Ότι ο κόσμος είναι χτισμένος πάνω στην οικονομική ανισότητα, ήταν γνωστό. Ότι αυτή η ανισότητα έγινε ακόμα εντονότερη τα χρόνια της πανδημίας, κι αυτό ήταν γνωστό. Αυτό που δεν ήταν γνωστό όμως και το αποκαλύπτει η Oxfam, αφορά στο ακριβές επιπλέον ποσό που μπήκε στις τσέπες των πλουσιότερων ανθρώπων αυτού του πλανήτη (ίσως και του σύμπαντος) στη διάρκεια της πανδημίας.

5 τρισεκατομμύρια ευρώ πλουσιότεροι έγιναν στη διάρκεια της πανδημίας οι πλουσιότεροι άνθρωποι. Χρησιμοποιώντας στοιχεία από το Forbes, η εταιρεία εξηγεί σε νέα της αναφορά ότι ο συνολικός πλούτος των δισεκατομμυριούχων ανέβηκε στα 13.8 τρισεκατομμύρια δολάρια τον Νοέμβριο του 2021, ενώ τον Μάρτιο του 2020 ήταν 8.6 τρισ. Τεράστια άνοδος για τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Αυτό σημαίνει πως κάθε ημέρα, τα έσοδα των 10 πλουσιότερων αυξάνονταν κατά 1.3 δισεκατομμύρια δολάρια!

Η έρευνα της Oxfam δημοσιεύτηκε εν όψει του οικονομικού φόρουμ του Νταβός που θα διεξαχθεί και φέτος ψηφιακά, από αυτή την εβδομάδα, μετά την ακύρωση της διά ζώσης συνέλευσης ελέω της έξρασης της Όμικρον. Η Oxfam προτείνει στις κυβερνήσεις να φορολογήσουν περισσότερο αυτά τα έξτρα έσοδα των πλουσίων και να τα διαθέσουν στα συστήματα υγείας και σε πληρωμές για τα εμβόλια, στον αγώνα κατά των διακρίσεων και στην κλιματική κρίση.

«Οι δισεκατομμυριούχοι είχαν μια τρομερή πανδημία. Οι κεντρικές τράπεζες γέμισαν με τρισ. δολάρια τις αγορές για να σώσουν την οικονομία, όμως μεγάλο μέρος αυτών κατέληξε στις τσέπες των δισεκατομμυριούχων που είδαν τις μετοχές τους να φτάνουν στο θεό», αναφέρει η Gabriela Bucher,  διευθύντρια της Oxfam.

Jeff Bezos, Elon Musk, Mark Zuckerberg, Warren Buffet, Steve Ballmer, Bill Gates, Bernard Arnault, Larry Ellison, Larry Page, Sergey Brin είναι μια δεκάδα που τα συνολικά τους έσοδα στην πανδημία είναι 6 φορές μεγαλύτερα από τα έσοδα που είχαν οι φτωχότεροι 3.1 δισεκατομμύρια άνθρωποι του πλανήτη.

Η έρευνα της Oxfam επιβεβαιώνει αυτό που γνώριζαν όλοι

«Η ανισότητα σε αυτόν τον ρυθμό και την κλίμακα, συμβαίνει κατ΄επιλογήν, όχι από τύχη. Όχι μόνο γίναμε όλοι λιγότερο ασφαλείας απέναντι στην πανδημία λόγων των δομών της οικονομίας, αλλά την ίδια στιγμή δίνεται η δυνατότητα στους τρομερά πλούσιους και δυνατούς να εκμεταλλευτούν την κρίση για το όφελος τους».

Η πανδημία είχε παρουσιαστεί σαν ένας εξισορροπιστής, αλλά κάτι τέτοιο δε συνέβη. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, 97 εκατομμύρια άνθρωποι προστέθηκαν σε αυτούς που είναι στο όριο της φτώχειας στη διάρκεια της πανδημίας και ζουν με λιγότερα από 2 δολάρια τη μέρια. Για πρώτη φορά την τελευταία 20ετία υπήρξε αύξηση των φτωχών ανθρώπων.

Αίτιο αυτού είναι φυσικά η διάκριση στα εμβόλια, με τις πλουσιότερες χώρες να αγοράζουν μυριάδες δόσεις για τον πληθυσμό τους και δεν τις μοιράζονται επαρκώς με τις φτωχότερες για να μπορέσουν κι αυτές να κάνουν τις δύο απαραίτητες δόσεις.

Ο David Beasley, διευθυντής του Προγράμματος Επισιτισμού του ΟΗΕ, είχε καλέσει τον περασμένο Νοέμβριο τους δισεκατομμυριούχους να βγουν μπροστά και να συμβάλλουν στην επίλυση της πείνας. Ο Elon Musk είχε ζητήσει να του αναλυθεί ένα ακριβές σχέδιο χρηματοδότησης που θα οδηγούσε στην επίλυση, όμως όταν ο ΟΗΕ έφτιαξε ένα πλάνο, ο Musk δεν απάντησε.

Πηγή: CNN