Συνελήφθη η γυναίκα που φέρεται να άφησε τη βόμβα στην πλατεία Ταξίμ και συγκεκριμένη στην αρχή του πεζόδρομου Ιστικλάλ στην Κωνσταντινούπολη, σκοτώνοντας έξι ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 81, σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιοποιεί το πρακτορείο DHA της Τουρκίας.

Η τρομοκρατική επίθεση έλαβε χώρα το βράδυ της Κυριακής και έχει προκαλέσει σαφή αναταραχή στην γειτονική χώρα.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού ανακοίνωσε πως το πρόσωπο που φέρεται να ευθύνεται για την επίθεση είχε συλληφθεί και τα τουρκικά ΜΜΕ έδωσαν στην δημοσιότητα το βίντεο όπου φαίνεται η σύλληψή της, καρέ-καρέ.

Η στιγμή της σύλληψης της φερόμενης ως δράστριας της επίθεσης στην πλατεία Ταξίμ

«Το πρόσωπο που τοποθέτησε τη βόμβα συνελήφθη. Βάσει των συμπερασμάτων μας, η τρομοκρατική οργάνωση PKK είναι υπεύθυνη» για την έκρηξη της βόμβας, ανέφερε ο κ. Σοϊλού, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και άλλα τουρκικά ΜΜΕ.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντά είχε αναφερθεί νωρίτερα σε μια «τσάντα» που αφέθηκε σε παγκάκι:

«Μια γυναίκα καθόταν σε παγκάκι για 40 ως 45 λεπτά και, ένα ή δυο λεπτά αργότερα, έγινε έκρηξη. Όλα τα δεδομένα για αυτή τη γυναίκα τελούν υπό εξέταση», συνέχισε.

Συνελήφθησαν επίσης άλλοι 21 ύποπτοι, πρόσθεσε o ίδιος, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Ο υπουργός Εσωτερικών κατηγόρησε τις κουρδικές δυνάμεις που ελέγχουν μεγάλο μέρος της βορειοανατολικής Συρίας -η Άγκυρα τους χαρακτηρίζει «τρομοκράτες»- πως βρίσκονταν πίσω από τη χθεσινή επίθεση.

«Είτε αυτή η τσάντα είχε ωρολογιακό μηχανισμό, ή κάποιος την πυροδότησε εξ αποστάσεως», πρόσθεσε.

Τα έξι θύματα που έπεσαν νεκροί από την βομβιστική επίθεση

Τρεις οικογενειακές τραγωδίες διαδραματίζονται τις τελευταίες ώρες στην Κωνσταντινούπολη, καθώς οι έξι νεκροί από την επίθεση στον πεζόδρομο Ιστικλάλ είναι ένας πατέρας με την 3χρονη κόρη του, μια μητέρα και η κόρη της αλλά και ένα ζευγάρι.

Όπως αναφέρει η τουρκική ιστοσελίδα sondakika.com, νεκρός είναι ο ένας εργαζόμενος του υπουργείου Οικογένειας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Τουρκίας, ο Γιουσούφ Μεϊντάν, και η 3χρονη κόρη του, Ετζρίν.

Η υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικών Υπηρεσιών Ντέρια Γιανίκ δήλωσε:

«Καταριέμαι αυτή την επίθεση που σκότωσε έναν πατέρα και την κόρη του. Σαν κράτος, στεκόμαστε με όλες τις δυνάμεις μας δίπλα στις οικογένειες των αδελφών μας που έχασαν τις ζωές τους αλλά και με τους τραυματίες».

Σύμφωνα με το Haber Turk, νεκρές είναι και η 38χρονη Αρζού Οζσόι και η 15χρονη κόρη της Γιαμούρ Ουτσάρ, καθώς και ένα ζευγάρι, ο 40χρονος Αντέμ Τοπκάρα και η 27χρονη σύζυγός του, Ελίφ.

Τα «πυρά» Αλτούν κατά της Δύσης για την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη

«Οι τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον Τούρκων πολιτών είναι η άμεση και έμμεση συνέπεια της στήριξης ορισμένων χωρών στις τρομοκρατικές οργανώσεις»: αυτό τόνισε μετά από την πολύνεκρη επίθεση στην Κωνσταντινούπολη ο διευθυντής Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν.

«Πρέπει να σταματήσουν άμεσα την άμεση και έμμεση στήριξή τους εάν θέλουν τη φιλία της Τουρκίας» έγραψε ο ίδιος στο Twitter, σχολιάζοντας την έκρηξη στην πλατεία Ταξίμ.

Την ίδια ώρα, είπε πως «οι τρομοκράτες πιστεύουν ότι μπορούν να τρομάξουν το έθνος και την κυβέρνηση με αυτές τις επιθέσεις αλλά αυτό δεν θα έχει αποτέλεσμα».

«Η κυβέρνηση, υπό τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν έχει ποτέ αποφύγει να κυνηγήσει και να τιμωρήσει τρομοκράτες».

Τα συλλυπητήρια της Φον Ντερ Λάιεν

Τα συλλυπητήριά της για τη φονική έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη έστειλε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στην Τουρκία και τον τουρκικό λαό μετά τη βάρβαρη επίθεση που κόστισε ζωές στην Κωνσταντινούπολη» έγραψε στo Twitter η ίδια, και συμπλήρωσε:

«Οι σκέψεις μου βρίσκονται στις οικογένειες των θυμάτων».