Η κλιματική αλλαγή είναι κάτι που στην Ελλάδα δεν έχουμε αντιληφθεί το πόσα πράγματα επηρεάζει. Εν προκειμένω, δεν γνωρίζουμε πόσοι συνειδητοποιούν ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασας θα εξαφανίσει παραλίες, θα πλημμυρίσει περιοχές παραθαλάσσιες και θα αναγκάσει ανθρώπους να μετακομίσουν προς την «ενδοχώρα», αφού τα σπίτια τους θα έχουν καταστραφεί.

Δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα από καμία κυβέρνηση αναφορά σε ένα τέτοιο πρόβλημα, ούτε κάποια σκέψη να εκπονηθεί ένα σχέδιο μετακίνησης πληθυσμών που ζουν σε παραλιακά μέρη. Είδαμε πέρσι για παράδειγμα τι έγινε στον Βόλο, σε μέρη που είναι πεδιάδες κατά κύριο λόγο. Έχει υπάρξει κάποια μελέτη που να αναδεικνύει την καταλληλότητα κατοίκησης περιοχών; Έχει υπάρξει κάποιο πλάνο για έργα που θα συγκρατήσουν τα νερά από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας; Όσο το έχετε ακούσει εσείς, τόσο το έχουμε ακούσει κι εμείς.

Κι όσο δεν ακούμε, οι παραλίες της χώρας υφίστανται διαρκή διάβρωση, μειώνεται η έκτασή τους, σε βαθμό που τα τελευταία 30 χρόνια έχουν χαθεί πολλά τετραγωνικά χιλιόμετρα από παραλίες, με αποτέλεσμα η θάλασσα να πλησιάζει όλο και περισσότερο στην στεριά και κατοικημένες περιοχές.

Θα ακουστεί άραγε η φωνή του Κώστα Συνολάκη, ακαδημαϊκού, καθηγητή Φυσικών Καταστροφών στο Πολυτεχνείο Κρήτης, που μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» για την απώλεια εκτάσεων από τις παραλίες;

Όπως εξήγησε ο κ. Συνολάκης, έχουν χαθεί 250 τετραγωνικά χιλιόμετρα, το οποίο δεν είναι μόνο ζήτημα επιβίωσης των ανθρώπων στις παράκτιες περιοχές. Είναι και οικονομική ζημιά, αφού για κάθε τετραγωνικό μέτρο, υπάρχει ένα ετήσιο κόστος στα 10-15 ευρώ. Αν το πολλαπλασιάσουμε με τα 250 τ.χλμ. και μετά με τα τόσα χρόνια που συμβαίνει, τότε το κόστος για το κράτος ξεπερνά τα 2.5 δισ. ευρώ! Και κάθε χρόνο προστίθενται 81 εκατομμύρια σε αυτόν τον αριθμό.

Εξαφανίζονται οι παραλίες στην Αττική: Η περιοχή που θα επιβεβαιώσει το όνομά της και θα γίνει νησί - Ποια νησάκια θα χαθούν

Για να καταλάβει κανείς με τι έχουμε να κάνουμε και γιατί θα πρέπει χθες να αρχίσει μελέτη για έργα και μέτρα που πρέπει να παρθούν, υπάρχει περιοχή στην Αττική, στην αθηναϊκή ριβιέρα, που σε 20-30 χρόνια θα είναι προσβάσιμη με βάρκα.

Ο λόγος για τη Βουλιαγμένη, για την οποία ο κ. Συνολάκης εξηγεί ότι σύμφωνα με προσομοίωση που έκαναν, θα γίνει αυτό που λέει το όνομά της, θα βουλιάξει, θα περικυκλωθεί από νερό και θα γίνει μια νησίδα μες στην πόλη. Και κάποια μικρά νησάκια που βλέπουμε από τις παραλίες όταν κάνουμε μπάνιο, θα καλυφθούν εντελώς από νερό. Και η ζωή σε αυτά θα εξαφανιστεί, για να εμφανιστεί θαλάσσια ζωή.

«Φανταστείτε ότι ακόμα και μέχρι το 2050, που υπολογίζεται ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας μπορεί να φτάσει 20 με 30 εκατοστά, σε μερικές παραλίες θα προχωρήσει η ακτογραμμή μέσα, ίσως και μέχρι 30 μέτρα. Εξαρτάται από την κλίση της παραλίας. (…) Καταρχάς, αυτό που θα χαθεί, ίσως και πιο άμεσα, η Βουλιαγμένη, θα γίνει κάποια στιγμή νησί. Αντίστοιχα, μικρά νησάκια, τα οποία είναι πολύ κοντά στη στάθμη της θάλασσας, δεν θα υπάρχουν», είπε χαρακτηριστικά.

Το κράτος ακούει;