«Πρωταθλητής» σε εξαγωγές της χώρας μας σε αλκοολούχα ποτά και για φέτος το ούζο. Μάλιστα, οι εξαγωγές προς άλλες χώρες σημείωσαν και άνοδο σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Έτσι, μόνο ανοδικές είναι οι πωλήσεις του χαρακτηριστικού ποτού για το 2022.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών, το πρώτο τρίμηνο του 2022 καταγράφηκε αύξηση στις εξαγωγές του ούζου, κατά 15% σε αξία και κατά 24% σε ποσότητα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

Οι εξαγωγές ούζου κατάφεραν να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα ακόμη και την περίοδο της πανδημίας, σε αντίθεση με τις εξαγωγές άλλων αγαθών. Ο λόγος που δεν επηρεάστηκαν τόσο οι εξαγωγές από τον κλάδο της εστίασης να είναι κλειστός στις περισσότερες χώρες είναι ότι το σε αντίθεση με άλλα αλκοολούχα ποτά πωλείται κυρίως στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι καταναλωτές να συνεχίζουν να αγοράζουν ούζο ακόμη και την περίοδο του lockdown με τα καταστήματα εστίασης κλειστά.

Το ούζο είναι πολύ σημαντικό για για το ελληνικό εμπόριο, καθώς είναι διαχρονικά το κυριότερο εξαγόμενο προϊόν της ελληνικής ποτοποιίας. Το πρώτο τρίμηνο του 2022, κατέλαβε το 66% της αξίας και το 75% της ποσότητας του συνόλου των εξαγωγών των ελληνικών αποσταγμάτων.

Η χώρα που εισάγει περισσότερο ούζο από όλες είναι η Γερμανία, σε πολύ μεγάλο μάλιστα ποσοστό και με διαφορά από την δεύτερη. Συγκεκριμένα, αποτελεί τον κύριο προορισμό για το ελληνικό ούζο καθώς κατείχε το 37,84% του συνόλου σε αξία και το 43,35 % σε ποσότητα kg.

Μετά την Γερμανία ακολουθούν το Ιράκ, η Βουλγαρία, η Ολλανδία και οι ΗΠΑ.

Ούζο

Συνολικά οι ελληνικές εξαγωγές αλκοολούχων ποτών παρουσίασαν σημαντική άνοδο και το 2022, εν μέσω μάλιστα των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο κλάδος την τελευταία τριετία, τόσο λόγω της πανδημίας όσο και των πρόσφατων κρίσεων σε γεωπολιτικό επίπεδο αλλά και του ενεργειακού κόστους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για τον Ιούνιο του 2022, τα οποία επεξεργάστηκε ο ΣΕΑΟΠ, οι εξαγωγές ελληνικών αλκοολούχων ποτών (εντός ΕΕ και 27 εκτός ΕΕ των 27) σημειώνουν αύξηση τόσο σε αξία όσο και σε ποσότητα το πρώτο τρίμηνο 2022, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021 και του 2020.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Ιστορικές εκλογές στην Κολομβία: Εκλέχθηκε για πρώτη φορά πρόεδρος από την Αριστερά

Fina: Ο παγκόσμιος οργανισμός κολύμβησης αποκλείει τις τρανς από γυναικείους αγώνες

Ρωσία: Η απάντηση της Δύσης μετά την διακοπή παροχής φυσικού αερίου – Τα μέτρα που παίρνουν Γερμανία και Ιταλία