Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Viktor Orbán, στέκεται εμπόδιο στα σχέδια της Ευρώπης για απεξάρτηση από την ρωσική ενέργεια. Παρότι ορισμένοι διπλωμάτες εξακολουθούν να ελπίζουν σε μια ταχεία συμφωνία, στην πραγματικότητα χρειάζεται καιρός μέχρι να υπογραφεί το έκτο πακέτο κυρώσεων της Ε.Ε για τη Ρωσία.
Η Ε.Ε ετοιμάζει μια νέα στρατηγική που θα βοηθήσει χώρες, όπως η Ουγγαρία, να απομακρυνθούν από τη Ρωσία, προσφέροντας πιθανή οικονομική στήριξη. Ωστόσο, η χώρα ζητάει 15-18 δισεκατομμύρια ευρώ για να αλλάξει το ρωσικό πετρέλαιο με εναλλακτικά καύσιμα, όπως επιθυμεί η υπόλοιπη Ευρώπη.
Η νέα ζήτηση αντιπροσωπεύει μια αύξηση της προηγούμενης τιμής που έθεσε η Ουγγαρία, ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ για την προσαρμογή της υποδομής του διυλιστηρίου και των αγωγών της. Η χώρα είναι ο στενότερος σύμμαχος της Ρωσίας, κάτι που κάνει τους διπλωμάτες να πιστεύουν ότι δεν θα είναι δυνατό να απαγορευτεί το ρωσικό πετρέλαιο σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Η Ε.Ε χρειάζεται και τα 27 κράτη να συμφωνήσουν στο εμπάργκο για να προχωρήσουν οι κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο. «Αν θέτεις τον πήχη τόσο ψηλά, πού είναι η μέση λύση; Όλοι θέλουμε να βρούμε λύσεις για να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές ανησυχίες της Ουγγαρίας, αλλά τέτοιου είδους απαιτήσεις δεν συζητούνται» είπε ένα διπλωμάτης.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός έθεσε την προοπτική μιας «εποχής ύφεσης» στην Ευρώπη, καθώς η ήπειρος αντιμετωπίζει το αυξανόμενο κόστος ενέργειας και τον αυξανόμενο πληθωρισμό λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Η χώρα είναι περίκλειστη στη ξηρά και βασίζεται σε προμήθειες πετρελαιαγωγών, προσπάθησε να υποστηρίξει ότι η αντίθεσή της στο πακέτο της Ε.Ε είναι καθαρά πρακτική και οικονομική, παρά πολιτική.
Πάντως, η στόχευση της πετρελαϊκής βιομηχανίας της Ρωσίας είναι το κλειδί για τη διακοπή της χρηματοδότησης του πολέμου στην Ουκρανία. Από την αρχή του πολέμου, η Ευρώπη έχει ξοδέψει δισεκατομμύρια.
Αν και ο Orbán δεν πιστεύει ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας έχουν κάποιο λόγο ύπαρξης, δέχθηκε ότι γίνονται για την ευρωπαϊκή ενότητα. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να καταπατείται το δικαίωμα της Ουγγαρίας να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο. Αξιωματούχοι και διπλωμάτες της Ε.Ε αρχικά ήλπιζαν να πείσουν τον Ούγγρο πρωθυπουργό, προσφέροντας κάποιας μορφής οικονομική αποζημίωση μέσω της στρατηγικής REPowerEU, η οποία θα καθορίσει πώς θα τερματιστεί η εξάρτηση από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
Το REPowerEU από μόνο του δεν φαίνεται να είναι αρκετό για να συμμετάσχει στην συμφωνία η Ουγγαρία. Η Ursula von der Leyen ταξίδεψε στη Βουδαπέστη για να συναντήσει τον Orbán, μόλις η σκληρή αντίθεσή του έγινε σαφής. Ωστόσο, η συνομιλία που είχαν δεν στέφθηκε με επιτυχία, καθώς φαίνεται να εμμένει στις απόψεις του.
Πόσο μπορεί να το «τραβήξει» η Ουγγαρία;
Μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών τη Δευτέρα διακόπηκε, επειδή, όπως είπε ο διπλωμάτης της Ε.Ε, Josep Borrell, τα ζητήματα ήταν πολύ περίπλοκα και χρειάζονταν περαιτέρω εργασία για να επιλυθούν. Μπορεί να πάρει μέχρι και δύο εβδομάδες.
Αναπόφευκτα, οι Βρυξέλλες ετοιμάζουν την ειδική συνάντηση των ηγετών της Ε.Ε στα τέλη Μαΐου. Ο Orbán θεωρεί ότι οι ενεργειακές κυρώσεις είναι τόσο σημαντικές που θα πρέπει να συζητηθούν από αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, και όχι από τους εκπροσώπους τους στις Βρυξέλλες.
Ο Orbán έχει απειλήσει και στο παρελθόν με βέτο για να πάρει πολιτικές παραχωρήσεις από την Ε.Ε. Το 2020, για παράδειγμα, απείλησε να μπλοκάρει τον προϋπολογισμό της Ε.Ε και το πακέτο ανάκαμψης, έπειτα από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για τη στέρηση ευρωπαϊκών κεφαλαίων για τις χώρες μέλη που παραβιάζουν το κράτος δικαίου.
Oι αξιωματούχοι και διπλωμάτες της υποψιάζονται ότι η στάση του, τώρα, έχει ως στόχο να κάνει την Επιτροπή να μην αποσύρει τη χρηματοδότησης στην Ουγγαρία, ώστε να μην αποδυναμωθεί το πρότυπο του κράτους δικαίου. Οι διαπραγματεύσεις για τις κυρώσεις για το πετρέλαιο, ωστόσο, έχουν επικεντρωθεί στις απαιτήσεις της Ουγγαρίας μέχρι στιγμής.
Το κράτος δικαίου και η απεξάρτηση από την ρωσική ενεργεία είναι δύο διαφορετικά θέματα, που δεν πρέπει να συγχέονται. «Πρέπει σαφώς να διαχωρίσουμε δύο πράγματα. Η συζήτηση για το κράτος δικαίου είναι θεμελιώδους και ύψιστης σημασίας για την Ε.Ε μακροπρόθεσμα και δεν πρέπει να αποδυναμωθεί. Η δεύτερη συζήτηση είναι για την ενέργεια και για το πώς διασφαλίζουμε ότι θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία που θα είναι υποφερτή για όλους» δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός, Εξωτερικών Wopke Hoekstra.
Με πληροφορίες από Politico
Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:
Ουκρανία: Δικάζεται ο πρώτος Ρώσος στρατιώτης για εγκλήματα πολέμου – Σκότωσε άμαχο πολίτη
Γράφεται ιστορία: Φινλανδία και Σουηδία κατέθεσαν και επίσημα αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενισχύει την αμυντική της παρουσία στον Ινδο-Ειρηνικό: Γιατί φοβούνται την Κίνα