Περιεχόμενα
Μετά από επτά μήνες πολέμου στην Ουκρανία, η χθεσινή ημέρα αποτελεί πλέον ορόσημο, αφού και επίσημα έγινε η προσάρτηση τεσσάρων κατεχόμενων περιοχών της Ουκρανίας στη Ρωσία, προκαλώντας πλήθος αντιδράσεων και παγκόσμια καταδίκη.
Πρόκειται για τις περιοχές Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια), για τις οποίες έγινε μια τελετή στην πολυτελή αίθουσα St George’s Hall του Κρεμλίνου, όπου ο Ρώσος πρόεδρος υπέγραψε «συνθήκες προσχώρησης». Σκοπός ήταν επίσης να ενδυναμώσει την πολιτική του εικόνα, προκειμένου να καθησυχάσει τις πρώτες -δυνατές- φωνές αμφισβήτησης των χειρισμών του στο εσωτερικό μέτωπο.
Καλωσόρισε, δε, τους Ουκρανούς κατοίκους των υπό ενσωμάτωση περιοχών στη Ρωσική Ομοσπονδία, ενώ στην ομιλία του τόνισε πως οι περιοχές αυτές θα είναι «για πάντα» μέρος της Ρωσίας.
"Victory will be ours"
Speaking at a concert in Moscow's Red Square, Vladimir Putin says "we will do everything" to support the people of Donetsk, Luhansk, Kherson and Zaporizhzia, as he announces the formal annexation of the four Ukrainian regions. https://t.co/X3flQUBL0r pic.twitter.com/zrZuf3zvO6
— Sky News (@SkyNews) September 30, 2022
Διαβάστε ακόμη: Ένα ζευγάρι στη Βραζιλία μόλυνε νερό σε καταρράκτη από gender reveal πάρτυ – Η ηλιθιότητα δεν έχει τέλος
Η απάντηση του Volodymyr Zelensky
Το Κίεβο ως αντίδραση στις κινήσεις της Ρωσίας, ζήτησε ταχεία ένταξη στη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Ο Zelenksy δήλωσε πως η Ουκρανία είναι εδώ και καιρό de facto μέλος του ΝΑΤΟ και κατηγόρησε τη Μόσχα ότι επαναχάραξε τα σύνορα «διαπράττοντας δολοφονίες, εκβιασμούς, βασανιστήρια και λέγοντας ψέματα».
Πρόσθεσε, επίσης, πως «κάνουμε το αποφασιστικό μας βήμα υπογράφοντας την αίτηση της Ουκρανίας για ταχεία ένταξη στο ΝΑΤΟ».
Όλη η Δύση ενάντια στην προσάρτηση
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, δεν τοποθετήθηκε σχετικά με την αίτηση, εξηγώντας ότι η απόφαση εναπόκειται στα 30 μέλη του ΝΑΤΟ. Καταδίκασε ωστόσο την προσάρτηση ουκρανικού εδάφους από τη Μόσχα, χαρακτηρίζοντας την κίνηση «την πιο σοβαρή κλιμάκωση από την έναρξη του πολέμου».
Με τη σειρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, κατηγόρησε επίσης τον Putin για μια «δόλια προσπάθεια» να διεκδικήσει ουκρανικό έδαφος και δήλωσε ότι η κίνηση αυτή «καταπατά τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και δείχνει την περιφρόνησή του για τα ειρηνικά έθνη παντού». Aπάντησε ακόμη λέγοντας στον Ρώσο πρόεδρο να ακούσει καλά ό,τι του λέει, ενώ πρόσθεσε ότι «οι ενέργειες του είναι σημάδι ότι ζορίζεται».
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen δήλωσε πως «Η παράνομη προσάρτηση που διακήρυξε ο Πούτιν δεν θα αλλάξει τίποτα. Όλα τα εδάφη που κατέλαβαν παράνομα οι Ρώσοι εισβολείς είναι ουκρανική γη και θα αποτελούν πάντα μέρος αυτού του κυρίαρχου έθνους».
Και ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron δεσμεύτηκε να «σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ρωσική επιθετικότητα και να δοθεί η δυνατότητα στην Ουκρανία να ανακτήσει την πλήρη κυριαρχία της σε ολόκληρη την επικράτειά της».
Διαβάστε ακόμη: Ίδια με αυτά της Χιροσίμα: Τι συμβαίνει με τα πυρηνικά όπλα που έχει στο οπλοστάσιό του ο Putin;
Ουκρανική αντεπίθεση στις περιοχές που προσάρτησε η Ρωσία
Η Ουκρανία διατήρησε τον έλεγχο μεγάλων τμημάτων των περιφερειών Ζαπορίζια και Ντονέτσκ καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου και ανακατέλαβε σημαντικές εδαφικές εκτάσεις τις τελευταίες εβδομάδες. Αντ’ αυτού, ο Ρώσος πρόεδρος επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στις κατά τον ίδιο αδικίες της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας, κατηγορώντας την για «αποικιοκρατία».
Την ώρα που ο Putin μιλούσε στη Μόσχα, 750 χιλιόμετρα νοτιότερα οι δυνάμεις του περικυκλώνονταν από ουκρανικά στρατεύματα στο Λάιμαν, μια στρατηγικής σημασίας πόλη στην ανατολική επαρχία του Ντονέτσκ – μία από τις τέσσερις περιοχές που προσαρτήθηκαν από τη Ρωσία.
Η πόλη χρησίμευσε ως κόμβος ανεφοδιασμού για τις ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή και πιστεύεται ότι 3.000 – 5.000 στρατιώτες έχουν παγιδευτεί. Ο Anton Herashchenko, σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, έγραψε ότι «οι ουκρανικές δυνάμεις επιτίθενται στους κατακτητές από τρεις κατευθύνσεις και η κατάστασή τους είναι απίστευτα περίπλοκη».