Αγωνία για τα ελληνόκτητα πλοία Delta Poseidon και Prudent Warrior καθώς από ότι φαίνεται έχουν πέσει θύματα πειρατείας. Οι ένοπλοι της «Φρουράς της Επανάστασης», όπως ονομάζεται η οργάνωση των πειρατών, έχει αναλάβει την ευθύνη και επίσημα αποδίδοντας την επιδρομή σε «παραβιάσεις που διαπράχθηκαν».

Συγκεκριμένα, το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης IRGC ανακοίνωσε ότι: «Οι ναυτικές δυνάμεις του IRGC κατέλαβαν σήμερα (Παρασκευή) δύο ελληνικά πετρελαιοφόρα στον Περσικό Κόλπο λόγω παραβιάσεων που διαπράχθηκαν».

Στα δύο πλοία, Delta Poseidon και Warrior, βρίσκονται 10 Έλληνες και 1 Κύπριος. Έπλεαν στον Περσικό Κόλπο, όταν ξεκίνησε η επιχείρηση κατάληψής τους από τους Φρουρούς της Επανάστασης. Στο Delta βρίσκονταν 25 άτομα ως πλήρωμα, εκ των οποίων δύο Έλληνες, ενώ στο Warrior ήταν παρόντα εκείνη τη στιγμή 23 άτομα ως μέλη του πληρώματος, εκ των οποίων οκτώ είναι Έλληνες και ένας Κύπριος.

Η απόβαση στο Delta Poseidon έγινε με ελικόπτερο από το οποίο κατέβηκαν επτά ένοπλοι, ενώ αντίστοιχη ήταν και η απόβαση με επτά ενόπλους στο πλοίο Prudent Warrior.  Oι ένοπλοι έχουν συγκεντρώσει όλο το πλήρωμα του Delta Poseidon στη γέφυρα του πλοίου. Δεν υπάρχει κάποια πληροφορία για την κατάσταση του πληρώματος και το ελληνικό ΥΠΕΞ δεν μπορεί να επικοινωνήσει με τα πλοία. 

Ο λόγος της πειρατικής επιδρομής; Πρώτες ενδείξεις αναφέρουν ότι θα μπορούσε να είναι «αντίποινα» για το ρωσικό πλοίο το οποίο μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο και το οποίο κατασχέθηκε στην Κάρυστο τον περασμένο Απρίλιο.

Η αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του γνωστοποιεί πως προχώρησε σε έντονο διάβημα προς τον Ιρανό πρέσβη στην Αθήνα κάνοντας λόγο για πράξη «πειρατείας». Όπως σημειώνει η ανακοίνωση, «με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό Πρέσβη στην Αθήνα, αναφορικά με την βίαιη κατάληψη δύο πλοίων ελληνικής σημαίας στον Κόλπο».

Στην συνέχεια το ελληνικό ΥΠΕΞ σημειώνει πως «ότι οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ιράν».

Για προληπτικούς λόγους, ενημέρωση προς τα παραπλέοντα πλοία (περίπου 17 δεξαμενόπλοια) στον Περσικό κόλπο, ώστε να βρίσκονται σε επαυξημένη επιφυλακή, παρείχε το Υπουργείο Ναυτιλίας, σε περίπτωση που οι καταδρομικές ενέργειες των Φρουρών επεκταθούν.

Τα πλοία υπόκεινται και τα δύο σε ελληνικές ναυτιλιακές. Το Delta Poseidon είναι της εταιρείας Delta Tankers του Διαμαντή Διαμαντίδη και το Prudent Warrior της εταιρείας Polembros Shipping Limited συμφερόντων του Σπύρου Πολέμη. Tα ελληνόκτητα πλοία αποτελούν το 27% του παγκόσμιου στόλου, κάτι που σημαίνει πως η χώρα μας είναι παγκόσμια πρώτη όσον αφορά στα δεξαμενόπλοια.

H είδηση έχει ήδη κάνει τον γύρο του κόσμου, με τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά δίκτυα του πλανήτη να επισημαίνουν ότι η κατάληψη συνέβη καθώς το πλοίο έπλεε σε διεθνή ύδατα.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Shutterstock.com

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Μακελειό στο Τέξας: Ζήτησε συγγνώμη στις οικογένειες των θυμάτων ο πατέρας του δράστη – «Θα έπρεπε απλά να σκοτώσει εμένα»

Μας «διαπομπεύουν»: Οι Έλληνες οι χειρότεροι και πιο επικριτικοί οδηγοί στην Ευρώπη

Κίνα: Το lockdown έχει φέρει υπερκαταναλωτισμό – Ποια είδη αγοράζουν περισσότερο;