H Εισαγγελία απήγγειλε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για σεξουαλική βία κατά τεσσάρων γυναικών σε γνωστό ηθοποιό, μετά από διερεύνηση των καταγγελιών που αφορούν την δράση του από το 2008 έως το 2015. Ο ηθοποιός είναι γνωστό όνομα και έχει κάνει καριέρα και στις ΗΠΑ. Μετά την άσκηση της δίωξης η δικογραφία διαβιβάζεται σε ανακριτή, ο οποίος και θα καλέσει σε απολογία τον κατηγορούμενο.

Είναι ο πέμπτος που έρχεται αντιμέτωπος με την Δικαιοσύνη μετά την εκδήλωση του κινήματος MeToo στον καλλιτεχνικό χώρο. Η ποινική δίωξη αφορά στην κατηγορία του βιασμού κατά συρροή κατ’ εξακολούθηση και μη, τετελεσμένου και σε απόπειρα. Η δικογραφία που σχηματίστηκε αφορά τέσσερις καταγγελίες γυναικών, μεταξύ των οποίων, δύο αδερφές. Όλες ισχυρίζονται ότι κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από αυτόν. Δύο από τις μηνύτριες ισχυρίζονται πως ήταν ανήλικες κατά τον χρόνο που τελέστηκαν οι καταγγελλόμενες πράξεις.

Η ποινική εκτίμηση για τον ηθοποιό που σχημάτισαν οι εισαγγελείς είναι ότι σύμφωνα με τις καταγγέλλουσες είχε αναπτύξει επί σειρά ετών κακοποιητική συμπεριφορά σε βάρος γυναικών αλλά και κοριτσιών. Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, υπάρχουν και άλλες μαρτυρικές καταθέσεις επιπλέον τεσσάρων ή πέντε γυναικών που τον έχουν καταγγείλει για κακοποιητική δράση.

Οι μηνύσεις που βαραίνουν τον ηθοποιό

Στις 21 του περασμένου Ιουλίου κατατέθηκε η πρώτη μήνυση από γνωστή ηθοποιό η οποία κάνει καριέρα στο εξωτερικό και την αδελφή της. Οι δύο γυναίκες υποστηρίζουν ότι το διάστημα 2008-2014 έπεσαν θύματα συστηματικής σεξουαλικής κακοποίησης από τον κατηγορούμενο. Η αδερφή της ηθοποιού τον χειμώνα του 2012 αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει προσπαθώντας να βουτήξει στο κενό από το μπαλκόνι του σπιτιού της, λόγω της κακοποιητικής συμπεριφοράς του ηθοποιού, η οποία την στιγμάτισε.

Αναφέρει ότι γνώρισε τον ηθοποιό κατά τη διάρκεια μιας παράστασης στην οποία συμμετείχε, ενώ η ίδια ήταν 15 ετών. Λόγω εφηβικής αφέλειας και κολακευμένη από το ενδιαφέρον που της έδειξε, τον ερωτεύτηκε.  «Τον ερωτεύτηκα και συνάψαμε ερωτικό δεσμό. Δυστυχώς, βίωσα μια τοξική και κακοποιητική σχέση, τόσο ψυχολογικά όσο και ερωτικά-σεξουαλικά», φέρεται να έχει καταθέσει η γυναίκα, σύμφωνα με το protothema.

Συγκεκριμένα, το καλοκαίρι του 2008, ο 40χρονος τη βίασε πρώτη φορά μέσα στο διαμέρισμά του. «Με ακινητοποίησε βίαια στον τοίχο με τα χέρια του και, ενώ ούρλιαζα από τον πόνο και τον φόβο, εκείνος έκλεισε την μπαλκονόπορτα του σπιτιού για να μην ακούγονται οι φωνές μου και με βίασε…» περιέγραψε η ίδια. Οι δύο αδελφές φέρονται να δηλώνουν στην κοινή τους δήλωση ότι είναι βέβαιες πως ο 40χρονος έχει κακοποιήσει και άλλες γυναίκες.

Ακολούθησαν δυο ακόμη μηνύσεις από άλλες γυναίκες για την πράξη του βιασμού κατ’ εξακολούθηση και του τετελεσμένου βιασμού. Ο ηθοποιός κλήθηκε από τους εισαγγελείς σε ανωμοτί κατάθεση και φέρεται να αρνήθηκε τους ισχυρισμούς των γυναικών. Ο ίδιος κατηγόρησε τις καταγγέλλουσες ότι κινούνται σε βάρος του για λόγους εκδίκησης καθώς υπήρξαν ερωτευμένες μαζί του. Οι εισαγγελείς προχώρησαν σε συμπληρωματικές καταθέσεις των φερόμενων θυμάτων, που επέμειναν πως υπέστησαν άγρια βία και ότι δεν ευσταθούν όσα περί συναίνεσης επικαλείται ο ηθοποιός.

Μετά την δίωξη που καθιστά πλέον κατηγορούμενο τον καλλιτέχνη, η δικογραφία σε βάρος του ανατέθηκε σε ανακριτή ενώπιον του οποίου θα κληθεί να απολογηθεί ο ηθοποιός.