Για πρώτη φορά μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, τα πυρηνικά όπλα αναμένεται να αυξηθούν, με τον κίνδυνο χρήσης τους να είναι ο μεγαλύτερος εδώ και δεκαετίες, όπως αναφέρει η έκθεση ενός κορυφαίου thinktank, του Διεθνούς Ινστιτούτου Έρευνας για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI).

Τα «μέτωπα» έχουν ανοίξει μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ ο Vladimir Putin έχει απειλήσει αρκετές φορές ότι είναι διατεθειμένος να χρησιμοποιήσει το πυρηνικό του οπλοστάσιο. Διατυμπανίζει, επίσης, συνέπειες «που δεν έχετε δει ποτέ σε ολόκληρη την ιστορία σας» για τις χώρες που στάθηκαν εμπόδιο στη Ρωσία.

«Όλες οι χώρες με πυρηνικό όπλα αυξάνουν ή αναβαθμίζουν τα οπλοστάσιά τους και οι περισσότερες εντείνουν την πυρηνική ρητορική και το ρόλο των πυρηνικών όπλων στις στρατιωτικές στρατηγικές τους» αναφέρει ο διευθυντής του προγράμματος όπλων μαζικής καταστροφής του Sipri, Wilfred Wan, στην ετήσια έκθεση.

Αν και ο παγκόσμιος αριθμός πυρηνικών όπλων μειώθηκε από 13.080 τον Ιανουάριο του 2021 σε 12.705 τον Ιανουάριο του 2022, σύμφωνα με την Guardian, υπολογίζεται ότι ο αριθμός θα αυξηθεί κατακόρυφα, αν δεν αλλάξει κάτι. Ακόμα, περίπου 3.732 πυρηνικές κεφαλές αναπτύχθηκαν με πυραύλους και αεροσκάφη και περίπου 2.000, εκ των οποίων οι περισσότερες ανήκαν σε Ρωσία και ΗΠΑ,  διατηρήθηκαν σε κατάσταση ετοιμότητας.

Οι χώρες που διαθέτουν τα περισσότερα πυρηνικά όπλα

Η Ρωσία, όπως έχει κάνει γνωστό η ίδια, διαθέτει το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο με συνολικά 5.977 κεφαλές. Διαθέτει δηλαδή 550 περισσότερες από τις ΗΠΑ. Οι δύο χώρες διαθέτουν πάνω από το 90% των παγκόσμιων πυραυλικών κεφαλών. Η Κίνα, ωστόσο, δυναμώνει το πυρηνικό της οπλοστάσιο με περισσότερα από 300 νέα σιλό πυραύλων, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση από το Sipri. Τέλος, υπολογίζεται ότι η Βόρεια Κορέα διαθέτει 20 πυρηνικές κεφαλές, αλλά και επαρκή ποσότητα σχάσιμου υλικού για να κατασκευάσει άλλες περίπου πενήντα.

«Όλα τα κράτη που είναι εφοδιασμένα με πυρηνικά όπλα αυξάνουν ή εκσυγχρονίζουν τα οπλοστάσιά τους και τα περισσότερα σκληραίνουν τη ρητορική τους για αυτά και για τον ρόλο των πυρηνικών όπλων στις στρατιωτικές στρατηγικές τους», τονίζει το SIPRI.

Τα μόνιμα μέλη – που διαθέτουν πυρηνικά όπλα – του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο οποίο περιλαμβάνονται επίσης η Γαλλία και η Βρετανία, δήλωσαν από κοινού τον Ιανουάριο ότι «ο πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθεί». Έτσι, επιβεβαίωσαν ότι παραμένουν κατά της χρήσης τους.

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr: