Περιεχόμενα
Ένα επικίνδυνο είδος μωβ μέδουσας, η Pelagia noctiluca κάνει την εμφάνισή της και αυτό το καλοκαίρι στις ελληνικές ακτές. Χρειάζεται πολλή προσοχή καθώς οι συγκεκριμένες μέδουσες έχουν αρκετά επώδυνο τσίμπημα λόγω της νευροτοξίνης που εκκρίνουν.
Οι Pelagia noctiluca, όπως είναι το επιστημονικό τους όνομα, βρίσκονται σε πληθυσμιακή έξαρση. Τις πρωτο-συναντήσαμε στις ελληνικές θάλασσες τον Οκτώβριο του 2020 κυρίως στο Αιγαίο και στο Ιόνιο Πέλαγος. Φέτος, όμως θα κολυμπούν στις παραλίες από τους καλοκαιρινούς μήνες.
Οι συγκεκριμένες μωβ μέδουσες θεωρούνται από τα πιο επικίνδυνα είδη στην Μεσόγειο, καθώς οι περισσότερες άλλες μέδουσες που κολυμπούν ήδη είναι ακίνδυνες. Σύμφωνα με τους ωκεανολόγους, ενδέχεται να τις έχουμε για ακόμη περίπου 2 χρόνια.
Η πληθυσμιακή έξαρση των μωβ μεδουσών σε μια περιοχή δεν οφείλεται -παραδόξως- στην κλιματική αλλαγή αλλά στην υπεραλιεία. Έτσι, ο πληθυσμός ψαριών και χελωνών, τα οποία τις κυνηγούσαν, έχει μειωθεί με αποτέλεσμα να διασπαστεί η τροφική αλυσίδα.
Το 2015 μέχρι και το 2018 υπήρχε έντονη πληθυσμιακή έξαρση αυτού του είδους στον Κορινθιακό Κόλπο, στη Μάλτα από το 2018 έως και το 2020, ενώ είδαμε επανεμφάνιση στην Μάλτα και τον Ιανουάριο του 2022.
Φέτος, έχουν παρατηρηθεί σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου αλλά και του Ιονίου, ενώ χειμερινοί κολυμβητές ανέφεραν ότι έβλεπαν αυτό το είδος μέδουσας και το χειμώνα. Ωστόσο, η παρουσία τους αυξάνεται κατά πολύ το καλοκαίρι καθώς ευνοούνται οι συνθήκες αναπαραγωγής της λόγω της υψηλότερης θερμοκρασίας της θάλασσας. Φυσικά, η αναπαραγωγή τους ευνοείται και από την κλιματική αλλαγή που αυξάνει τη θερμοκρασία του νερού.
Τις συγκεκριμένες μέδουσες θα δούμε στην επιφάνεια του νερού ή σε μικρό βάθος εκατοστών ή και 1-2 μέτρων κάτω από το νερό. Πιο μέσα ακόμα και 100 μέτρα ή και 200 μέτρα από την παραλία υπάρχουν πολύ περισσότερες μέδουσες.
Φοράμε …μάσκα και για τις μωβ μέδουσες – Οι τρόποι προστασίας
Για να προστατευτούμε από την Pelagia noctiluca καλό θα είναι να βουτάμε με μάσκα ώστε να δούμε εάν κολυμπούν κάτω από την επιφάνεια του νερού. Θα τις αναγνωρίσουμε από το χαρακτηριστικό μωβ χρώμα τους.
Ακόμη, οι ειδικοί συνιστούν να φοράμε λεπτή στολή λύκρα ή νεοπρέν εάν έχουμε για κάλυψη του περισσότερου μέρους του σώματος μας. Επίσης, πριν το μπάνιο μας να ελέγχουμε τους ανέμους ώστε να έχουν κατεύθυνση προς τα μέσα για να μην βγάζουν τις μέδουσες έξω στην παραλία.
Τέλος, μία πολύ βοηθητική ενέργεια θα είναι να καταγράφουμε τις μέδουσες και να τις ανεβάζουμε στο inaturalist.org ή στην αντίστοιχη εφαρμογή για κινητά Android και iOS. Εκεί, θα μπορούμε εμείς και αντίστοιχα άλλοι να ενημερωνόμαστε για το εάν κολυμπάει σε μία από τις παραλίες που θέλουμε να επισκεφτούμε η συγκεκριμένη επικίνδυνη μέδουσα.
Πολύ σημαντικό είναι να έχουμε μαζί μας κάποια αντισταμινική κρέμα ή κάποια κορτιζονούχα αλοιφή που μπορούμε να προμηθευτούμε από οποιοδήποτε φαρμακείο.
Συμπτώματα από το τσίμπημα της Pelagia noctiluca
Οι νηματοκύστες της μωβ μέδουσες παράγουν μετά από επαφή – τσίμπημα στο ανθρώπινο δέρμα, ερύθημα, πρήξιμο, κάψιμο όπως και μερικές φορές σοβαρές δερμονεκρωτικές, καρδιο- και νευροτοξικές επιδράσεις, οι οποίες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες σε ευαίσθητα άτομα.
Εάν δούμε τις συγκεκριμένες μέδουσες, εννοείται πως για εκείνη την ημέρα αποφεύγουμε το κολύμπι. Επίσης, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βγάζουμε τις μέδουσες έξω λόγω του ότι μεταφέρεται το πρόβλημα στην ακτή με πιθανότητα κάποιος να πατήσει έστω και τυχαία κάποια νηματοκύστη.
Σε τέτοιες μεγάλες εξάρσεις όσες να βγάλουμε έξω οι πολίτες, υπάρχουν και άλλες εκατοντάδες ή και χιλιάδες μέσα στην θάλασσα.
Πηγή φωτογραφιών: Shutterstock.com
Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:
Μακελειό στο Τέξας: Ερευνάται το γιατί δεν παρενέβη νωρίτερα η αστυνομία του Uvalde
Vladimir Putin: Τα σενάρια για την διαδοχή του από την μικρότερη κόρη του, Katerina Tikhonova