Σαν ένα παιχνίδι της μοίρας ή σαν μια τελευταία δική του φάρσα προς τη ζωή, ο Ζάχος Χατζηφωτίου άφησε την τελευταία του πνοή το βράδυ της Πέμπτης, λίγες ώρες αφότου είχε περάσει η ημέρα των γενεθλίων του (28/9/1923). Τις τελευταίες εβδομάδες είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο ΝΜΙΤΣ και η κατάσταση της υγείας του ήταν σε κατάσταση μη αναστρέψιμη, με αποτέλεσμα να καταλήξει σήμερα.
Το όνομα του βαρύ, κουβαλούσε μια τεράστια ιστορία. Όχι μόνο αυτή που φέρνουν τα 99 χρόνια ζωής στον οποιονδήποτε. Αλλά και μια ιστορία γεμάτη εμπειρίες που δεν συναντά κανείς εύκολα.
Η καταγωγή του είναι από τα Ψαρά, με την οικογένεια του να φεύγει από το νησί το 1824 και τελικά να εγκαθίσταται στη Σύρο, μετά στην Αθήνα, στην Πλάκα, όπου και γεννήθηκε ο Ζάχος Χατζηφωτίου.
Πήγε σχολείο στο Πειραματικό του Πανεπιστημίου Αθηνών και ολοκλήρωσε τη φοίτηση του όταν άρχισε η Κατοχή. Σε ηλικία 17 ετών πήγε στην Αίγυπτο όπου συμμετείχε σε πολεμικές επιχειρήσεις ως στρατιώτης στους Ποντικούς της Ερήμου. Χαρακτηριστικά, ήταν στην πολιορκίαα του Τομπρούκ και μετά στην εισβολή στο Ρίμινι με την ΙΙΙΗ Ορεινή Ταξιαρχία. Μετά παρασημοφορήθηκε και έγινε διοικητής της ταξιαρχήας, η οποία με την δική του καθοδήγηση στα Δεκεμβριανά ανέλαβε την εκδίωξη μικρού θύλακα του ΕΑΜ που είχε καταφύγει κοντά στο ρεύμα του Αρδηττού.
Όταν τελείωσε ο πόλεμος, επέστρεψε στην Ελλάδα και εργάστηκε στις επιχειρήσεις της οικογένειας στο εμπόριο υφασμάτων και στη βιομηχανία που είχαν. Αυτό κράτησε ως το 1956, όταν και ανέλαβε να διευθύνει εκδοτικό οίκο στο Παρίσι μέχρι το 1962. Από εκεί ακολούθησε μια 8ετία ως το 1970 στην οποία δραστηριοποιήθηκε στη ναυτιλία.
Από τότε και μέχρι σήμερα εργάστηκε και έζησε ως συγγραφέας και δημοσιογράφος. Η πρώτη του δουλειά στην Ελλάδα ήταν ως χρονογράφος στην Καθημερινή από το 1974 ως το 1977, μετά πήγε στον Ταχυδρόμο και παράλληλα, από το 1975 ως το 1977 έγραφε και στα Νέα με το παρατσούκλι Ο Διακριτικός. Εκείνη την περίοδο εργάστηκε και στην τηλεόραση έχοντας την εκπομπή «Το πεντάλεπτο του Ζάχου Χατζηφωτίου».
Αυτή η εκπομπή τον ανέδειξε και του προσέδωσε τέτοιο κύρος, ώστε κάθε του κουβέντα να έχει μεγάλη βαρύτητα ως το τέλος της ζωής του. Έμεινε γνωστός ως κοσμικογράφος και κριτικός, ως ένας μπον βιβέρ που είχε να διηγηθεί πολλές ιστορίες της παλιάς Αθήνας και όχι μόνο. Πολυταξιδεμένος, μιλούσε αγγλικά, γαλλικά, αραβικά και ιταλικά, στα μέσα και στα έξω, ο Ζάχος Χατζηφωτίου είδε πολλά περισσότερα απ΄όσα έχει μοιραστεί.
Σε συγγραφικό επίπεδο, ο Ζάχος Χατζηφωτίου αφήνει πίσω του τους εξής τίτλους: «Τα εν οίκω… εν Δήμω», «Πωλείται Συνείδησις», «Συννεφιάζει και στη Μύκονο», «Πάντα την Κυριακή», «Ο Ίακχος κι εγώ», «100 εκπομπές», «Χιούμορ και ζωγραφική», «Τα Μονοπάτια του Πολέμου» και άλλα.
Έκανε 5 γάμους, τον σημάδεψε η Καρέζη
Στην προσωπική του ζωή, ο Ζάχος Χατζηφωτίου έζησε πέντε γάμους και είδε πολλές γυναίκες να βρίσκονται στο πλάι του, να τις αγαπά και να τον αγαπούν. Πρώτη ήρθε μια Γαλλίδα, κόρη στρατηγού, με την οποία χώρισε γιατί ο πατέρας της ήθελε να βάλει τον Χατζηφωτίου στον γαλλικό στρατό.
Η Δανάη Σωσσίδη ήταν η δεύτερη σύζυγός του, γόνο της οικογένειας Κύρου, της εφημερίδας «Εστίας». Μαζί της έκανε και την κόρη του την Μανίτα. Οι δυο τους χώρισαν για να βρεθεί παντρεμένος ξανά με μια Γαλλίδα, την Ιρέν που δούλευε στον Οίκο Dior.
Ο 4ος του γάμος ήταν και ο πιο εμβληματικός για την κοινή γνώμη. Με τη Τζένη Καρέζη αποτέλεσαν ένα ζευγάρι που θα μπορούσε να είχε αφήσει εποχή. Ο γάμος τους έγινε με 500 καλεσμένους και με 5.000 κόσμο να βρίσκεται έξω από την εκκλησία. Η Καρέζη είχε πει για τον Χατζηφωτίου ότι «Μου τον σύστησαν σε ένα ελληνικό σπίτι. “Χαίρω πολύ” είπαμε αμφότεροι. Ξανασυναντηθήκαμε λίγο μετά, την πρωτοχρονιά, εδώ στην Αθήνα, που ο Ζάχος ήρθε για διακοπές. Ξαναχαρήκαμε πολύ. Και ένα μήνα αργότερα, κεραυνοβόλα, βιαστικά, αμερικάνικα αν θέλετε, το συναποφασίσαμε να χορέψουμε στη Φιλοθέη».
Εκείνη την εποχή ο Ζάχος Χατζηφωτίου έκανε τα πρώτα του βήματα στη ναυτιλία και οι καριέρες των δύο μπήκαν γρήγορα πάνω από τον γάμο τους, με αποτέλεσμα να μην έχουν χρόνο για να βρεθούν. Ο Χατζηφωτίου περνούσε τα πρωινά και τα απογεύματα στο γραφείο και όταν επέστρεφε σπίτι του, η Καρέζη είχε ήδη φύγει για το θέατρο και επέστρεφε τα μεσάνυχτα, όταν εκείνος κοιμόταν.
Ο γάμος τους κράτησε παρόλα αυτά 5 χρόνια, με την απόφαση του διαζυγίου να είναι κοινή, με διακριτικό τρόπο και χωρίς ακρότητες. Η πέμπτη και τελευταία γυναίκα του ήταν η τότε Μις Ελλάς Κατερίνα Παπαδημητρίου.
Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:
Υπόθεση Revenge Porn στην Πάτρα: Και κόρη πολιτικού ανάμεσα στον τεράστιο κύκλο των θυμάτων