτη αφέλεια» αν πιστεύουν ότι μπορεί μια σύνοδο κορυφής να αποτρέψει τον πόλεμο.

Σε ανάρτηση της, μετά τη μεταμεσονύχτια διπλωματία ανάμεσα στον Putin και τον Macron, υποστηρίζει ότι το τρένο έχει ήδη φύγει από τον σταθμό. «Όλα έχουν ήδη αποφασιστεί», είπε, μετά την άρνηση της Δύσης να δώσει στον Ρώσο πρόεδρο εγγυήσεις ασφάλειας – συγκεκριμένα ένα βέτο στην επέκταση του ΝΑΤΟ και την επαναφορά των δυνάμεων της συμμαχίας στα σύνορα πριν από το 1997. «Το να μιλάμε μόνο στο τηλέφωνο και να ανταλλάσσουμε ανησυχίες δεν θα σταματήσει τίποτα», γράφει. «Όλα έχουν ήδη ξεκινήσει».

Ακύρωση πτήσεων προς Κιέβο από Lufthansa και Air France

Την ίδια ώρα, αεροπορικές εταιρείες ακυρώνουν τις πτήσεις τους προς Κιέβο, ως προληπτικό μέτρο, αφού η ένταση παραμένει. H Air France ανακοίνωσε ότι ακυρώνει δύο πτήσεις προς το Κίεβο την Τρίτη, σε δήλωση στο Reuters, ενώ παρακολουθεί τη «γεωπολιτική κατάσταση». Η γερμανική Lufthansa ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις πτήσεις προς την Ουκρανία, μετά την ανακοίνωση της ολλανδικής αεροπορικής εταιρείας KLM.

Ο υπουργός υποδομών της Ουκρανίας Oleksander Kubrakov είπε ότι δέκα αεροπορικές εταιρείες προσάρμοσαν το πρόγραμμα πτήσεων τους, αν και επέμεινε ότι ήταν ασφαλές να πετάξουν στη χώρα. Δεν κατονόμασε, όμως, τις αεροπορικές εταιρείες και είπε πως «το κράτος εργάζεται, προκειμένου να αντικαταστήσει τις ακυρωθείσες πτήσεις».

Ειδικότερα, ο Kubrakov γνωστοποίησε πως οι Ουκρανικές Αερογραμμές, Ukraine International Airlines (UIA), έχουν ήδη ξεκινήσει τις πωλήσεις εισιτηρίων και έχουν αυξήσει τη χωρητικότητα των αεροπλάνων τους σε επιπλέον πτήσεις από το Κίεβο στο Μόναχο και στη Γενεύη, τις οποίες η Lufthansa δεν μπορεί να εξυπηρετήσει.

Αναβρασμός στα ουκρανικά σύνορα

Την ίδια ώρα, η αμερικανική εταιρεία Maxar, είπε πως οι νέες δορυφορικές εικόνες κατέγραψαν πολλαπλές αναπτύξεις τεθωρακισμένου εξοπλισμού και ρώσικων στρατευμάτων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, υποδεικνύοντας αυξημένη στρατιωτική ετοιμότητα. Οι φωτογραφίες δείχνουν άρματα μάχης, πυροβόλα και τεθωρακισμένα οχήματα να διασχίζουν χιονισμένες εκτάσεις.

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 150.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ΗΠΑ. Η Δύση φοβάται πως η κλιμάκωση των στη γραμμή του μετώπου, θα χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα από τη Ρωσία.

Σε αυτό το μπαλάκι ευθυνών, το Κρεμλίνο αντίστοιχα εξαπολύει κατηγορίες προς τον ουκρανικό στρατό για κλιμάκωση της έντασης. Η Ουκρανία φυσικά το απέρριψε και πέταξε το μπαλάκι πίσω, δηλώνοντας πως η Μόσχα εμπλέκεται σε μια εκστρατεία πρόκλησης με στόχο να δημιουργήσει πρόσχημα για επέμβαση.

Μιλώντας στο CNN, ο υπουργός Blinken είπε ότι «όλα όσα βλέπουμε υποδηλώνουν ότι αυτό είναι πολύ σοβαρό» και ότι «είμαστε στο χείλος μιας εισβολής».«Μέχρι να κυλήσουν τα τανκς και τα αεροπλάνα να πετάξουν, θα χρησιμοποιήσουμε κάθε ευκαιρία και κάθε λεπτό που έχουμε για να δούμε αν η διπλωματία μπορεί ακόμα να αποτρέψει τον Πρόεδρο Putin στο να υποχωρήσει», πρόσθεσε.

Το σχόλια αυτά έγιναν μετά τις επαναλαμβανόμενες αναφορές στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, που υποδήλωναν πως η Ουάσινγκτον πίστευε σε μια άμεση επίθεση. Συγκεκριμένα, το CBS News ανέφερε πως οι ΗΠΑ είχαν πληροφορίες πως οι Ρώσοι διοικητές είχαν λάβει εντολή να ξεκινήσουν τα σχέδια για το πώς θα επιτεθούν. Η έκθεση ανέφερε ότι μια εισβολή θα ξεκινήσει με μια κυβερνοεπίθεση ακολουθούμενη από μια εκστρατεία πυραύλων και αεροπορικών επιδρομών, προτού οι επίγειες μονάδες επιχειρήσουν να καταλάβουν την πρωτεύουσα Κίεβο.

Η Ρωσία, πάντως, αρνείται πως έχει πρόθεση να προχωρήσει σε εισβολή στο ουκρανικό έδαφος. Απαιτεί εγγυήσεις για την ασφάλειά της, ιδίως την απόσυρση δυνάμεων του NATO από την ανατολική Ευρώπη, αξίωση όμως την οποία απορρίπτουν οι δυτικοί. Η κρίση γύρω από την Ουκρανία από τα τέλη του 2021 έχει προκαλέσει τη σοβαρότερη κλιμάκωση των εντάσεων που έχει βιώσει η Ευρώπη μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου.

Με πληροφορίες από BBC