Αρχαιολόγοι βρήκαν μια αρχαία σαρκοφάγο κάτω από τον ιστορικό ναό της Notre Dame, μαζί με απομεινάρια τέμπλου. Το εύρημα προσφέρει μια νέα οπτική στην ιστορία του κτίσματος, το οποίο βρίσκεται ακόμα υπό κατασκευή από την καταστροφική πυρκαγιά του 2019. Στην Notre Dame, που ανεγέρθηκε τον 12ο αιώνα, γίνονται εκσκαφές εντός του καθεδρικού ναού, ως προληπτικό μέτρο πριν την εγκατάσταση της σκαλωσιάς, η οποία χρειάζεται για να αποκατασταθεί η ύψους 100 μέτρων ξύλινη οροφή.

«Το δάπεδο της πτέρυγας διέλευσης, αποκάλυψε ευρήματα τεράστιας επιστημονικής σημασίας», εξηγεί η υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας, Roselyne Bachelot, λέγοντας πως οι εργασίες εκσκαφής θα παραταθούν μέχρι τις 25 Μαρτίου.

Τα ευρήματα, βρίσκονται κάτω από ένα πετρώδες στρώμα, από τον 18ο αιώνα, ωστόσο τα πιο κάτω υποστρώματα, υπολογίζονται να είναι από 14ο αιώνα και κάποια άλλα από τον 13ο, όπως αναφέρει η υπουργός Πολιτισμού.

Ο καθεδρικός ναός της Notre Dame στο Παρίσι, θα επαναλειτουργήσει το 2024, πέντε χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά.

Ο Christophe Besnier, από το Γαλλικό Εθνικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο είπε: «Ήμασταν σε θέση να στείλουμε μια μικρο-κάμερα στο εσωτερικό του ευρήματος, η οποία έδειξε απομεινάρια υφάσματος και οργανικά στοιχεία όπως τρίχες και φυτά. Το γεγονός πως αυτά τα φυτά βρίσκονται ακόμα εκεί, είναι ένδειξη του πόσο καλά διατηρημένο είναι το περιεχόμενο των ευρημάτων».

Αρχαιολόγοι είπαν πως η σαρκοφάγος φαίνεται να ανήκει σε μέλος της υψηλής κοινωνίας και δήλωσαν πως θα μπορούσε να ανήκει στην περίοδο του 14ου αιώνα, κάτι που, εφόσον επιβεβαιωθεί, θα αποτελούσε ένα εξαιρετικά σημαντικό εύρημα.

Η εκσκαφή επίσης, αποκάλυψε ένα λατομείο, ακριβώς κάτω από το δάπεδο του καθεδρικού, το οποίο πιθανώς να φτιάχτηκε το 1230, όταν η Notre Dame, ένα από τα παλαιότερα δείγματα του γαλλικού γοτθικού κινήματος, βρισκόταν ακόμη υπό κατασκευή.

Η πυρκαγιά που κατέστρεψε σημαντικό μέρος του ναού, είχε σοκάρει τη Γαλλία, με τους παριζιάνους να δακρύζουν και τους τουρίστες να έχουν μείνει άναυδοι, ενώ παρακολουθούσαν τις φωτιές να καταστρέφουν το ιστορικό αυτό μνημείο.

πηγή: CNN

Διαβάστε ακόμα:

Αφρική: Η κλιματική κρίση απειλεί τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς

Ρωσία: Απειλεί με προσθαλάσσωση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού αν δεν αρθούν οι δυτικές κυρώσεις

Alexander McQueen: Τιμά την φύση μέσα από ένα φαντασμαγορικό show για τη νέα του συλλογή