Σε μια ενημέρωση, δύο Ουκρανοί στρατηγοί, που είναι υπεύθυνοι για την άμυνα του Κιέβου, είπαν στο BBC πώς οι δυνάμεις τους μάχονταν σκληρά για να κρατήσουν εκτός τις ρωσικές δυνάμεις και εξήγησαν γιατί εκτιμούν ότι η πόλη έχει τον τρόπο που θα κάνει τη διαφορά και θα παίξει σημαντικό ρόλο.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς όλο και πιο κοντά στο Κίεβο. Μια πολυκατοικία εννέα ορόφων χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο το πρωί της Δευτέρας, σκοτώνοντας τουλάχιστον ένα άτομο και καταστρέφοντας το κτίριο, οδηγώντας δεκάδες Ουκρανούς να μείνουν άστεγοι. Βέβαια, θα ήταν χειρότερα τα πράγματα αν πολλοί κάτοικοι δεν είχαν μεταφερθεί σε καταφύγια.

Το κέντρο του Κιέβου, παρόλα αυτά, παραμένει ανέγγιχτο, όπως και πολλά ακόμη προάστια του. Σε αντίθεση με ορισμένες πόλεις της Ουκρανίας που βομβαρδίζονται συστηματικά και τα θύματα είναι πολλά περισσότερα. Οι εναπομείναντες πολίτες του Κιέβου αντιμετωπίζουν την πιθανότητα να τους περιμένει η ίδια βίαιη εμπειρία, σε περίπτωση που θελήσουν να φύγουν.

Ποτάμια και βάλτοι βοηθούν στην άμυνα του Κιέβου

Όπως αναφέρουν οι στρατηγοί, η άμυνα του Κιέβου μάχεται σκληρά κόντρα στο ρωσικό πυροβολικό, αλλά αποδείχθηκε ότι η πρωτεύουσα είναι ευάλωτη στους πυραύλους. Ωστόσο, η τοπογραφία και το έδαφος της πόλης είναι με το μέρος τους, είπε ο στρατηγός Andriy Kryschenko. Η πόλη είναι μεγάλη και χωρίζεται από ποτάμια, όχι μόνο τον Δνείπερο, που χωρίζει το Κίεβο στα δύο, αλλά και από τους παραποτάμους του. «Είναι δύσκολο να αμυνθείς από τη μία, δεδομένου ότι είναι πολύ μεγάλο. Αλλά από την άλλη, αυτό είναι ένα συν. Ποτάμια, γέφυρες, βρίσκονται στις διόδους προσέγγισης της πόλης. Τα στρατεύματά μας χτίζουν άμυνες και οχυρώσεις.

Γύρω από την πόλη υπάρχουν πολλά μικρά ποτάμια που χύνονται στον Δνείπερο και υπάρχουν πολλοί βάλτοι, επομένως η περιοχή δεν είναι κατάλληλη για μεγάλης κλίμακας μετακίνηση στρατευμάτων».

Ένα άλλο πλεονέκτημα, σύμφωνα με τον στρατηγό, είναι ότι το Κίεβο είναι μια βιομηχανική πόλη, με εργαστήρια και εργοστάσια που παράγουν τα απαραίτητα για οχυρώσεις – τσιμεντόλιθους, σάκους άμμου και εμπόδια για τα τανκς.

Ο στρατηγός Kryschenko και ο Knyazev στάθηκαν μπροστά στη μεγάλη διαδραστική οθόνη που χρησιμοποιούν για να παρακολουθούν τη ρωσική επίθεση προς το Κίεβο. Εξήγησαν ότι είχαν επιτεθεί και σταμάτησαν την προς τα εμπρός κίνηση δύο κύριων ωθήσεων, μία από τα ανατολικά και μία από τα βορειοδυτικά, η οποία περιελάμβανε την πολυσυζητημένη φάλαγγα  μήκους 64 χιλιομέτρων.

Ανατινάζουν γέφυρες

Ο στρατηγός Knyazev έδειξε την πιο κοντινή δύναμη του ρωσικού πεζικού. Ήταν στην άλλη πλευρά του ποταμού Ίρπιν, περίπου 20 χλμ από το κέντρο του Κιέβου. Το βορειοδυτικό κομμάτι εξακολουθεί να είναι το βασικό επίκεντρο των Ρώσων. Όπως αναφέρει το BBC, οι Ουκρανοί έχουν αναπτύξει μια καλά οργανωμένη και καλά εξοπλισμένη δύναμη, η οποία έχει ανατινάξει στρατηγικές γέφυρες.

«Αυτές είναι τόσο ελώδεις πεδιάδες, και δεν μπορούν να τις περάσουν. Αν δεν υπήρχαν Ουκρανοί στρατιώτες, απλά θα έριχναν μια πλωτή διάβαση πάνω από το ποτάμι. Αλλά είμαστε εκεί και θέλουμε να τους καταστρέψουμε», είπε.

Η ουκρανική στρατιωτική επιτυχία έχει εκπλήξει τους φίλους και τους εχθρούς τους. Ο πρόεδρος και οι διοικητές του είναι περισσότερο από ευχαριστημένοι με την απόδοση του στρατού τους και των χιλιάδων εθελοντών. Αλλά οι Ρώσοι δεν έχουν ακόμη στρέψει τίποτα σαν όλη τους τη δύναμη σε αυτήν την πρωτεύουσα.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν πολυκατοικίες στο Κίεβο – Υπό πολιορκία η Οδησσός

Ουκρανία: Εδώ κουμάντο κάνουν οι γυναίκες – Έμειναν πίσω, πήραν τα όπλα και αντιστέκονται