Τα Θαψά, είναι μια από τις ωραιότερες παραλίες της Εύβοιας αλλά μέχρι πρόσφατα και μία από τις πιο δύσβατες.

Αυτή η υπέροχη παραλία από «παράδεισος» έγινε «κόλαση» όταν ο δήμος αποφάσισε να ασφαλτοστρώσει το κομμάτι του δρόμου με στόχο την πιο ασφαλή διέλευση όλων και τη δυνατότητα προσέγγισης απορριμματοφόρου στην παραλία.

Στην Ελλάδα όμως η «ασφαλής διέλευση όλων των οχημάτων» μεταφράζεται σε «εύκολη προσέγγιση της παραλίας σε κάμπερς» και είχε ως αποτέλεσμα φέτος τα Θαψά να τα προσεγγίσουν περισσότεροι λουόμενοι «καταληψίες» της παραλίας σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.

Οι παρακάτω εικόνες που δημοσιεύτηκαν στο Facebook αποδεικνύουν ότι ο δήμος έκανε ένα τεράστιο λάθος.

Σε παλιότερα χρόνια τα Θαψά ήταν άγνωστα στους πολλούς, οπότε τα απολάμβαναν μόνο όσοι είχαν εξερευνήσει επιμελώς κάθε σπιθαμή του νησιού ή όσοι ήξεραν ποιον να ρωτήσουν. Πλέον, η φήμη τους έχει μεγαλώσει – σε βαθμό που γίνεται λόγος για τη «γαλάζια λίμνη» της Εύβοιας.

Τα Θαψά εντοπίζονται στο κεντρικό τμήμα της ανατολικής Εύβοιας, σχετικά κοντά στη Χιλιαδού , στην ευρύτερη περιοχή της Κύμης, πλησίον του καταφυγίου άγριας ζωής Τσιρλονέρι-Ορτάρι.

Πρόκειται για έναν απόμερο κολπίσκο ο οποίος «βλέπει» προς τις Βόρειες Σποράδες και βρέχεται, φυσικά, από τα νερά του βορείου Αιγαίου.

Το πρώτο που θα προσέξετε ερχόμενοι στα Θαψά, είναι ότι η παραλία μοιάζει σαν κρυμμένη, να ξεπροβάλλει ανάμεσα στο βουνίσιο, καταπράσινο περιβάλλον που τριγυρίζει την ακτή, όντας γεμάτο με πεύκα και επιβλητικούς βράχους – η πλαγιά, όπως θα διαπιστώσετε, απολήγει στη θάλασσα.

Το γεγονός, δε, ότι η περιοχή είναι δυσπρόσιτη φαίνεται να την έχει ωφελήσει, διατηρώντας στο ακέραιο τη φυσιογνωμία του τοπίου, το οποίο αφήνει μια ανέγγιχτη από ανθρώπους εντύπωση, ακόμα κι αν πάτε στην «καρδιά» του ελληνικού καλοκαιριού, όταν έρχονται και οι περισσότεροι επισκέπτες. Τελευταία, βέβαια, αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει, καθώς δεν είναι λίγοι όσοι την έχουν κάνει προορισμό για ελεύθερο κάμπινγκ, ήδη από τον Ιούνιο.

Η παραλία των Θαψών χαρακτηρίζεται βάσει νόμου «απάτητη» και συμπεριλαμβάνεται στις συνολικά 198 της χώρας που βρίσκονται εντός του δικτύου Natura 2000.

Παραλία

Σ’ αυτές απαγορεύεται η παραχώρηση και η τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων και ομπρελών σε επιχειρήσεις προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η μορφολογία και η ακεραιότητα του αιγιαλού.

Παρά το γεγονός πως η παραλία έχει «απελευθερωθεί» από όσους θέλουν να την εκμεταλλευθούν επιχειρηματικά, φαίνεται πως η έντονη παρουσία όσων κάνουν ελεύθερο κάμπινγκ έχει προκαλέσει ποικίλα προβλήματα.

Στην off season, από τα μέσα του φθινοπώρου μέχρι τα μέσα της άνοιξης, η παραλία αυτή είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που δείχνει φέτος το καλοκαίρι με τις δεκάδες σκηνές.

Το βίντεο που έχει κάνει το κανάλι Greece With My Camera στο Youtube, είναι κατατοπιστικό. Πιο ανθρώπινη, με ομπρέλες μόνο κι όχι με σκηνές «μόνιμων κατοίκων», μπορείς να την απολαύσεις.

Κι αν θες να δεις και τη διαδρομή μέχρι την παραλία, υπάρχει και γι’ αυτό ένα λεπτομερές βίντεο.