Την ώρα που στον ΣΥΡΙΖΑ «μαλώνουν» για τον Πολάκη, η κυβέρνηση με σταθερά βήματα προετοιμάζεται για τις εκλογές, μακριά από την τοξικότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Την προσεχή Παρασκευή, άλλωστε, αναμένεται να ανακοινωθεί ο νέος κατώτατος μισθός, ο οποίος μάλιστα δεν αποκλείεται να φτάσει και στα 800 ευρώ(!) από τα 713 που είναι σήμερα. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο η αύξηση θα αγγίξει το 12,2%. Σε κάθε περίπτωση, στην χειρότερη περίπτωση θα φτάσει στα 752 ευρώ (+ 5,5%), ή στα 768 ευρώ (+7,75%), ή πολύ πιθανά, στα 780 ευρώ (+9%). Πρόκειται ουσιαστικά για την τελευταία υπόσχεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία θα γίνει πράξη!  

Στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο, όμως, δεν αποκλείεται να υπάρξει μια ακόμη ανακοίνωση: αυτή των εκλογών. Κάτι τέτοιο υπονόησε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. «Στο υπουργικό της Παρασκευής θα πάρετε τις απαντήσεις σας για όλα αυτά τα ερωτήματα» ανέφερε ειδικότερα ο Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφου, προαναγγέλλοντας την ανακοίνωση των αποφάσεων σχετικά με τις εκλογές στο υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής (3/2).  

Το πλέον πιθανό σενάριο είναι η Βουλή να διαλυθεί στις 10 Μαρτίου και στις 9 Απριλίου να διεξαχθούν οι εκλογές, με τις επαναληπτικές (εφόσον δεν σχηματιστεί κυβέρνηση) να προγραμματίζονται για τις 14 Μάϊου.  «Οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη. Το γεγονός ότι μια κυβερνητική πλειοψηφία εξαντλεί την τετραετία παρότι προηγείται στις δημοσκοπήσεις είναι μια σημαντική θεσμική κατάκτηση για τη χώρα. Αυτό ήταν μια δέσμευση την οποία την τήρησα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε συνέδριο για την Υγεία και προσέθεσε: «θα τηρηθούν όλες οι συνταγματικές προβλέψεις. Θα γίνουν όλα όπως πρέπει. Δεν έχω κρύψει ότι οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη».  

Ο σίγουρος νικητής  

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το τελευταίο διάστημα συχνά πυκνά μιλά για το αυτοδυναμία. Σενάριο που στις δεύτερες εκλογές δεν θεωρείται καθόλου απίθανο. Το σίγουρα, πάντως, είναι ότι πρώτο κόμμα (όπως συνηγορούν όλες οι δημοσκοπήσεις) θα είναι η Νέα Δημοκρατία, με σημαντική διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις η ΝΔ είναι πιθανό να λάβει ένα ποσοστό που μπορεί να κυμανθεί από 30 έως 35% και ο ΣΥΡΙΖΑ από 27% μέχρι 30%. Ανάλογα με το πόσα κόμματα στη Βουλή η αυτοδυναμία (στις δεύτερες εκλογές) δεν θεωρείται, σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, ως ένα δύσκολο σενάριο, ακριβώς το αντίθετο. «Πιστεύω ότι έχουμε βάσιμες πιθανότητες να είμαστε αυτοδύναμοι στη δεύτερη κάλπη», είπε ο ίδιος χθες, βασιζόμενος στα τελευταία στοιχεία που έχει στα χέρια του.