O Boris Johnson θα πρέπει να δώσει νέες εξηγήσεις για το σκάνδαλο Partygate και για την συνάντηση του με την Sue Gray, πριν από την δημοσίευση της έκθεσή της για παραβιάσεις του lockdown στην Downing Street. Ένας υπουργός, μάλιστα, αποκάλυψε ότι ο πρωθυπουργός είχε αναρωτηθεί εάν έπρεπε να δημοσιευθεί.

Η νέα έκθεση ασκεί έντονη κριτική στον Βρετανό πρωθυπουργό και στην ανώτερη ηγεσία των δημοσίων υπηρεσιών σχετικά με τις παραβάσεις στο Νο 10, που οδήγησε τη Μητροπολιτική αστυνομία να εκδώσει 126 πρόστιμα.

Μάλιστα, κυκλοφόρησε μια νέα φωτογραφία του Johnson, στην οποία φαίνεται να σηκώνει ένα ποτήρι σε μια εκδήλωση στο Νο. 10, για την οποία επιβλήθηκαν πρόστιμο σε άλλους αλλά όχι στον πρωθυπουργό. Γύρω του υπάρχουν πολλά πρόσωπα, ποτά και φαγητά, που θυμίζει πολύ πάρτι. Στις φωτογραφίες φαίνονται τουλάχιστον οκτώ άτομα.

Φαίνεται να υπάρχουν ένα κλειστό μπουκάλι κρασί, δύο άδεια αλλά χρησιμοποιημένα ποτήρια κρασιού και μια στοίβα πλαστικά ποτήρια. Το πάρτι φέρεται ότι έγινε στις 13 Νοεμβρίου 2020, προς τιμή τoυ Lee Cain, που μέχρι τότε ήταν διευθυντής επικοινωνίας του Βρετανού πρωθυπουργού.

Το Νο 10 παραδέχτηκε τη Δευτέρα ότι είχε συγκληθεί συνάντηση με την Gray πριν από την έκθεση που έγινε κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού, και παρά το γεγονός ότι οι υπουργοί είπαν το αντίθετο σε πρωινές συνεντεύξεις. Οι Times ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια του meeting, o Johnson είχε αμφισβητήσει εάν η έκθεση έπρεπε να δημοσιευθεί, καθώς πολλές από τις πληροφορίες ήταν ήδη γνωστές στο κοινό.

Μια πηγή είπε στην εφημερίδα Times: «Την ρώτησε αν έχει νόημα να δημοσιεύσει την έκθεση τώρα που είναι όλα γνωστά. Συμπέραινε ότι δεν χρειαζόταν να δημοσιεύσει την έκθεση».

Γιατί η αστυνομία δεν επέβαλε πρόστιμο στον Johnson

Μετά από μια διαμάχη το Σαββατοκύριακο, η Downing Street παραδέχτηκε τη Δευτέρα ότι μια συνάντηση μεταξύ του Johnson και της ανώτερης δημόσιας υπαλλήλου Gray υποκινήθηκε από έναν αξιωματούχο Νο 10 στις αρχές Μαΐου για να συζητήσουν τους «χρόνους και τη διαδικασία δημοσίευσης» της έκθεσης.

Ο Grant Shapps, ο Υπουργός Μεταφορών, δεν διέψευσε τις αναφορές καθώς εμφανίστηκε στο Sky News το πρωί της Τρίτης, λέγοντας: «Δεν ήμουν στη συνάντηση, αλλά ξέρω ότι υπήρχαν αξιωματούχοι εκεί». Ακόμα, πιστεύει ότι οι φωτογραφίες που ελήφθησαν από το ITV News δεν άλλαξαν όσα ήδη γνώριζε το κοινό για το Partygate. «Δεν νομίζω ότι το γεγονός των εικόνων, που τις βλέπουμε για πρώτη φορά, αλλάζει αυτό που γνωρίζουν ήδη η αστυνομία και η Gray.

Βλέπω το κόκκινο κουτί του είναι εκεί, που είναι το κουτί της δουλειάς του. Είναι σαν να βγαίνει από το γραφείο και να ευχαριστεί το προσωπικό, σηκώνοντας ένα ποτήρι. Δεν σκέφτηκε ότι μπορεί να θεωρηθεί ως πάρτι, αυτό που έκανε. Και πράγματι η αστυνομία το έχει εξετάσει και ξόδεψε πολύ χρόνο και πόρους».

Η Gray θα δημοσιεύσει την έκθεσή της αυτή την εβδομάδα και ο πρωθυπουργός θα πρέπει να απαντήσει μόνος του στις κατηγορίες που του έχουν προσάψει, ενώ η αστυνομία πρέπει να εξηγήσει γιατί δεν του επέβαλε πρόστιμο για την συγκεκριμένη συνάντηση. Του επιβλήθηκε μόνο μια ποινή 50 λιρών για μια διαφορετική συγκέντρωση, το πάρτι γενεθλίων του στις 19 Ιουνίου 2020.

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Ουκρανία: Περίπου 100 Ουκρανοί στρατιώτες πεθαίνουν κάθε μέρα – Οι ρωσικές απώλειες ξεπερνούν αυτές του σοβιετικού πόλεμου στο Αφγανιστάν

Δήλεσι: Τσακώθηκε με τον σύντροφό της και τον πάτησε με το αυτοκίνητο – Νοσηλεύεται σοβαρά τραυματισμένος ο άνδρας

Οι 100.000 «εξαφανισμένοι» του Μεξικού – Τετραπλάσιος ο αριθμός των νέων αγνοουμένων το 2022