Στο Περού ένας τεράστιος φαλλός, έχει διχάσει την κοινή γνώμη Οι επισκέπτες σταματούν για μια selfie με το, εννέα μέτρων, φαλλικό σύμβολο από την προ-κολομβιανή κουλτούρα. Ωστόσο, οι βάνδαλοι της περιοχής, του έχουν προκαλέσει ήδη καταστροφές.
Το άγαλμα που απεικονίζει τον χαμογελαστό άντρα με τον τεράστιο φαλλό, έχει προκαλέσει τον ενθουσιασμό κάποιων και την οργή άλλων.
Παρότι δεν είναι ανατομικά σωστό, το γλυπτό από υαλοβάμβακα, αποτελεί πιστή απεικόνιση κεραμικού της προ-κολομβιανής κουλτούρας των ανθρώπων που ζούσαν στην περιοχή μεταξύ των 150 με 700 π.Χ.
Παρά την ιστορική του αξία, το πανύψηλο σύμβολο γονιμότητας, έχει ήδη υποστεί επιθέσεις από βανδάλους, οι οποίοι προκάλεσαν μια τρύπα στο γλυπτό και φεύγοντας, φρόντισαν να πυροβολήσουν στον αέρα για εκφοβισμό.
Ο δήμαρχος της Moche, Fernández Bazán, δήλωσε στα τοπικά μέσα πως στις δύο τα ξημερώματα, τρεις κουκουλοφόροι εγκληματίες, απείλησαν με μαχαίρι τον υπεύθυνο ασφαλείας, ώστε να μην ειδοποιήσει τους συναδέλφους του και στη συνέχεια, οι δύο από αυτούς, προκάλεσαν τη ζημιά στον φαλλό του αγάλματος.
Αξίζει να σημειωθεί, πως το εν λόγω έργο τέχνης αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της κουλτούρας των Ίνκας, οι οποίοι φημίζονταν για τα, σεξουαλικού περιεχομένου, κεραμικά τους. Αυτός άλλωστε είναι ένας από τους λόγους που προσελκύει τόσους τουρίστες.
Το φαλλικό σύμβολο, στέκει ανάμεσα στους ναούς του Ήλιου και του Φεγγαριού (Huacas del Sol y la Luna).
Στην περουβιανή κουλτούρα, τέτοιου είδους φιγούρες δεν θεωρούνται ερωτικές αλλά λειτουργούν ως απεικονίσεις θεοτήτων. Οι Αρχαίοι Έλληνες, έχουν παρόμοιες απεικονίσεις, απλά εμείς είμαστε πιο ευθείς και πιο επιθετικοί με τα αισθήματα μας.
Ωστόσο, η τοπική κοινότητα, έχει δηλώσει σε διαδικτυακές πλατφόρμες, πως το σύμβολο είναι ακατάλληλο θέαμα για τα παιδιά.
Σε αυτές τις κατηγορίες, απαντά χαρακτηριστικά η Gisela Ortiz, Υπουργός Πολιτισμού του Περού: «Η αντίληψη ότι τα παιδιά δεν κάνει να δουν ένα τέτοιο προσβλητικό θέαμα, ανήκει στην εποχή του Μεσαίωνα. Ως Περουβιανοί θα έπρεπε να νιώθουμε περήφανοι για την ποικίλη κληρονομιά μας, συμπεριλαμβανομένων και των σεξουαλικών και ερωτικών σημείων, στοιχεία που ανήκουν στην ανθρώπινη φύση».
Gisela, είμαστε μαζί σου.
Πηγή: The Guardian