Η 13χρονη Momiji Nishiya, από την Ιαπωνία, έγραψε ιστορία κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο street skateboard, που για πρώτη φορά μπαίνει στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η νίκη της είναι διπλή, καθώς έγινε και η μικρότερη Ολυμπιονίκης, μετά από το 1936. Συγκέντρωσε 15.26 βαθμούς και ανέβηκε στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου, ενώ δίπλα της στάθηκαν η 13χρονη βραζιλιάνα Λεάλ με 14.64, η οποία κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο και το χάλκινο μετάλλιο πήρε η 16χρονη γιαπωνέζα Νακαγιάμα με 14.49.

«Δεν πίστευα ότι θα μπορούσα να κερδίσω, αλλά όλοι γύρω μου με πανηγύριζαν, οπότε χαίρομαι που μπόρεσα να συγκεντρωθώ», ανέφερε η Nishiya μετά από την μεγάλη της νίκη. «Το skateboarding είναι διασκεδαστικό και ενδιαφέρον, οπότε θέλω όλοι να το δοκιμάσουν. Θέλω να είμαι τόσο διάσημη που να με γνωρίζουν σε όλο τον κόσμο. Θέλω να κερδίσω και στο Παρίσι το 2024».

Η Nishiya, μετράει και άλλες διακρίσεις, καθώς κέρδισε τη δεύτερη θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2021 στη Ρώμη και ένα ακόμα ασημένιο μετάλλιο το 2019 στο Summer X Games 2019, ένα street event. Στον λογαριασμό της Nishiya στο Instagram, οι πρώτες δημοσιεύσεις της από το 2015 – όταν ήταν μόλις επτά ετών – την βλέπουμε να κάνει δύσκολα κόλπα στο skateboard της, οπότε καταλαβαίνουμε ότι μιλάμε για ένα έμφυτο ταλέντο.

Βέβαια, υπάρχουν και άλλοι που έχουν ανέβει στο βάθρο των νικητών σε πολύ μικρή ηλικία. Η πρώτη νεαρότερη Ολυμπιονίκης είναι η 13χρονη Marjorie Gestring, από τις ΗΠΑ, που κέρδισε το χρυσό μετάλλιο σε καταδύσεις 3 μέτρων στους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Βερολίνο το 1936. Ο Δημήτριος Λούνδρας, ένας Έλληνας γυμναστής, κέρδισε χάλκινο μετάλλιο στους Θερινούς Αγώνες της Αθήνας το 1896, όταν ήταν μόλις 10 ετών.