Μπορεί ο Vladimir Putin να αποτελεί τον σύγχρονο μονάρχη της Ρωσίας, με σχεδόν 2 δεκαετίες στην κυβέρνηση της χώρας, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι αναντικατάστατος. Η ρωσική ελίτ φαίνεται ήδη δυσαρεστημένη από την τροπή που πήρε η εισβολή στην Ουκρανία.

Ο ρωσικός στρατός δεν έχει σημειώσει τις επιτυχίες που περίμεναν, η Δύση έχει «αποκληρώσει» εκείνους και την χώρα τους απομονώνοντας και παγώνοντας πολλές από τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες και τα πράγματα δεν φαίνεται να φτιάχνουν ούτε μετά το τέλος του πολέμου. Έτσι, ένα κύμα απογοήτευσης πλανάται στον αέρα, με τα σενάρια για την διαδοχή του Putin να δίνουν και να παίρνουν.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ανεξάρτητης ρωσόφωνης ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Meduza, αρκετά ονόματα έχουν «πέσει» στο τραπέζι για τον επόμενο ηγέτη της Ρωσίας και αντικαταστάτη του Putin.

«Ο πρόεδρος τα έκανε θάλασσα, αλλά όλα μπορούν να διορθωθούν, να φθάσουμε με κάποιον τρόπο σε συμφωνία» [με τη Δύση και την Ουκρανία], δήλωσε στο Meduza μία πηγή.

Επικαλούμενο αρκετές πηγές κοντά στη ρωσική προεδρία, το ανεξάρτητο μέσο μεταδίδει ότι εκτός από τους πολίτες και την ελίτ και οι ίδιοι οι αξιωματούχοι του Putin έχουν απαυδήσει μαζί του προσωπικά. Ορισμένοι μάλιστα από τους συμμάχους του Ρώσου προέδρου φαίνεται να πρότειναν να τον διαδεχθεί ο δήμαρχος της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν, ή ο πρώην πρόεδρος της χώρας και νυν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Ως πιθανός υποψήφιος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και ο αναπληρωτής προσωπάρχης της ρωσικής προεδρίας, Σεργκέι Κιριένκο.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη ανεξάρτητη ιστοσελίδα ρίχνει συχνά φως για τα τεκταινόμενα του Κρεμλίνου, για τα οποία δεν θα μαθαίναμε αλλιώς. Το ότι δεν υπόκεινται στον έλεγχο κάτω από τον οποίον βρίσκονται τα υπόλοιπα ρωσόφωνα ΜΜΕ, οφείλεται στο γεγονός ότι εδρεύει στην Λετονία.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ακόμη ότι δεν θέλουν να ανατραπεί ο Putin με πραξικόπημα ή κάποια συνωμοσία απέναντί του αλλά να προκύψει αυτή η εκδοχή μέσω διαλόγου μαζί του. Η επιχειρηματική κοινότητα και πολλά μέλη της κυβέρνησης είναι δυσαρεστημένα που ο πρόεδρος ξεκίνησε τον πόλεμο χωρίς να σκεφτεί την έκταση των κυρώσεων, οι οποίες μόνο πιο δύσκολη θα κάνουν την ζωή στην Ρωσία.

«Τα προβλήματα είναι ήδη εμφανή και στο μέσο του καλοκαιριού θα αρχίσουν να πέφτουν βροχή από όλες τις κατευθύνσεις: τις μεταφορές, τα φάρμακα, ακόμη και τη γεωργία. Ουδείς περίμενε τέτοια έκταση [των επιπτώσεων]», τόνισε άλλη πηγή του Meduza.

O Putin δεν φαίνεται να θέλει να δώσει τέλος στον μαινόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, με πολλούς να τον κατηγορούν ότι «εθελοτυφλεί». Εκείνος, επιμένει ότι τα οικονομικά προβλήματα της Ρωσίας δεν έχουν καμία σχέση με τον πόλεμο. Ακόμη κι εκείνοι οι αξιωματούχοι που συζητούν κατ’ ιδίαν για πιθανούς διαδόχους του, γνωρίζουν ότι ο μόνος τρόπος να αποχωρήσει από την εξουσία ο Ρώσος πρόεδρος είναι αν η κατάσταση της υγείας του παρουσιάσει μια δραματική επιδείνωση. Οργιάζουν, εξάλλου, οι φήμες ότι ο Ρώσος Πρόεδρος πάσχει από τερματικές ασθένειες, μεταξύ τους και από καρκίνο, όπως ανέφερε ο αμερικανός σκηνοθέτης Oliver Stone.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr: