Πόσοι άραγε γνωρίζουν για την ύπαρξη της εφαρμογής MyCoast, μέσω της οποίας μπορεί κανείς να κάνει καταγγελία για επιχειρήσεις σε παραλίες που παρανομούν; Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι άνθρωποι προχωρούν σε καταγγελίες για παραβάσεις, με αποτέλεσμα να έχουν γίνει κοντά στους 1.000 ελέγχους από τις αρμόδιες αρχές τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ παράλληλα το κράτος χρησιμοποιεί και τα drones για να εποπτεύει.

Παρόλο που σε αυτό το ξεκίνημα γίνεται κατάχρηση ή έχουμε πολλά περιστατικά καταγγελιών από ανταγωνιστικές επιχειρήσεις, οι αρχές κάνουν ένα ξεσκαρτάρισμα στις καταγγελίες και θα πρέπει να υπάρχει κάτι εξεζητημένο για να ελέγξουν παραλίες που έχουν μία ή δύο καταγγελίες στην εφαρμογή.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται να γίνεται δουλειά με την δραστηριοποίηση των πολιτών, κάτι πολύ θετικό ως δείγμα, γιατί σε τούτη τη χώρα η αναρχία πότισε τη νοοτροπία με το σκεπτικό πως αν κάνεις καταγγελία για παρανομία, είσαι ρουφιάνος. Όχι, δεν είσαι. Είσαι σωστός πολιτής που προάγει την κοινωνία του.

Ανάβυσσος, Χίος, Κάλυμνος, είναι κάποιες από τις περιοχές που παραλίες τους συγκέντρωσαν υψηλό αριθμό καταγγελιών, αλλά η Νο1 είναι με μεγάλη διαφορά η Πάργα, που προσφάτως η Sun την είχε αναδείξει ως τον δημοφιλέστερο προορισμό στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Εκεί, για 2 από τις παραλίες, έγιναν συνολικά 219 καταγγελίες μέσω του MyCoast για 15 επιχειρήσεις και μετά από έλεγχο, επιδόθηκαν πρόστιμα. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως εκτός από την εφαρμογή, τις επιχειρήσεις σε αυτά τα παραλιακά σημεία συνόδευσαν και τηλεφωνικές καταγγελίες στην αστυνομία.

Οι 2 παραλίες της Ελλάδας όπου οι παραβάσεις πάνε σύννεφο - Βρίσκονται στον πιο δημοφιλή ηπειρωτικό προορισμό, σωρεία καταγγελιών

Να μη μείνουμε μόνο στις παραλίες

Πιο συγκεκριμένα, στην Παραλία Κρυονέρι εξετάστηκαν 169 καταγγελίες μέσω της εφαρμογής MyCoast και δεκάδες τηλεφωνικές καταγγελίες που αφορούσαν 13 επιχειρήσεις. Σε όλες διαπιστώθηκε αυθαίρετη χρήση επιπλέον τμήματος της παραλίας που υπερέβαινε την συμφωνημένη έκταση.

Στην παραλία Βάλτο στον Δήμο Πάργας, εξετάστηκαν 50 καταγγελίες πολιτών και επιβλήθηκαν 2 πρόστιμα αυθαίρετης χρήσης επιπλέον τμήματος της παραλίας με ομπρελοκαθίσματα, που υπερέβαινε την συμφωνημένη έκταση. Τα ομπρελοκαθίσματα απομακρύνθηκαν άμεσα από τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων.

Θετική λοιπόν η παρέμβαση, θετικό ότι οι πολίτες συμβάλλουν στην επιβολή του νόμου και στην σταδιακή δημιουργία μιας αίσθησης πως θα υπάρξουν πρόστιμα, άρα θα αποτραπεί η παραβατικότητα. Έτσι λειτουργεί μια κοινωνία, με αυτό το πανοπτικό του Φουκώ που κακώς το δαιμονοποιήσαμε, διότι πιστέψαμε πως οι άνθρωποι είναι ικανοί να σεβαστούν το νόμο και την κοινωνία. Αλλά, στην Ελλάδα τουλάχιστον, δεν είναι. Μόνο ο φόβος του άλλου τους συμμορφώνει.

Το MyCoast είναι ένα παράδειγμα που πρέπει το κράτος να το μιμηθεί και σε άλλα ζητήματα παρανομίας που μοιάζουν ήσσονος σημασίας, αλλά δεν είναι, διότι χτίζουν μια παραβατική νοοτροπία.