Το panic button που εφαρμόζεται στο πλαίσιο (μερικής) πρόληψης της ενδοοικογενειακής βίας φαντάζει μία καλή ιδέα στα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ως μέτρο για την καταπολέμηση του φαινομένου της εγκληματικότητας ανηλίκων, στο επίπεδο που αναλογεί στις Αρχές.
Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και δη η Αστυνομία, είναι αλήθεια πως είναι οι τελευταίοι που μπορούν να επιλύσουν το πρόβλημα της εγκληματικότητας μεταξύ ανηλίκων ή ακόμα περισσότερο το μπούλινγκ. Παρά αυτό το αδιαμφισβήτητο γεγονός, στα υψηλά κλιμάκια του ΥΠτΠ προσπαθούν να «δουλέψουν» ιδέες που μπορεί τουλάχιστον να συνδράμουν στην εντατικοποίηση της επιτήρησης
Η γενικότερα ιδέα του πρώιμου σχεδίου κινείται στη λογική του panic button για την ενδοοικογενειακή βία. Στο υπουργείο προσανατολίζονται στη δημιουργία μίας τέτοιας εφαρμογής, την οποία τα παιδιά θα μπορούν να την ενεργοποιούν, όταν εν παραδείγματι δέχονται επίθεση από π.χ. συνομηλίκους τους στον δρόμο. Σκοπός είναι να προσέρχονται το συντομότερο δυνατό στο εκάστοτε σημείο οι αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης.
«Είναι πρώιμο και δεν είναι λύση το panic button»
Το panic button πάντως είναι ακόμη στα… σκαριά και απέχει πολύ μέχρι την υλοποίησή του. Παράλληλα υπάρχει και ένα… καμπανάκι που κάποια στιγμή πρέπει να ακουστεί στην ελληνική κοινωνία.
Αυτό που λέγεται και σχεδόν επίμονα επαναλαμβάνεται από τους συνεργάτες του υπουργού Προστασίας, Γιάννη Οικονόμου, είναι η ανάγκη να σκύψει ολόκληρη η κοινωνία πάνω στο κρίσιμο και ευαίσθητο θέμα και όχι μόνο η Αστυνομία.
Στα ψηλά πατώματα της Κατεχάκη άλλωστε, ανησυχούν εξαιρετικά καθώς τα στοιχεία αναδεικνύουν τη ραγδαία πτώση του μέσου όρου ηλικίας όπου αρχίζουν να παρατηρούνται παραβατικές συμπεριφορές από ανηλίκους. «Όταν τα περιστατικά φτάνουν στην Αστυνομία, καταλαβαίνει κανείς πως η κατάσταση έχει ξεφύγει», λένε χαρακτηριστικά.